Quantcast

Οι 5+1 αγαπημένες μας άσπονδες φιλίες της ποπ κουλτούρας

Όταν το “μαζί δεν κάνουνε και χώρια δεν μπορούνε”, γίνεται σωστά

Διονύσης Παππάς

26 Ιουλίου 2017

Το άρθρο περιέχει τοποθέτηση προϊόντος

“Κρατά τους φίλους σου κοντά και τους εχθρούς σου κοντύτερα” είχε πει ο μεγάλος Κινέζος φιλόσοφος Σουν Τσου. Τι γίνεται όμως όταν κάποιος είναι και φίλος και εχθρός σου ταυτόχρονα; Πόσο κοντά πρέπει να τον κρατήσεις σε αυτή την περίπτωση;

Προφανώς εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα καραμπινάτο λογικό παράδοξο και ως γνωστόν με λογικά παράδοξα δεν μπλέκεις καθώς μόνο στα σκοτεινά μονοπάτια της τρέλας οδηγούν, επομένως είπαμε να πιάσουμε ένα πιο ανάλαφρο θέμα για το άρθρο αυτό. Πιο συγκεκριμένα, σήμερα αγαπητοί φίλοι θα μιλήσουμε για τις αγαπημένες μας “άσπονδες φιλίες” της ποπ κουλτούρας, δηλαδή όλες αυτές τις περιπτώσεις που κρύβουν μια σχέση αγάπης κατώ από πολλά στρώματα ανταγωνισμού, μπηχτών, προσβολών, γιατί όχι και μπουκέτων.

Και πάει κάπως έτσι:

Διονύσης και Μάκης (από το Ευτυχισμένοι Μαζί)

Αka Μπέζος και ο-άλλος-τύπος-που-έκανε-το-Γατούλη.  Μπορεί συχνά να μην τα βρίσκανε (για την ακρίβεια, ήταν στανταράκι ότι ο Μάκης θα έτρωγε κατσάδα σε ΚΑΘΕ επεισόδιο) αλλά σε σκηνές σαν την παρακάτω γινόταν αντιληπτό το μεγαλείο αυτής της φιλίας:

 

Ντένη Μαρκορά και Φλώρα Μπαρμπαρίτσα (από τους Δύο Ξένους)

Αll time classic. Στη μπλε γωνία, η Ντένη Μαρκορά aka Φαλκονέρα, μητέρα του μαμούχαλου θεατράνθρωπου Κωνσταντίνου Μαρκορά, ζάμπλουτη, κοσμάρα, βάζελος. Στην κόκκινη γωνία, η Φλώρα Μπαρμπαρίτσα, aka Τασού aka Φλωράνς, η αθυρόστομη “οικονόμος” του ιδίου μαμούχαλου θεατράνθρωπου. Δυο κυρίες που στην ουσία μεγάλωσαν μαζί και αγαπιόντουσαν βαθέως (όπως μας αποκαλύφθηκε τελικά στα επεισόδια που η Τασού ήταν στο νοσοκομείο), αλλά φρόντιζαν επί χρόνια να το κρύβουν επιμελώς και να ανταλλάζουν non stop, ατάκες πιο κοφτερές κι από νυστέρια. Αν θέλαμε να απαριθμήσουμε τις αγαπημένες μας από αυτές, θα έπρεπε να κάνουμε ένα ξεχωριστό άρθρο, οπότε ας περιοριστούμε σε μία: “Θα σου έφερνα τώρα το αντικολλητικό στο κεφάλι, αλλά φοβάμαι την αρχαιολογική υπηρεσία”. Κι αυτό παιδάκια, είναι το λεγόμενο “sick burn”.

Τζιμ και Ντουάιτ (από το Οffice)

Όλοι ξέρουμε πόσο πακέτο είναι να έχεις έναν ανυπόφορο συνάδελφο στη δουλειά. Η σχέση των Τζιμ και Ντουάιτ, είναι η επιτομή αυτής της φάσης, περισσότερο για τον κακομοίρη τον Ντουάιτ μάλλον, που για το σαδιστή-φαρσέρ Τζιμ, ήταν απλώς ένα πειραματόζωο που τον έσωνε από το θάνατο λόγω βαρεμάρας με το να δέχεται στωικά το ένα χτύπημα μετά το άλλο. Για μια αναλυτικότατη αναδρομή στις καλύτερες φάρσες του Τζιμ μέσα στις σεζόν της σειράς, σας παραπέμπουμε σε αυτό το παλιότερο άρθρο μας.

