Quantcast

Με το μεγάλο βραβείο Σεναρίου για το “The Killing of a Sacred Deer” φεύγει απ’ τις Κάννες ο Γιώργος Λάνθιμος

Είναι η τρίτη φορά που το Φεστιβάλ Καννών βραβεύει τον Γιώργο Λάνθιμο

President Creed

29 Μαΐου 2017

Πολλά ακούστηκαν για την καινούρια ταινία του Γιώργου Λάνθιμου και μάλιστα από ανθρώπους που δεν την έχουν δει καν ακόμη. Ωστόσο, το 70o κινηματογραφικό φεστιβάλ Καννών ολοκληρώθηκε και ο Γιώργος Λάνθιμος φεύγει για 3η φορά βραβευμένος από τις Κάννες.

Συγκεκριμένα, ο Ευθύμης Φιλίππου και ο Γιώργος Λάνθιμος κέρδισαν το Μεγάλο Βραβείο Σεναρίου, το οποίο μοιράστηκαν εξ ημισείας με τη Λιν Ράμσεϊ, που υπογράφει το σενάριο και τη σκηνοθεσία της ταινίας «You were never really here» («Δεν ήσουν ποτέ πραγματικά εδώ»), με πρωταγωνιστή των Χοακίν Φίνιξ, που πήρε και το βραβείο καλύτερης ανδρικής ερμηνείας.

Το φετινό βραβείο που απέσπασε η ταινία του Λάνθιμου έρχεται να προστεθεί στη λίστα με τα άλλα βραβεία που έχει πάρει από τις Κάννες: το Μεγάλο Βραβείο στο τμήμα «Ενα Κάποιο Βλέμμα» που είχε κερδίσει ο «Κυνόδοντας» το 2009, αλλά και το Βραβείο της Επιτροπής που είχε πάρει το «The Lobster» το 2015 στο επίσημο Διαγωνιστικό Τμήμα. Κάπως έτσι φαίνεται αφ ενός ότι το Φεστιβάλ Καννών έχει μια κάποια αγάπη για το σινεμά του Λάνθιμου, αλλά και ενισχύει και την φήμη και την αξία του σκηνοθέτη στο σινεμά παγκοσμίως.

«Ευχαριστώ την κριτική επιτροπή γι’ αυτό το ωραίο δώρο»

δήλωσε ο Γιώργος Λάνθιμος παραλαμβάνοντας το βραβείο.

Η πλοκή του “The Killing of a Sacred Deer” παρουσιάζει τον Φάρελ ως καρδιακό χειρουργό ο οποίος, στην αρχή της ταινίας, έχει μια μυστηριώδη σχέση με ένα έφηβο αγόρι. Καθώς η οικογενειακή του ζωή καταστρέφεται, αναγκάζεται να κάνει μια αδύνατη επιλογή, τη “θυσία” που αναφέρεται στον τίτλο της ταινίας. Ο Λάνθιμος δήλωσε στο Reuters πως στόχος του ήταν να δημιουργήσει μία κωμωδία αλλά και μία ταινία τρόμου ταυτοχρόνως.

Το δίδυμο των Ευθύμη Φιλίππου και Γιώργου Λάνθιμου έχει βραβευθεί πολλές φορές στο παρελθόν με βραβεία σεναρίου στο Φεστιβάλ Βενετίας για τις «Άλπεις», το Ευρωπαϊκό Βραβείο Σεναρίου και φυσικά την υποψηφιότητα για Οσκαρ Πρωτότυπου Σεναρίου για το «The Lobster».

Στη φετινή διοργάνωση, η κριτική επιτροπή των Πέδρο Αλμοδόβαρ (πρόεδρος), Πάολο Σορεντίνο, Μάρεν Άντε, Γουίλ Σμιθ, Φαν Μπίνγκμπινγκ, Τζέσικα Τσάστεϊν, Παρκ Τσαν-Γουκ, Ανιές Ζαουί και Γκαμπριέλ Γιαρέν, επέλεξε να βραβεύσει με τον Χρυσό Φοίνικα την ταινία «The Square» του Σουηδού Ρούμπεν Όστλουντ. Το βραβείο σκηνοθεσίας πήγε στη Σοφία Κόπολα για την ταινία «The Beguiled», ριμέικ της ταινίας «Ο προδότης» του 1971, ενώ ο Ρώσος σκηνοθέτης Αντρέι Ζβιαγκίντσεφ απέσπασε το βραβείο της κριτικής επιτροπής για την ταινία Loveless. Το βραβείο καλύτερης γυναικείας ερμηνείας πήγε στην Νταϊάν Κρούγκερ, την πρωταγωνίστρια της γερμανόφωνης ταινίας «In the fade». Το βραβείο για πρωτοεμφανιζόμενο σκηνοθέτη- πήρε η Γαλλίδα Λεονόρ Σεράιγ για την κωμωδία «Jeune Femme» («Νέα γυναίκα»), με πρωταγωνιστές τη Λετίσια Ντος και τον Γκρεγκουάρ Μονσενιόν.

Τα βραβεία αναλυτικά

Χρυσός Φοίνικας
«The Square» του Ρούμπεν Όστλουντ

Βραβείο Σκηνοθεσίας
Σοφία Κόπολα για το «The Beguiled»

Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής
«120 Βattements par Μinute» του Ρομπέν Καμπιγιό

Βραβείο Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας
Χοακίν Φίνιξ για το «You Were Never Really Here» της Λιν Ράμσεϊ

Βραβείο Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας
Νταιάν Κρούγκερ για το «In the Fade» του Φατίχ Ακίν

Βραβείο Καλύτερου Σεναρίου
Γιώργος Λάνθιμος – Ευθύμης Φιλίππου για το «The Killing of a Sacred Deer» και Λιν Ράμσεϊ για το «You Were Never Really Here»

Βραβείο της Επιτροπής
«Loveless» του Αντρέι Ζβιάγκιντσεφ

Camera D’ Or – Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη
«Jeune Femme» της Λεονόρ Σεράιγ (Γαλλία, Βέλγιο)

Χρυσός Φοίνικας Μικρού Μήκους Ταινίας
«A Gentle Night» του Κι Γιου (Κίνα) / Ειδική Μνεία στο «Katto» του Tέπο Αϊράκσινεν (Φινλανδία)

Επετειακό βραβείο για τα 70 χρόνια του Φεστιβάλ Καννών
Νικόλ Κίντμαν

Best of internet