Quantcast

Captain America: O Ακούραστος στρατιώτης επιστρέφει

Μία από τις καλύτερες μεταφορές της Marvel στην μεγάλη οθόνη

El Duderino

8 Απριλίου 2014



“Before we get started, does anyone want to get out?” – Steve Rodgers/Captain America

 
 

Δύο χρόνια μετά την επίθεση εξωγήινων στη Νέα Υόρκη ο Steve Rodgers/Captain America (Chris Evans) ζει στην Ουάσιγκτον και συνεχίζει να εργάζεται για την κατασκοπευτική υπηρεσία S.H.I.E.L.D. υπό τις οδηγίες του Nick Fury (Samuel Jackson), ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί να προσαρμοστεί στη σύγχρονη κοινωνία. Τα πάντα θα αλλάξουν όταν θα έρθει αντιμέτωπος με έναν πανίσχυρο αντίπαλο, τον Winter Soldier…

…Και αυτό το αρχικό premise της ταινίας δεν είναι τίποτα μπροστά στο, σεναριακά ελεγχόμενο, χαμό που πρόκειται να ακολουθήσει για τα επόμενα 136 λεπτά, καθώς το ένα twist διαδέχεται το άλλο, φθάνοντας σε μια από τις πιο θαρραλέες κορυφώσεις που έχουν γίνει σε franchise και θα αλλάξει εντελώς το status quo στο κινηματογραφικό σύμπαν της Marvel (αλλά και στο τηλεοπτικό, καθώς μην ξεχνάς την ύπαρξη του “Agents Of S.H.I.E.L.D.”).

 
 

 
 

Σενάριο διά χειρός του εκπληκτικού διδύμου Christopher Markus και Stephen McFeely, οι οποίοι ήταν υπεύθυνοι και για το πρώτο “Captain America” (yeah), καθώς και για το δεύτερο “Thor” (όχι και τόσο yeah). Οι τύποι παίρνουν την κατά γενική ομολογία πιο ενδιαφέρουσα ιστορία του Captain America, τον Winter Soldier του Ed Brubaker, και τη ντύνουν με το μανδύα ενός σύγχρονου πολιτικού θρίλερ επηρεασμένοι από ταινίες όπως “Three Days Of Condor”, “The Parallax View” και “Marathon Man”.

Σκηνοθεσία τσίτα τα γκάζια από τα αδέρφια Antony και Joe Russo της μεγάλης του “Community” σχολής (η οποία περιλαμβάνει και τον Justin Lin που σκηνοθετεί όλα τα “The Fast And The Furious” από το τρίτο και μετά), αλλά και του “Arrested Development”. Καταφέρνουν να στήσουν την πιο συναρπαστική περιπέτεια της Marvel (ναι, ακόμα και σε σύγκριση με τους “Avengers”) και να φτιάξουν ένα πολιτικό θρίλερ με κουστουμαρισμένους υπερήρωες, όπως ακριβώς ο Christopher Nolan είχε φτιάξει με το “The Dark Knight” του μια scorsese-ική ταινία.

Εξαιρετική επιλογή για το σκηνοθετικό τιμόνι από τον Μίδα των Marvel Studios, Kevin Feige. Όπως εξαιρετική επιλογή εκ μέρους των αδερφών Russo η μείωση χρήσης CGI (computer-generated imagery), όπου ήταν δυνατόν, υπέρ των σκηνών δράσης παλιάς σχολής, η χορογραφία των οποίων θέτει καινούργια ποιοτικά στάνταρ – όλες μα όλες οι σεκάνς δράσης μπορούν να αποτελέσουν κομμάτι ανθολογίας του είδους. Η εξαιρετική πλοκή του σεναρίου συνδυάζεται αρμονικά με τον σκηνοθετικό ρυθμό των Russo με αποτέλεσμα να απολαύσεις μία γεμάτη σασπένς ταινία – με τις χιουμοριστικές πινελιές να είναι καλοδεχούμενες και με μέτρο τοποθετημένες.

 
 

 
 

O Evans είναι εξαιρετικός στο ρόλο του Steve Rodgers για ακόμα μια φορά. Ο Captain America αμφισβητεί τις κινήσεις της S.H.I.E.L.D., φανερώνοντας την πολιτική οξυδέρκεια της ταινίας, αλλά και την ανάπτυξη του χαρακτήρα του. Χωράει αλήθεια η «λευκό/μαύρο» ηθική του σε μια εποχή γκρι αποχρώσεων; Η Μαύρη Χήρα της Scarlett Johansson ταινία με την ταινία γίνεται ολοένα και καλύτερη. Η παιχνιδιάρικη γοητεία και η πονηριά της είναι μόνο μερικά από τα στοιχεία που ορίζουν την πολύπλευρη Natasha Romanoff της. Η παρουσία του Winter Soldier σε κάθε σκηνή δράσης είναι τρομακτικά δυνατή, φανερώνοντας την καταπληκτική δουλειά που έχει γίνει στο συγκεκριμένο ρόλο, ο οποίος είναι με διαφορά ο «καλύτερος» κακός μετά τον Loki. Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στο τεράστιο Robert Redford, η συμμετοχή του οποίου αποτίει φόρο τιμής στα πολιτικά θρίλερ του ’70.

Με ολόκληρο το team να συναντιέται ξανά για την τρίτη ταινία του Captain America, η οποία έχει προγραμματιστεί για το 2016, μην κάνεις το λάθος να μη δεις την πιο marvel περιπέτεια της χρονιάς σε μια σκοτεινή αίθουσα.

(4,5/5)

 
 

Το trailer της ταινίας:

 

Best of internet