Quantcast
MISC

16 γαμάτες προτάσεις για βιβλία που πρέπει να προσποιηθείς ότι διάβασες φέτος το καλοκαίρι

Νουάρ, κομιξ, ξανά νουάρ και εντωμεταξύ μερικά από τα πιο αστεία και τα πιο σοβαρά πράγματα που πρέπει να προσποιηθείς ότι διάβασες φέτος


LUBEN CREW · 12 Ιουλίου 2016

Μια σωστή λίστα για βιβλία, αγαπητές φίλες και φίλοι, οφείλει να περιέχει τα πάντα ή τελοσπάντων να δείχνει ότι περιέχει τα πάντα, όπως ακριβώς οφείλετε να δείχνετε και εσέις την κρίσιμη στιγμή που μέσα από το σακίδιο σας θα βγάλετε το βιβλίο που θα αποκαλύψει τι θα διαβάσετε, φέτος το καλοκαίρι. Σύσσωμο το Luben Crew μετά απο γρήγορη σύσκεψη και χωρίς καθόλου σκέψη, σας παρουσιάζει τι εμείς θα πάρουμε μαζί μας όπου (δεν) πάμε φέτος και τελοσπάντων τι θα προσποιηθούμε ότι διαβάσαμε εκεί που θα ‘μαστε και αφότου γυρίσουμε.

Αλίκη Μπομπονέα,
Τη νύχτα που έπινα ουίσκι με τον Λαλιώτη

bobonea-laliotis

Ξημέρωμα του Ιούλη, το καλοκαιρινό πάρτι έχει τελειώσει. Σε μια σκοτεινή γωνιά, αραχτός ο πρωην πανίσχυρος άντρας του ΠΑΣΟΚ, περιμένει να κατηχήσει την συγγραφέα Αλίκη Μπομπονέα  στις ένδοξες στιγμές από το παρελθόν του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ και όχι μόνο…

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Chickonbacon press

Ντασιέλ Χάμετ,
Ο κόκκινος θερισμός

5703d1ed3ad8c

Ο Ντάσιελ Χάμετ γράφει με το πιο ξερό, τηλεγραφικό κι εθιστικό στυλ την ιστορία της σύγκρουσης του ντετέκτιβ που δεν έχει τίποτε από τη χάρη αυτών στο σινεμά  και των σκληρών ανδρών που νομίζουν πως ελέγχουν μια πόλη. Την Πέρσονβιλ, που όμως όλοι αποκαλούν Πόιζονβιλ. Εξαιρετικό για οπουδήποτε και φυσικά για παραλιά.

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο 

Λένος Χρηστίδης,
Η Μελαμψή Παρθένος 

23797325

Ο Λένος Χρηστίδης, είναι για το ελληνοσουρεαλιστικό καλοκαιρινό μυθιστόρημα ότι ήταν ο Οδυσσέας Ελύτης για το αιγαιοπελαγίτικο φως. Στο τελευταίο του βιβλίο η Μελαμψη Παρθενος, ετερόκλητοι χαρακτήρες, σε ένα ανύπαρκτο άλλα συγχρόνως πιο υπαρκτό πεθαίνεις νησί, προσπαθούν θέλοντας και μη να λύσουν ένα μυστήριο .Χαοτικό αύθαδες χιούμορ, στοχεύμενο στον μαλάκα τον νεοέλληνα, όπως μόνο ο Χρηστίδης ξέρει να διηγηθεί .

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Καστανιώτη

Γιώργος Γούσης / Δημοσθένης Παπαμάρκος / Γιάννης Ράγκος,
Ερωτόκριτος

ErotokritosCover

Ο Δημοσθένης Παπαμάρκος (γνωστός πλέον από το συγκλονιστικό Γκιάκ) συνεργάζεται με τον συγγραφέα Γιάννη Ράγκο και τον εικονογράφο Γιώργο Γουση, για την δημιουργία ενός reboot στην κλασσική ιστορία έρωτα της Αρετούσας και του Ερωτόκριτου σε μορφή Graphic Novel. Η ιστορία διαδραματίζεται στην αρχαία Αθήνα, όπως την φανταζόταν τον 17ο αιώνα ο Κρητικός συγγραφέας του Ερωτόκριτου, Βιτσέντζος Κορνάρος. Ο εξαιρετικά προσεγμένος λυρικός λόγος του graphic novel (βασισμένος στο αρχικό κείμενο) σε συνδυασμό με την επική εικονογράφηση, θα σε κανουν να μην θες να τελειώσει αυτό το ερωτικό παραμύθι.

