Quantcast
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ FOOD GUIDE 2017 ΦΑΓΗΤΟ

Ραδιουργίες : Ένα στέκι με κολασμένους μεζέδες και θέα στον λόφο της Δεξαμενής

Που έχει καταφέρει να συνδυάσει με επιτυχία τα τσίπουρα με το chilli con carne


Μαρίτα Αλημίση · 18 Οκτωβρίου 2017

Γύρω από τον λόφο της δεξαμενής, ανάμεσα στην Καλλιθέα και τα Πετράλωνα, έχει δημιουργηθεί καιρό τώρα μια πιάτσα με πολύ ενδιαφερόντα στέκια. Ένα από αυτά ακούει στο όνομα Pαδιουργίες, μετράει ήδη έξι χρόνια λειτουργίας και έχει μερικά από τα πιο νόστιμα μεζεδάκια που έχουμε τσιμπήσει τελευταία.

Στις Ραδιουργίες τα τηλέφωνα πέφτουν βροχή αφού εκτός του ότι γίνεται χαμός από τις κρατήσεις, ο ένας τοίχος του μαγαζιού είναι γεμάτος παλιές τηλεφωνικές συσκευές με τα ακουστικά τους να κρέμονται μέχρι το πάτωμα. Προδίδουν έτσι με το που μπεις, τον ρετρό διάκοσμο και την ζεστή ατμόσφαιρα που θα συναντήσεις πιο μέσα. Διάσπαρτες αντίκες, μια μπρούτζινη ομπρελοθήκη αλλά και ο “δίσκος του Ζήκου” που έχει μετατραπεί έξυπνα σε φωτιστικό οροφής χαρακτηρίζουν τον χώρο και τραβάνε αμέσως το βλέμμα. Το σκηνικό του κάτω ορόφου ολοκληρώνει ιδανικά το ξύλινο παταράκι, αγαπημένη «γωνιά» που φιλοξενεί συχνά-πυκνά live με ρεμπέτικα τραγούδια καθώς και οι ευφάνταστες καρέκλες με τις ζωγραφιές και τα λαϊκά αποφθέγματα που ινσταγκραμάρονται ασταμάτητα.

Όταν ανοίγει ο καιρός, οι Ραδιουργίες μετακομίζουν στην ανακαινισμένη ταράτσα τους με τα σιδερένια τραπεζάκια, τις γλάστρες και την απαραίτητη θέα στον λόφο της δεξαμενής. Εκεί, οι παρέες συναντιούνται για ρακόμελα και μπύρες αλλά και για να τιμήσουν δεόντως τις κολασμένες λιχουδιές του καταλόγου. Τραγανές πατατούλες με τσένταρ, καταπληκτική μοσχαρίσια σπαλομπριζόλα με καραμελωμένα κρεμμύδια, μετσοβίτικο κοτόπουλο με καπνιστό τυρί και ένα εκπληκτικό συκωτάκι με μπαλσάμικο, πετιμέζι και δεντρολίβανο είναι μερικές μόνο από τις ιδιαίτερες συνταγές που μπορεί να δοκιμάσει κανείς αν βρεθεί στα μέρη. Στην είσοδο, μάλιστα, αν είσαι παρατηρητικός μπορείς να δεις -και να μυρίσεις- τα γλαστράκια με τα φρέσκα μυρωδικά και τις πιπερίτσες που χρησιμοποιούνται καθημερινά στο μαγείρεμα.

Παράλληλα, την τιμητική της έχει και η έθνικ κουζίνα όπως το chilli con carne που είναι από τα πιο δημοφιλή πιάτα του μαγαζιού αλλά και το φαλάφελ που όπως ενημερωθήκαμε παίζει δυνατά και χορτοφαγικά. Εδώ, αξίζει να αναφέρουμε ότι η σαλάτα με την κινόα,το μάνγκο και την δροσερή βινεγκρέτ μοσχολέμονου που παραγγείλαμε ήταν πραγματική αποκάλυψη -και μάλιστα σε τιμή έκπληξη- ενώ ξεχωρίσαμε και την αμερικάνικη μηλόπιτα που κατέφθασε στο τέλος ζεστή-ζεστή.

Εντύπωση, ωστόσο, μας έκανε και η τουαλέτα (ναι η τουαλέτα) που έχει πόρτες σαλούν από παλιά παντζούρια ενώ μία λάμπα δρόμου βρίσκεται ακριβώς δίπλα στον νιπτήρα. Ρισπέκτ, παιδιά. Κατά τα άλλα, ο χαμογελαστός ιδιοκτήτης Μένιος μας έδωσε στο τέλος και μια spicy πληροφορία για τον χώρο ο οποίος την δεκαετία του ‘90 ήταν, λέει, ένα από τα πιο γνωστά “μπαρ μετά γυναικείας συντροφιάς” εν ονόματι “Κύωνες”. Αρκετά ενδιαφέρον αν συνυπολογίσει κανείς το γεγονός πως σήμερα είναι ένα από τα καλύτερα μεζεδοπωλεία της περιοχής αλλά οι παλιοί θαμώνες του περνάνε ακόμα για ένα τσιπουράκι και δυο-τρεις ωραίες ιστορίες από τα παλιά..

Ραδιουργίες
Κοίλης 33, Άνω Πετράλωνα
Τηλ:21 1012 1426

Best of internet