Θυμάστε όμως τότε που ο Ντουάιτ έσωσε τον Τζιμ από τον πρώην της Παμ, τον Ρόι; Ή τότε που ο Τζιμ βοήθησε τον Ντουάιτ να μη χάσει τη δουλειά του; Tι μας δείχνει αυτό αγαπητοί φίλοι; Ότι στην πραγματικότητα ο ένας χρειαζόταν τον άλλον, όπως το γιν χρειάζεται το γιαν ή το καρπούζι τη φέτα, για να συνεχίζουν να την παλεύουν στη μίζερη, μίζερη δουλειά τους.

Χαρούλα και Φοίβος (από το Ρετιρέ)

Fun fact: Δεν υπάρχει ούτε ένα στιγμιότυπο σε όλα τα επεισόδια του Ρετιρέ που η Χαρούλα να λέει μισή καλή κουβέντα στο Φοίβο. Ξαναβλέποντας τη σειρά σήμερα είναι εμφανές ότι η σχέση τους ήταν απλά και λιτά abusive.  Aπ’ό,τι φαίνεται όμως  σ̶τ̶ο̶ ̶ν̶ο̶σ̶η̶ρ̶ό̶ ̶μ̶υ̶α̶λ̶ό̶ ̶τ̶ο̶υ̶ ̶Γ̶ι̶ά̶ν̶ν̶η̶ ̶Δ̶α̶λ̶ι̶α̶ν̶ί̶δ̶η̶  στις αρχές των 90s, αυτό περνούσε για φιλία. Τι να πεις, o tempora, o mores (το ίδιο λέμε στους εαυτούς μας και για όλα τα αποτρόπαια ρούχα και κουρέματα που παρελαύνουν στη σειρά).

Χόμερ Σίμπσον και Νεντ Φλάντερς (από τους Simpsons)

Προς υπεράσπιση του Χόμερ, ποιος ΔΕΝ θα είχε συνέχεια τα νεύρα του με το γείτονά του, αν ο γείτονάς του ήταν τόσο βλαμμένος και ενοχλητικά φιλικός με όλους όσο ο Νεντ Φλάντερς; Eπειδή όμως κάτω απ’το κίτρινο δέρμα και τα αμέτρητα στρώματα λίπους, μέσα στον Χόμερ Σίμπσον βρίσκεται καρδιά από ατόφιο χρυσάφι που έλεγε και η Καιτούλα η Γαρμπή, ιδού μία απόδειξη ότι καταβάθος τον αγαπάει το χριστιανοταλιμπάν γείτονα ο γλυκούλης:

Βοnus: Tα αντίπαλα crew της εζα Lager και της εζα Pilsener (από την καινούρια διαφήμιση της έζα)

Στο παρακάτω τηλεοπτικό σποτ της μπίρας εζα, βλέπουμε τα οφέλη του υγιούς ανταγωνισμού στο πλαίσιο μιας επιχείρησης: Στο εργοστάσιο παραγωγής της Ελληνικής Ζυθοποιίας Αταλάντης, το crew της εζα Lager και αυτό της εζα Pilsener προσπαθούν να ξεπεράσουν το ένα το άλλο σε αποδοτικότητα και ενώ φαινομενικά υπάρχει σοβαρό beef ανάμεσά τους, στο τέλος η μία ομάδα να παραδέχεται την άλλη για τη δουλειά της και όλοι μαζί, πίνουν παγωμένα μπιρόνια καθώς “φιλιούνται -αγκαλιάζονται” για να κάνουμε και μια μικρή αναφορά στον Ανδρέα Μικρούτσικο.

Ε λοιπόν, αυτός είναι ο ορισμός μιας άσπονδης φιλίας, αγαπητοί αναγνώστες και δεν θα σας κρύψουμε ότι η συγκεκριμένη διαφήμιση μας έδωσε ουσιαστικά την έμπνευση για αυτό το άρθρο. Εκτός αυτού, ο υγιής ανταγωνισμός είναι η δύναμη που κινεί και τα καλοκουρδισμένα γρανάζια του Luben (πλακωνόμαστε κάθε μέρα για το ποιος γράφει πιο ωραία καλαμπούρια) επομένως νιώσαμε και μια κάποια ταύτιση. Γενικότερα, θα έλεγε κανείς ότι το σποτάκι έσκασε σαν όαση μέσα σε μια διαφημιστική έρημο όπου η δηιουργικότητα και η πρωτοτυπία πάνε για να πεθάνουν, οπότε όπως λέει και η Τατιάνα, αξίζει να το δεις:

Best of internet