Quantcast

Προφητικό κόμικ του 1990 δείχνει τον Ντόναλντ Τραμπ στην εξουσία να χτίζει ένα τείχος

Το μέλλον γράφτηκε στις σελίδες ενός τεύχους του περιοδικού Heavy Metal 27 χρόνια πριν

Χρήστος Πρόεδρος

22 Σεπτεμβρίου 2017

Mπορεί οι προφήτες που έχουμε στην Ελλάδα να έχουν τη μορφή κάποιου γέροντα στο Άγιο Όρος και να δίνουν δισήμαντους ελληνόψυχους χρησμούς επειδή αυτό μας αξίζει σαν λαός, αλλά στον υπόλοιπο κόσμο φαίνεται ότι οι μαντικές ικανότητες μπορεί να βρεθούν και σε κόσμο υποψιασμένο και ανήσυχο, όπως για παράδειγμα στον κομίστα Peter Kuper.

Στις σελίδες ενός τεύχους του θρυλικού αμερικανικού περιοδικού dark fantasy / sci-fi “Heavy Metal βλέπουμε ένα κόμικ που θυμίζει αρκετά την τωρινή Αμερική, που έχει δηλαδή να κάνει με τον Ντόναλντ Τραμπ στην εξουσία, με ρητορική μίσους και βασικό πρόταγμα του το σήκωμα ενός τείχους.

(Δεξιά) Το εξώφυλλο του τεύχος του περιοδικού «Heavy Metal» που φιλοξένησε στις σελίδες του το κόμικ του Peter Kuper. Το περιοδικό Heavy Metal έχει αφήσει ιστορία στον χώρο των κόμικ και είχε εμπνευστεί την θεματολογία του από το γαλλικό “Metal Hurlant” απ’ τα μέσα της δεκαετίας του ’70, ενώ φιλοξενούσε κόμικ του Moebius, του Ένκι Μπιλάλ, του Μίλο Μανάρα και άλλων πολύ μεγάλων πενών.

Εάν ελπίζατε το μέλλον να το διέβλεπαν με τα κόμιξ τους ο Moebius ή ο Syd Mead, τότε δυστυχώς πέσατε έξω, γιατί αυτό το δυστοπικό κόμικ 27 χρόνια μετά τη δημοσίευση του μοιάζει σήμερα να είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Στο κόμικ ο Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να μην είναι πρόεδρος των ΗΠΑ, ωστόσο υποτίθεται ότι συνωμοτεί μαζί με τον μεγιστάνα των οικοδομών Χάρι Χέλμσλεϊ για την ανέγερση ενός τείχους, όπως υποδηλώνει και ο τίτλος της ιστορίας.

Σε αυτήν την ιστορία βλέπουμε τη Νέα Υόρκη ως μια διαιρεμένη πόλη όπου το χάσμα μεταξύ των ανθρώπων μεγαλώνει. Ουσιαστικά, το πολιτισμικό και οικονομικό χάσμα έχει γίνει εντελώς πραγματικό με τη μορφή ενός τείχους για να «κρατάει μακριά την πλέμπα».

Οι μπάτσοι δεν μπορούν να ελέγξουν την κατάσταση και προσπαθούν να σώσουν τα τομάρια τους, οπότε ο Τραμπ και ο Χέμσλεϊ συνεργάζονται και βγάζουν ως πνευματικό τέκνο τους το Τείχος. Όμως η σχέση μεταξύ των δύο δεν μπορεί να διαρκέσει και σε μια έξαρση οργής του, ο Χέμσλεϊ ξεκινάει ένα πογκρόμ που ονομάστηκε «The Night of the Long Skate» στο οποίο όλοι οι συνεργάτες του Τραμπ εκκαθαρίζονται και ο ίδιος ο Τραμπ διαφεύγει από την πόλη από τους υπονόμους. Όμως, ο Τραμπ σχεδιάζει την εκδίκηση του και αρχίζει και οργανώνει κρου στο οποίο μάλιστα φοράει καπελάκια. Εάν το κόμικ ήταν έγχρωμο, φανταζόμαστε ότι τα καπελάκια θα ήταν κόκκινα.

Τελικά οι Guardians του Τραμπ μαζεύονται υπό την καθοδήγηση του μεσσιανικού Τραμπ ο οποίος τους πείθει ότι η πηγή όλων των προβλημάτων τους είναι ο Χέμσλεϊ και στο τέλος οι ορδές του Τραμπ νικούν κατά κράτος τον Χέμσλεϊ. Στο τέλος, προς επίρρωση της νίκης του, ο Ντόναλντ Τραμπ αποφασίζει να ανεγείρει ένα μνημείο. Και το μνημείο αυτό δεν ήταν άλλο από ένα μεγάλο, μαύρο και διχαστικό Τείχος.

THE END.

Best of internet