Quantcast

Σαν σήμερα έγινε η ιστορική συναυλία «Τhe Wall» του Roger Waters στο τείχος του Βερολίνου

Σχεδόν τρεις δεκαετίες έχουν περάσει από την πλέον συμβολική ροκ συναυλία που έχει γίνει ποτέ

Χρήστος Πρόεδρος

21 Ιουλίου 2017

27 oλόκληρα χρόνια κλείνουν σήμερα από την ιστορική συναυλία που δώθηκε στο Βερολίνο ττην Τετάρτη 25 Ιουλίου του 1990. Ένα χρόνο μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου, ο Roger Waters των Pink Floyd συνθέτης του «τεράστιου» album «The Wall» θεώρησε ότι η πτώση του τείχους ήταν το πλέον ταιριαστό γεγονός για να συνδυαστεί με το πιο διάσημο rock concept album.

Δύο χρόνια νωρίτερα, όταν τον ρώτησαν εάν θα παρουσίαζε ποτέ live το «Wall» όπως είχε κάνει το 1980 και το 1981 με τους Pink Floyd, είχε απαντήσει: «Όχι. Ισως να το κάνω όμως, αν ποτέ πέσει το Τείχος του Βερολίνου».

Όπως πολύ σωστά αντιληφθήκατε, δύο χρόνια αργότερα ο Roger Waters βρισκόταν στο κέντρο του Βερολίνου, στο σημείο όπου κάποτε έστεκε το τείχος και από κάτω, περίπου 400.000 άτομα παρακολουθούσαν το φαντασμαγορικό «The Wall».

Το σχεδόν κοσμοϊστορικό live πραγματοποιήθηκε σε καίριο σημείο, σε ένα άδειο τεράστιο οικόπεδο μεταξύ της πλατείας Ποτσντάμερ και της Πύλης του Βραδεμβούργου που υπήρχε τότε κατά μήκος του Τείχους του Βερολίνου, όπου σε κάποια σημεία της υπήρχε ακόμη το Τείχος, το οποίο μέρα με τη μέρα κατεδαφιζόταν, αλλά που κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου ήταν Νεκρή Ζώνη και πιθανολογούμενο ναρκοπέδιο.

“The Wall” – Το μεγαλύτερο Ροκ-Πάρτι στον κόσμο

Το σόου ήταν λόγω του πλαισίου ανατριχιαστικό, αλλά αυτό καθ’ εαυτό φαντασμαγορικό, φιλόδοξο και χρειάστηκε την τελευταία λέξη της -τότε- τεχνολογίας προκειμένου να πραγματοποιηθεί, με τη σκηνή να έχει μήκος 170 μέτρα και το τείχος που κατασκευαζόταν στο πρώτο μισό της συναυλίας να ξεπερνά τα 25 μέτρα.

Οι συμμετέχοντες καλεσμένοι ήταν πολλοί, από τους Scorpions και τον Bryan Adams μέχρι τον Van Morrison, τη Marianne Faithfull, την Ute Lemper και την Sinead O’Connor μεταξύ άλλων, ενώ δεν έλειψαν και τα απρόβλεπτα, όπως η διακοπή ρεύματος που έσπειρε τον πανικό στους υπεύθυνους της ζωντανής μετάδοσης του event (σε 50 χώρες). Μετά το δεύτερο τραγούδι, The Thin Ice, έγινε διακοπή ρεύματος. Μόλις αποκαταστάθηκε, σημειώθηκε μια δεύτερη, στο τραγούδι Mother.

Η συναυλία μεταδιδόταν απευθείας στην τηλεόραση και στο τέλος ζητήθηκε από τους καλλιτέχνες να μείνουν στις θέσεις τους ώστε να ξαναγραφούν τα κομμάτια που χάθηκαν προκειμένου να είναι εμπορικό το βίντεο της συναυλίας, ενώ το περιστατικό «υποχρέωσε» τον Waters να χορέψει κλακέτες επί σκηνής για να κρατήσει το ενδιαφέρον του κοινού, μέχρι να επανέλθει πλήρως το ρεύμα.

Το υπερθέαμα συγκέντρωσε αρχικά πάνω 350.000 άτομα, ενώ όταν άνοιξαν οι πόρτες, άλλες 100.000 άνθρωποι μπόρεσαν να παρακολουθήσουν την συναυλία.

Best of internet