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Polaris

Philip Kerr,
Το χέρι του θεού 

 

kerr_to_heri_tou_theou

Η ζέστη στον Πειραιά, είναι ασυνήθιστη για τους παίχτες της Λόντον Σίτι. Η λονδρέζικη ομάδα έχει έρθει στην φλεγόμενη Αθήνα για να αγωνιστεί στα πλαίσια του Champions league, ενάντια στον Ολυμπιακό. Οι εντολές του προπονητή Σκοτ Μάνσον ειναι αυστηρές και σαφείς, όχι  ξενύχτια, ξίδια και σεξ πριν από το μεγάλο παιχνίδι. Η μεγάλη αναμέτρηση ξεκινάει, άλλα για έναν παίχτη της φιλοξενούμενης ομάδας, δεν τελειώνει πότε. Έμφραγμα ή κάτι άλλο; Οι ελληνικές αρχές ξεκινούν έρευνα για εγκληματική ενέργεια και ο Σκοτ Μάνσον αναλαμβάνει να λύσει το μυστήριο.

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Κέδρος

Αντώνης Βαβαγιάννης, 
Κουραφέλκυθρα

kourafelkythraanapoda-500x500

Για τον Αντώνη Βαβαγιάννη και τα Κουραφέλκυθρά του λίγα πράγματα μπορούμε να πούμε που δεν έχουμε ήδη πει. Eδώ σε μια έκδοση ΔΙΠΛΗΣ ΟΨΗΣ, ό,τι πρέπει για παραλία. Ή βουνό. Ή και τα δύο.

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Jemma Press

Τζόναθαν Κόου,
Η λεσχη των τιποτενιων 

lesxi

Η Αγγλία, η μουσική, το σχολείο, το εργοστάσιο και όλα τα πυρετώδη βρετανικά 70s μέσα από μια ιστορία γραμμένη με τον πιο χαριτωμένο τρόπο. Ο Τζόναθαν Κόου γράφει ένα βιβλίο για τη ζωή κάποιων μαθητών και πολλά πράγματα ακόμη.

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πόλις

Λένα Κιτσοπούλου
Το μάτι του ψαριού

13652298_10209983247197979_87841666_n

12 ιστορίες με 12 πρωταγωνιστές στη γνώριμη πλέον γραφή της προκλητικής Λένας Κιτσοπούλου. Χωρίς στρογγυλέματα και ευγένειες, οι ιστορίες που περιγράφει η Κιτσοπούλου τελειώνουν κατά κανόνα με τον πλέον απροσδόκητο τρόπο κάνοντάς σε να απορείς εάν έφταιγες εσύ για όλα τα σκατά που συμβαίνουν γύρω σου.

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο 

Άντζελα Δημητρακάκη,
Αεροπλάστ

 

13664294_10154332906864855_2097032522_n

Η Άντζελα Δημητρακάκη γράφει ένα μυθιστόρημα με πέντε ήρωες-αφηγητές και με κοινή βάση την απόφαση της πρωταγωνίστριας Αντιγόνης να αφήσει το παιδί της αισθάνονται έκπτωτοι της μελαγχολικής ευρωπαϊκής κοινωνίας. Αεροπλάστ είναι αυτό το προστατευτικό υλικό με τα πλαστικά μπιλλάκια με αέρα και αυτό από μόνο του θα έπρεπε να σου αρκεί για να το διαβάσεις.

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ΕΣΤΙΑ

Χρήστος Βακαλόπουλος,
Νέες αθηναϊκές ιστορίες

13672430_10209983241437835_1001382104_n

Ο Χρήστος Βακαλόπουλος μεγάλωσε στην Κυψέλη, έζησε στην Κυψέλη, έγραψε για την Κυψέλη όσο -περίπου- κανείς άλλος. Αν για οποιοδήποτε λόγο έχετε ξεμείνει εκεί, ή οπουδήποτε στην πανέμορφη 15αυγουστιάτικη Αθήνα και αναζητείτε την σουρεαλιστική δροσιά του ανθρώπου που έχει (συν)γράψει μαζί με τον Σταύρο Τσιώλη το “Παρακαλώ, γυναίκες μην κλαίτε”, οι “Νέες Αθηναϊκές Ιστορίες” είναι αυτό που χρειάζεστε.

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ΕΣΤΙΑ

James Ellroy,
Perfidia

perfidia

Ο Τζέιμς Ελρόι, συγγραφέας των Μαύρη Ντάλια και Λος Άντζελες: Eμπιστευτικό και ένας από τους καλύτερους νουάρ συγγραφείς του σήμερα αγαπάει να ασχολείται με τα πιο σκοτεινά σημεία της ιστορίας των ΗΠΑ. Eδώ επανέρχεται σε ένα από τα πιο άγνωστα: την αντιμετώπιση των αμερικανογιαπωνέζων πολιτών από τις αμερικάνικες αρχές κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου. Με φόντο πάντα το αγαπημένο του Los Angeles.

