Quantcast

10 χρόνια Funny or Die: Το site που έκανε το Χόλιγουντ πιο Cool

Κι όμως πέρασε μια δεκαετία από το βίντεο με το κοριτσάκι που ζητάει το ενοίκιο από τον Will Ferrell

President Creed

13 Απριλίου 2017

Από το 2007 το ίντερνετ έχει αλλάξει πολύ, αγαπητοί φίλοι, αυτό το έχουμε ήδη διακριβώσει διεξοδικά. Αυτό που έχει αλλάξει, επίσης, είναι μάλλον και το χιούμορ που γίνεται ιδιαίτερα δημοφιλές στις ταινίες και τις τηλεοπτικές σειρές που γυρίζονται στο Χόλιγουντ και σε αυτό σημαντικό ρόλο έχει παίξει το Funny or Die, το οποίο κλείνει αισίως 10 χρόνια ύπαρξης και σε αυτά τα χρόνια έχει φέρει χρήσιμες ποσότητες καφρίλας στο Χόλιγουντ.

Τhe Landlord

Ήταν 12 Απριλίου όταν ανέβηκε στο ίντερνετ το περιβόητο βίντεο “The Landlord” στο οποίο ένα μωρό χτυπάει το κουδούνι του Will Ferrel και η μικρούλα κάνει τις εισπρακτικές εταιρίες των τραπεζών να μοιάζουν με γραμμή υποστήριξης:

Το εντελώς low budget βίντεο του Will Ferrel, Adam McKay και Chris Henchy αρπάζει κατευθείαν πολλά views σε μια εποχή που τα viral δεν φαινόταν να έχουν μεγάλες προοπτικές κέρδους, όμως κάπως έτσι γεννιέται μια από τις πιο εύστροφες και παράλληλα καμένες γωνιές του του ίντερνετ, η οποία μάλλον επηρέασε σε μεγάλο βαθμό το χιούμορ των κωμικών, αλλά και των ταινιών και των τηλεοπτικών σειρών της τελευταίας δεκαετίας, με τους τρεις αυτούς μύστες του χιούμορ να συγκεντρώνουν τελικά σε video τους όλους αστειάτορες της Αμερικής.

Αυτό που αρχικά ξεκίνησε ως ένα μικρό site στο οποίο θα μπορούσαν διάφοροι κωμικοί να ανεβάζουν μικρά βίντεο και ο κόσμος να τα ψηφίζει για να καταλήξουν στην αρχική σελίδα του Funny or Die, με το πέρασμα του χρόνου εξελίχθηκε ώστε να κάνει πιο οργανωμένες και μεγάλες παραγωγές κωμικού υλικού, ενώ μερικούς μήνες μετά το βίντεο “The Landlord” το Funny or Die ήδη είχε λάβει χρηματοδότηση από την επενδυτική εταιρία Sequoia Capital και λίγο αργότερα υπέγραψε συνεργασία με το κανάλι HBO.

 

Οι Μεγαλύτερες παραγωγές

Το κομβικό σημείο που σηματοδότησε ότι το Funny or Die εξελίσσεται σε κάτι μεγάλο, σύμφωνα με τους δημιουργούς του, ήταν το βίντεο-απάντηση στο τηλεοπτικό σποτ του ρεπουμπλικανού υποψήφιου McCain, στο οποίο η Paris Hilton ανακοινώνει ότι θα κατέβει για Πρόεδρος των ΗΠΑ.

Αυτό το βίντεο ήταν το πρώτο που έγινε γνωστό πέραν των συνόρων του ίντερνετ, οπότε παίχτηκε μέχρι και από το CNN και αναφέρθηκε στα πρωτοσέλιδα των μεγαλύτερων εφημερίδων των ΗΠΑ, δίνοντας τη δυνατότητα στο Funny or Die να μπορεί με μεγαλύτερη ευκολία να προσεγγίζει διάσημα πρόσωπα για συνεργασίες. Κάπως έτσι στρώθηκε το έδαφος και για την τρισμέγιστη εκπομπή του Ζακ Γαλυφιανάκη, του οποίου η δημοσιότητα ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό στο Funny or Die.

 

Between Two Ferns

Δύο χρόνια μετά το βίντεο της Paris Hilton, η εκπομπή του Ζακ Γαλιφιανάκη στο FoD, “Between Two Ferns” έφερε στις παραγωγές του Funny Or Die καλεσμένους όπως τoν Μπραντ Πιτ, τη Σαρλίζ Θερόν, τον Στιβ Καρέλ, μέχρι και τον Μπαράκ Ομπάμα και τη Χίλαρι Κλίντον, κάνοντας ιδιαίτερα δημοφιλές το χιούμορ που βασίζεται σε χαρακτήρες που είναι κοινωνικά αδέξιοι και δημιουργούν συνθήκες εξωφρενικής αμηχανίας με διάσημους.

 

 

Στο Funny or Die οφείλουμε και αυτό τα υπέροχα 92 δευτερόλεπτα που δείχνουν τη Marion Cotillard να φοράει δύο ψεύτικα ελαστικά βυζάκια στο κούτελό της ως τη μόνη λύση για να κάνει τους άντρες στους εργασιακούς χώρους να κοιτούν τις γυναίκες σχεδόν στα μάτια.

Ή τη σειρά Drunk History, όπου μεθυσμένοι αφηγούνται γεγονότα της αμερικάνικης ιστορίας

 

Δέκα χρόνια μετά το 2007,  το Facebook, το Google και κυρίως (όταν μιλάμε για βίντεο) το YouTube τείνουν να καταπιούν όλο το περιεχόμενο του ίντερνετ και να το δίνουν μασημένο στο χρήστη, οπότε το Funny or Die θα πρέπει να βρει κάποιο τρόπο ώστε να επιβιώσει στο νέο ιντερνετικό τοπιό, όπου οι χρήστες μπαίνουν όλο και πιο σπάνια σε ανεξάρτητα site αφού προτιμούν να βλέπουν το περιεχόμενό από τα timeline τους. Πάντως η αρχική τριάδα Ferrel, McKay και Fenchy συνεχίζει να ασχολούνται ενεργά με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο με το Funny or Die και από άποψη δημιουργικότητας παραδίδουν ασταμάτητα κωμικό υλικό που είναι σαφώς καλύτερο από τον YouTuber της γειτονιάς σου.

Best of internet