Quantcast

8 πληροφορίες που μάλλον δε ξέρατε για τους Clerks

Σαν σήμερα, πριν 20 χρόνια, βγήκε στην μεγάλη αίθουσα το καλτ έπος του Κέβιν Σμιθ

Terry Luben Gogos

20 Οκτωβρίου 2014

Джей-и-Молчаливый-Боб-фильмы-Кевин-Смит-Джейсон-Мьюз-697318

Μάλλον εδώ στο Luben έχουμε εμμονή με το 1994. Κάτι οι τεσσάρες που έτρωγε η Ελλάδα στο Μουντιάλ της Αμερικής, κάτι οι δίσκοι και οι ταινίες που κυκλοφορήσαν εκείνο το έτος, δε μας αφήνουν αδιάφορους για μίνι αφιερώματα. Το 1994 λοιπόν ήταν η χρονιά που οι Offspring κυκλοφόρησαν το “Smash” και οι Beastie Boys to “Ill Communication” (αυτό με το sabotage). Είναι εξάλλου η χρόνια που κυκλοφόρησαν το Shawshank Redemption, το Forrest Gump και όλες οι ταινίες που έκαναν τον Jim Carrey αυτό που είναι σήμερα. Ούτε μια εβδομάδα δεν πέρασε από το κουίζ που δημιουργήσαμε για τα 20 χρόνια Pulp Fiction και στα καπάκια άλλο ένα καλτ έπος συμπληρώνει 20 χρόνια ύπαρξης. Και δεν υπήρχε περίπτωση να μην αφιερώσουμε χρόνο για τους Clerks.

Το Clerks είναι η πρώτη ταινία του κατά τ’άλλα συμπαθητικού Kevin Smith και σίγουρα η καλύτερη του (Η αλήθεια είναι πως το Dogma το φτάνει λίγο, λόγω του εκτροχιασμένου σεναρίου). Η υπόθεση εξελίσσεται κατά τη διάρκεια μιας τρελής μέρας στο ψιλικατζίδικο με το Dante, έναν φλωρουπάλληλος που φωνάζει όλη την ώρα ότι δε θα έπρεπε να ήταν εκείνη τη μέρα στο μαγαζί, να κάνει καμένες συζητήσεις με τον Randal που δουλεύει στο διπλανό βίντεο κλαμπ. Η μέρα περιλαμβάνει ένα παιχνίδι χόκεϊ που διεξάγεται στην ταράτσα του μαγαζιού, τους Jay και Silent Bob να πουλάνε χόρτο απέξω, ένα σαμποτάρισμα σε μια κηδεία και τους πιο “περίεργους” πελάτες να εμφανίζονται την πιο ακατάλληλη ώρα.

Αλλά δε ξέρω γιατί αναφέρω την περίληψη των Clerks (δεν έβρισκα καλύτερη εισαγωγή μάλλον), αφού θέλω να ελπίζω ότι όλοι έχουμε δει το Clerks αλλά και το sequel του που βγήκε 12 χρόνια μετά. Αυτή τη φορά Δε θα έχει επετειακό κουίζ “ποιος χαρακτήρας του Clerks είσαι” (το οποίο θα γάμαγε βασικά) αλλά 10 άχρηστες πληροφορίες που μάλλον δε ξέρατε για την παρέα του Jay και Silent Bob:

 
 

1-11-1

Ez_f4a-6YlurX5pnqhe0ZKLOlrs

Ο σκηνοθέτης των Clerks, Kevin Smith, είναι ο Silent Bob (αλίμονο αν δεν το ξερε κάποιος αυτό) και πριν γυρίσει το Clerks εργαζόταν όντως στο Quick Stop. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που έγιναν τα γυρίσματα εκεί.

 
 

2

JwsW2e_mDSrfxAvHUZoUFEWATtg

Ο Jason Mewes ή ο Jay από το θρυλικό δίδυμο Jay & Silent Bob, μάλλον χρωστάει τη ζωή του στον Kevin Smith, καθώς πριν τον κάνει πρωταγωνιστή στις ταινίες του, τον είχε βοηθήσει να βρει δουλειά στο διπλανό βίντεο κλαμπ που ουσιαστικά δούλευε ο Randal στη ταινία

 
 

3

ytek5aFEe_QV-sDKrS2EDRkAxrk

Ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος, Kevin Smith, σε ηλικία 21 ετών, ξόδεψε από την τσέπη του το ποσό των 27.500 δολαρίων (πουλώντας ακόμη και προσωπικά του αντικείμενα) για να γυρίσει την ταινία στο μαγαζί που δούλευε

 
 

4

OotJjCf7m7wUwIfAykO-CDa6RGc

O Dante στην πρώτη εκδοχή της ταινίας στο τέλος πεθαίνει. Ο Κέβιν Σμιθ το θεώρησε υπερβολικό όμως. Ντάξει είπαμε ότι όλα αυτά συμβαίνουν σε μία μέρα που δε θα πρέπει να ήταν καν στο μαγαζί ο Dante. Μην το χέσουμε κιόλας.

 
 

5

jSmuB_v3F_uKrWB9JGVA0AQAuF0

O Jeff Anderson, ο τύπος που έπαιξε τον ρόλο του Randal δεν ήταν ηθοποιός αλλά κολλητός του Kevin Smith. Μάλλον θα ερχόταν καθημερινά στο μαγαζί που εργαζόταν και θα του έκαιγε τον εγκέφαλο για αυτό μάλλον ο Kevin Smith σκέφτηκε ότι είναι ο κατάλληλος για το ρόλο του Randal.

 
 

6

xVZ-X4IpXs-LUZ1ICB9LchR1o3E

Στην αρχή είχε αποφασιστεί η ταινία να λέγεται ‘Inconvenience’. Όμως ο χειριστής της κάμερας Vincent Pereira στο τέλος των γυρισμάτων πρότεινε την αλλαγή του τίτλου σε “Rude Clerks”. Τελικά έμεινε σκέτο το “Clerks” Ευτυχώς.

 
 

7

GI5sg3PYCC1cQZ-zKVZ8K_d0PU0

Ο μόνος λόγος που είναι ασπρόμαυρη η ταινία δεν είναι λόγω αισθητικής αλλά για να μειωθούν τα κόστη της παραγωγής. Ειδικά ο φωτισμός στις νυχτερινές λήψεις ήταν ήταν απαγορευτικός για το budget της ταινίας.

 
 

8

IatHTd_LCIb4LMLnY1gQhVpUuC0

Στη σκηνή που ο Dante αναλύει στον Rundy τους “καθυστερημένους” πελάτες που συναντά καθημερινά στο μαγαζί, ο Kevin Smith επέλεξε για αυτή τη σκηνή μόνο συγγενείς και φίλους. Στο GIF που μόλις είδατε, η εικονιζόμενη είναι η μητέρα του Kevin Smith.

 
 

Best of internet