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Κλειδάριθμος 

Λουίζα Λαζάρου,
Η ριμάδα του Αγίου Ευαγγέλου 

Scan

Η μυθική Λουίζα Λαζάρου ξεδιπλώνει μέσα από μερικές “κριτικές προσεγγίσεις”, μερικά ιστορικά σχόλια και μέσα απ’ την ίδια την “Ριμάδα” του, την ζωή του σαλού Αγιου Ευάγγελου – ενός αγίου καταληψία που δρα στην μεσαιωνική Κρήτη. Πανέξυπνο και εντυπωσιακά πρωτότυπο, σε σημεία φοβερά αστείο και σε άλλα πολύ ενδιαφέρον με τις εντυπωσιακές ιστορικές πληροφορίες για την ζωή στην αίρεση και στο περιθώριο της κληρικής εξουσίας και της κοινωνίας στον βυζαντινο μεσαίωνα. Η “Ριμάδα” είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα ελληνικά βιβλία που κυκλοφόρησαν τα τελευταία χρόνια. Το ξέρουμε γιατί δεν τα διαβάσαμε όλα.

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ουαπίτι

Δημήτρης Μαμαλούκας, 
Ο κρυφός πυρήνας των ερυθρών ταξιαρχιών 

taxiarxies

Ο Δημήτρης Μαμαλούκας στο πέμπτο του αστυνομικό μυθιστόρημα επιστρέφει στον αγαπημένο του χωροχρόνο γύρω απο την ταραγμένη και πολιτικά συναρπαστική Ιταλία του ’70. Ένας φοιτητής εξαφανίζεται ξαφνικά από το σπίτι του, ένας ντετεκτιβ επιστρατεύεται για να βρει τα ίχνη του, μια φοβερή ιστορία θα αρχίσει να ξετυλίσσεται που περιπλέκει τον στενό πυρήνα των Μπριγκάντι Ρόσσι, το ροκ εντ ρολ της εποχής, συνωμοσίες και την πολιτική αύρα μιας εποχής που παραμένει ελκυστική, όσο πάντα.

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Κέδρος

David Foster Wallace,
Η σκούπα και το σύστημα 

wallace_skoupa_systhma-262x430

Ο δύσκολος και απρόσιτος Wallace του Infinite Jest, ο συγγραφέας που κατόρθωσε να πάρει μερικά απο τα μεγαλύτερα κοπλιμέντα μαζί του πριν μας αφήσει αυτοκτονώντας στα 46 του χρόνια, έγραψε τη “Σκούπα και το Σύστημα” τo 1987. Είναι το πρώτο του βιβλίο. Εδώ, σε μια μετάφραση του Γιώργου-Ίκαρου Μπαμπασάκη, μας εισάγει σε ένα μπερδεμένο αλλά απίστευτα γοητευτικό σύμπαν με νευρωτικούς γκόμενους, γιαγιάδες που αποδρούν από ΚΑΠΗ, τον Βλαντ τον Παλουκωτή, τον ομιλούντα παπαγάλο και την υπαρξιακή προσπάθεια της Λινόρ Μπίντσμαν, μιας τηλεφωνήτριας, να επιζήσει σε ένα φιλοσοφικό/ψυχολογικό πλέγμα που πάει βαθιά.

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Κριτική

Κωστάκης Ανάν,
Φορμόλη

13644389_10154332909179855_1530587511_n

Πρωταγωνιστής μαζί με αδερφό και μάνα πρέπει να ταξιδέψουν από την Αθήνα μέχρι τα Γιάννενα για την ταφή του παππού του, πρώην μέλους του ΚΚΕ. Στο δρόμο περνάς, με το γνωστό χιούμορ του Κωστάκη του Ανάν από το παράλογο της νεοελληνικής κοινωνίας.

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Babelart

Πάκο Ιγκνάσιο Τάιμπο,
Με τέσσερα χέρια.

753

Αγαπάμε τους λατινοαμερικάνους γενικά και όταν γράφουν ειδικά. Ο Πάκο Ιγκνάσιο Τάιμπο είναι ο συγγραφέας που θα κάνει το εξωφρενικό γοητευτικό και το απίθανο πραγματικότητα με τον πιο φυσικό τρόπο στην ας πούμε νουάρ αφήγηση, οπότε δε χρειάζεται να σας πούμε τίποτε άλλο, παρά μόνο ότι στο Με Τέσσερα Χέρια καταφέρνει να εμπλέξει το Σταν Λώρελ, το μάγο Χουντίνι, τον  Πάντσο Βίγια και το Λέον Τρότσκι.

 

 

Best of internet