Quantcast

Οι καλύτερες ταινίες του 2013 σύμφωνα με το Cahiers du Cinema

Το σημαντικότερο περιοδικό κινηματογράφου παγκοσμίως έκλεισε τις κάλπες και διάλεξε τις καλύτερες στιγμές της 7ης τέχνης για τη φετινή χρονιά

Normo Gin

26 Νοεμβρίου 2013

 
 

Το ιστορικό Cahiers du Cinema του πρώιμα αδικοχαμένου κριτικού Αντρέ Μπαζέν είναι μία απ’ τις σημαντικότερες εκδόσεις κριτικής τέχνης στον κόσμο. Απ’ την ίδρυσή του μέχρι σήμερα έχει ακολουθήσει από κοντά τα σημαντικότερα ρεύματα της 7ης τέχνης, με πρώτη τη γαλλική nouvelle vague (σημαντικοί σκηνοθέτες της οποίας όπως ο Γκοντάρ ή ο Ρομέρ υπήρξαν και μέλη της συντακτικής ομάδας), ενώ παράλληλα έδωσε και νέα θεωρητικά εργαλεία στην κριτική του κινηματογράφου, τα οποία άλλαξαν τον τρόπο με τον οποίο μιλάμε για όσα συμβαίνουν στη μεγάλη οθόνη.

 
 

Για το 2013 και έχοντας δει σε αβαν πρεμιέρ όλο το κινηματογραφικό υλικό της χρονιάς, οι συντάκτες του συνεδρίασαν και αποφάσισαν για τις εξέχουσες περιπτώσεις της φετινής φουρνιάς. Θετική εντύπωση προκαλεί το Spring Breakers του Χάρμονυ Κορίν και το Λίνκολν του Σπίλμπεργκ, τα οποία δίχασαν αμφότερα κριτικούς και κοινό, ενώ το Gravity και η Ζωή της Αντέλ που απασχόλησαν αρκετά την επικαιρότητα, φαίνεται να δικαιολογούν την τόση κουβέντα, τους διθυράμβους και τον καυλοπυρέσσοντα ιδρώτα του Δανίκα. Αλγεινή εντύπωση για τη λειτουργία της 7ης τέχνης προκαλεί η στατιστική παρατήρηση ότι από τους 10 σκηνοθέτες της λίστας, μόνο μία είναι γυναίκα.

 
 

Ολόκληρη η λίστα:

 
 

10. «Η Μάχη του Σολφερίνο» (La bataille de Solférino, της Justine Triet)

 
 

9. «Ραντεβού Μετά τα Μεσάνυχτα» (Les rencontres d’après minuit, του Yann Gonzalez)

 
 

8. «Haewon, Κανενός η Κόρη» (Nugu-ui ttal-do anin Haewon, του Sang-Soo Hong)

 
 

7. «Ζήλεια» (La Jalousie, του Philippe Garrel)

 
 

6. «Λίνκολν» (του Steven Spielberg)

 
 

5. «Tian zhu ding» (του Zhangke Jia)

 
 

4. «Gravity» (του Alfonso Cuaron)

 
 

3. «Η Ζωή της Αντέλ» (του Abdellatif Kechiche)

 
 

2. «Spring Breakers» (του Harmony Korine)
http://www.youtube.com/watch?v=Qw7Se-sCwYM

 
 

1. «Ο Άγνωστος της Λίμνης» (L’inconnu du lac, του Alain Guiraudie)
http://www.youtube.com/watch?v=0xqO5_H4Rpo

 
 

cahiersducinema

 
 

Best of internet