Quantcast
guide EVENTS ORIGINALS

Πως να την σκαπουλάρεις στο Plisskën Festival ακόμα κι αν είσαι παντελώς άσχετος

Ένας luben οδηγός για να το παίξεις ιστορίας στη φετινή διοργάνωση


Μαρίτα Αλημίση · 28 Νοεμβρίου 2017

Τα Χριστούγεννα καταφθάνουν νωρίτερα φέτος στην πρωτεύουσα, καθώς 1 και 2 Δεκεμβρίου επιστρέφει δριμύτερη η χειμερινή και 7η έκδοση του πολυαναμενόμενου Plisskën Festival. To μοναδικό διεθνούς επιπέδου φεστιβάλ στη χώρα μας, δηλαδή, το οποίο παραδοσιακά φιλοξενεί μερικά από τα πιο underground ονόματα της σύγχρονης ηλεκτρονικής σκηνής και όχι μόνο.

Αυτή ας πούμε είναι αμέσως-αμέσως μια ψαρωτική εισαγωγή, αγαπητέ φίλε. Χωρίς να λες στην ουσία τίποτα ιδιαίτερο, έχεις ήδη δηλώσει πως όχι μόνο είσαι ένθερμος οπαδός του πιο ψαγμένου φεστιβάλ της Ελλάδας, αλλά συγκρίνεις το συναίσθημά σου μ’ εκείνο που σου προκαλούν τα Χριστούγεννα. Οικειότητα και ενθουσιασμό, δηλαδή. Οικειότητα γιατί, φυσικά, έχεις δώσει το παρών και τις υπόλοιπες 6 χρονιές –εδώ μπορείς να εκμαιεύσεις πληροφορίες για τις πρώτες διοργανώσεις ώστε να δείξεις ότι στηρίζεις τις ωραίες πρωτοβουλίες εν τη γενέσει τους – και ενθουσιασμό διότι κάθε πιστός θαμώνας αναμένει με αγωνία την επόμενη χρονιά όπως ακριβώς εκείνη την πρώτη που ήταν για λίγους και καλούς. Αχ.

Ακολουθώντας τα σωστά χίπστερ μονοπάτια, λοιπόν, δεν έχεις να φοβηθείς τίποτα για την φάση. Πρόσεξε, είναι σημαντικό να αναφέρεσαι στο φεστιβάλ ως « η φάση» και όχι ως Plissken για να φανεί ότι κατέχεις το άθλημα τόσο καλά, που ξεπερνάς τις συνήθεις τυπικούρες και τα ονόματα (αλλά κυρίως για να μην κάνεις λάθος στην προφορά και ξεφτιλιστείς με τη μία). Ξεκινάμε, λοιπόν.

Διηγήσου την ιστορία πίσω από το όνομα

Άσχετα με το γεγονός ότι δεν θα το χρησιμοποιήσεις, εννοείται πως οφείλεις να αγορεύσεις σχετικά με την προέλευση αυτού του γαμιστερού ονόματος. Plisskën Festival. Πρόκειται για έναν φόρο τιμής στον Σνέικ Πλίσκεν τον οποίο ενσάρκωσε ο υπέρτατος Κερτ Ράσελ -αγαπάμε Κερτ Ράσελ- στις ταινίες “Απόδραση από τη Νέα Υόρκη” και “Απόδραση από το L. A.” του Τζον Κάρπεντερ. Στα bonus εδώ συγκαταλέγεται το ότι εκτός από μουσικές γνώσεις, δείχνεις πως είσαι και σινεφίλ. Όλα μετράνε. ΌΛΑ.

Πούλα μούρη για τον Mulatu Astatke


Αν, ωστόσο, θέλεις να πείσεις ότι είσαι όντως σχετικός και όχι απλά μυρωδιάς, πρέπει να φανεί πως γνωρίζεις απ’ έξω και ανακατωτά το φετινό line up, ξεκινώντας παραδοσιακά απ’ τα headliners.

Στην περίπτωση μας, πέτα απλώς την ατάκα: “Ελα μωρέ τον ξέρεις τον Mulatu. Απλά δεν το ξέρεις ότι τον ξέρεις.” δήθεν ότι είσαι τόσο γνώστης που μπορείς και να διδάξεις άμα λάχει. Ταυτόχρονα, έχε έτοιμο στο κινητό σου το “As we enter”, το οποίο και θα χώσεις τεχνηέντως στη μάπα του συνομιλητή σου. Θα σου ‘πει “ααα αυτό!!”. Θα του πείς “ααακριβώς”. Τέλος 1ης πίστας.

Άλλωστε, το να είσαι και στα σαλόνια και στα αλώνια είναι πάντα καλό, φίλτατε. Με το να δείξεις ότι τσαλαβουτάς στα νερά της ethiojazz αλλά ταυτόχρονα διαισθάνεσαι και πως διασκεδάζουν οι νεολαίοι, είσαι μάγκας και των δύο κόσμων. Αν πάλι κάποιος δεν καταλάβει ούτε μετά απ’ αυτό ποιος είναι ο Αstatke, καλό θα ήταν να μην μπεις στην διαδικασία εξ’ αρχής. Είναι πιο άσχετος κι από ‘σένα. Πάρε μία μπύρα και προχώρα στο επόμενο tip.

Πιες μπύρες

Είναι αλήθεια πως τα φεστιβάλ μας αρέσουν για την όλη φάση -σε τσεκάρω, βλέπεις- και όχι μόνο για το μουσικό τους κομμάτι. Acts, hot dogs, μπύρες και μια γύρα στον χώρο έχουν πάντα την δική τους γλύκα και φυσικά κάπου εκεί γίνονται παραδοσιακά και οι απαραίτητες γνωριμίες. Πάρε, λοιπόν, έναν Μύθο στο χέρι και τριγύρνα στα πέριξ όπου θα εντυπωσιάσεις το επόμενο υποψήφιο θύμα σου με την φεστιβαλική σου δεινότητα. Έχε υπόψιν σου πως το νέο καπάκι του Mύθου δεν χρειάζεται ανοιχτήρι και μπορείς να το ανοίξεις οπουδήποτε και πανεύκολα, άρα κάνε τις βόλτες σου χαλαρουά.

Ο χιπστερισμός είναι το δόγμα του εντυπωσιασμού

Σ’ αυτό το σημείο, θα σου πρότεινα να μην μιλήσεις για το έτερο «μεγάλο όνομα». Kαλές και άγιες οι βασικές γνώσεις αλλά κυριολεκτικά πολύ basic για έναν μυημένο τύπο σαν και ‘σένα. Ο Mac DeΜarco βλέπεις, τυχαίνει να είναι υπερβολικά cool. Όταν διέρρευσε το album του “Τhis Old Dog” στο διαδίκτυο, έκανε έκκληση στους fans του να το κατεβάσουν από όποιο παράνομο link τους βολεύει, αρκεί να το αποκτήσουν. Καταλαβαίνεις, οπότε, πως τον γνωρίζουν οι πάντες. Άρα ΕΣΥ θα μιλήσεις, φυσικά, για όλους τους υπόλοιπους πλην αυτού.

Για τον Andy Stott για παράδειγμα. Για τον παραγωγό από το Μanchester που κατά βάση κινείται σε μονοπάτια πειραγμένης house και έντονου footwork συν του ότι έχει ξαναέρθει στην Ελλάδα αφήνοντας τις καλύτερες των εντυπώσεων. Πες κάτι του στυλ “Νταξ, εγώ βασικά φέτος είμαι εδώ για ANDY STOTT, έτσι; Αν και τον ξαναείδαμε και το ’15 που, φυσικά, τα ‘σπασε”. Mπουμ.

Κάνε inside jokes για τα συγκροτήματα

View post on imgur.com


Το να μνημονεύεις απλώς τις προηγούμενες εμφανίσεις των καλλιτεχνών, δυστυχώς δεν λέει κάτι από μόνο του. Ειδικά σ’ αυτούς που γνωρίζουν περισσότερα από ‘σένα (και θα υπάρχουν πολλοί στα πέριξ). Πρέπει αναγκαστικά να το τερματίσεις. Πρέπει να δείξεις ότι γνωρίζεις τόσο εις βάθος την δουλειά τους, που έχεις περίσσια άνεση να κάνεις αστειάκια όπως αυτά που κάνεις με τον μπαγάσα τον κολλητό σου.

Οι LIARS ας πούμε είναι ένα από τα σημαντικότερα live του φετινού φεστιβάλ. Mε μια μικρή λεπτομέρεια, όμως. Ότι στο συγκρότημα έχει απομείνει πλέον μόνο ο ιδρυτής του, Άνγκους Άντριου (που βγαίνει ντυμένος νύφη και είναι γαμάτος, μην παρεξηγηθώ). Ένα αστειάκι τύπου “Τώρα που έμεινε μόνος του ο Andrew είναι πιο πολύ LIAR παρά LIARS πάντως χαχαχα” θα εκτιμηθεί δεόντως. Εκτός βέβαια, αν κάποιος έχει όντως χιούμορ αλλά αυτό είναι ένα άλλο κομμάτι που δεν το εξετάζουμε τώρα.

Δώσε βάση στις ελληνικές παρουσίες του φεστιβάλ


Παρόλο που το Plisskën είναι το ευρωπαϊκότερο φεστιβάλ που έχουμε αυτή την στιγμή στην χώρα (by the way στήριξέ το και με την ψήφο σου στα European Festival Awards), το να γνωρίζει κανείς τους Έλληνες συμμετέχοντες, -ειδικά όταν μιλάμε για εμβληματικά ονόματα της ελληνική σκηνής όπως αυτό της Λένας Πλάτωνος- είναι πολύ μπροστά.

Μάθε, λοιπόν, πως στην φετινή διοργάνωση θα έχουμε 8 σημαντικές ελληνικές παρουσίες και κάνε μια προσπάθεια να αποστηθίσεις τα ονόματα και τα βιογραφικά τους. DEDNEWB, DOG2TH, Tosin Martyns, Thomey Bors, Black Athena, Anopolis, Bill Kouligas και φυσικά Λένα Πλάτωνος. Επίσης, να σου πω κάτι; Τους τύπους τους λένε Αnopolis επειδή είναι από την Άνω Πόλη της Θεσσαλονίκης. Δηλαδή, πόσο δύσκολο είναι να τους θυμάσαι ακόμα κι αν δεν τους ήξερες μέχρι σήμερα; Μεταξύ μας, τώρα.

Προμηθεύσου, λοιπόν, από το Mythos Bar την μπύρα σου, πάρε και τα νεράκια σου για να την βγάλεις καθαρή μέχρι το τέλος και έσω έτοιμος να κλέψεις την παράσταση. Θα τα καταφέρεις (μάλλον).

Best of internet