Ο Πιστός: Μια αποκαλυπτική ταινία για τον ρώσικο θρησκευτικό νεοσυντηρητισμό

theguide cine

Ο Πιστός: Μια αποκαλυπτική ταινία για τον ρώσικο θρησκευτικό νεοσυντηρητισμό

Έρχεται την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου στο Άστορ


LUBEN CREW · 12 Δεκεμβρίου 2016

Υψηλές προσδοκίες απ’το σύγχρονο ανεξάρτητο κινηματογράφο δημιουργεί αυτή η κοφτερή ματιά της πραγματικότητας στα σχολεία και στους νέους της σύγχρονης Ρωσίας που μας δίνει η ταινία “Ο Πιστός” του πολυβραβευμένου σκηνοθέτη Κίριλ Σερεμπρένικοφ.

Μια ταινία που βραβεύτηκε στης Κάννες με το François Chalais 2016» για την καλύτερη απόδοση της σύγχρονης πραγματικότητας, μας δείχνει εμφατικά πώς μπορούν να εξαπλωθούν οι σπόροι του εξτρεμισμού στα σχολεία, στο σπίτι και σε όλη την κοινωνία.

Στην ταινία βλέπουμε τον Βενιαμίν, ένα μοναχικό και περιθωριοποιημένο έφηβο, ο οποίος το ρίχνει στην Αγία Γραφή και στην πορεία εξελίσσεται στον χριστιανοταλιμπάν του σχολείου του. Κάπως έτσι προκύπτουν εύλογα ερωτήματα από την πλευρά του Βενιαμίν και των συμμαθητών του. Μπορούν τα κορίτσια να σκάνε στην πισίνα του σχολείου με μπικίνι; Επιτρέπεται η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στους μαθητές; Επιτρέπεται να διδάσκεται η θεωρία της εξέλιξης του Δαρβίνου στο μάθημα της Φυσικής Ιστορίας; 

Βασισμένη το θεατρικό έργο του Μάγιενμπεργκ, “Μάρτυρας”, η ταινία του Σερέμπρενικοφ φαίνεται να ανταπεξέρχεται και με το παραπάνω στις απαιτήσεις της κινηματογραφικής εξιστόρησης παρουσιάζοντάς με μια σατιρική και καταδικαστική ματιά τη σύγχρονη Ρωσία.

Με λίγο “άρωμα”, ίσως, από ταινίες όπως το “Ανάμεσα στους Τοίχους” και το “Die Welle”, αλλά και με έντονη τη θεατρική καταγωγή του σεναρίου στους διαλόγους, ο “Πιστός” αποτελεί ένα φιλόδοξο δείγμα του τι μπορεί να μας παρουσιάσει ο σύγχρονος indy κινηματογράφος της Ρωσίας.

Η ταινία έρχεται στις αίθουσες την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου από τη Weird Wave.

Στο Luben Guide εξασφαλίσαμε 2 διπλές προσκλήσεις για εσάς, οπότε εάν θέλετε να δείτε πως ο μοναχικός Βενιαμίν το ρίχνει στην ανάγνωση αγίας γραφής ώστε να γίνει ξαφνικά ο χριστιανοταλιμπάν της τάξης, δεν έχετε παρά να στείλετε email με θέμα “ΠΙΣΤΟΣ” στο  guide@luben.tv μαζί με τα στοιχεία σας.

 


Επίσημη Συμμετοχή «Ένα Κάποιο Βλέμμα», Φεστιβάλ Καννών 2016

Ειδικό Βραβείο Καννών «François Chalais 2016» για την καλύτερη απόδοση της σύγχρονης πραγματικότητας

Ο ΠΙΣΤΟΣ (The Student)

του Κίριλ Σερεμπρένικοφ

studentposter_low_f

«Μια καταδικαστική, σατιρική ματιά στη σύγχρονη Ρωσία», Hollywood Reporter

«Μία ταινία τολμηρή, θαρραλέα, εξεγερτική… εκρηκτική!», Επιτροπή βραβείου Καννών «François Chalais»

Από 15 Δεκεμβρίου στους κινηματογράφους

Ο πολυβραβευμένος Ρώσος σκηνοθέτης και σεναριογράφος, Κίριλ Σερέμπρενικοφ τολμά και θέτει στο επίκεντρο το θρησκευτικό φανατισμό, μέσα από μία σκοτεινή σύγχρονη παραβολή.

Ο Βενιαμίν, ένας μοναχικός, περιθωριοποιημένος έφηβος, βρίσκει ανακούφιση στις Αγίες Γραφές και μεταμορφώνεται σε ένα σύγχρονο Ταρτούφο που φέρνει με τις ερωτήσεις του τα πάνω κάτω στο σπίτι και στο σχολείο.

– Μπορούν τα κορίτσια να πηγαίνουν στην πισίνα του σχολείου με μπικίνι;

– Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση έχει θέση στο σχολείο;

– Είναι σωστό η Θεωρία της Εξέλιξης να διδάσκεται στο πλαίσιο των μαθημάτων Φυσικής Ιστορίας;

Σε μικρό χρονικό διάστημα όλοι γύρω του συνεπαίρνονται από τις βεβαιότητες του νεαρού. Μόνο η καθηγήτρια Βιολογίας, η Έλενα, τολμά να αντιπαρατεθεί μαζί του και μάλιστα στο δικό του έδαφος.

Βασισμένο στο θεατρικό έργο του Μάριους Βον Μαγιενμπεργκ, «Μάρτυρας», ο Πιστός του Σερέμπρενικοφ είναι μία συναρπαστική αναμέτρηση δυνάμεων που απεικονίζει τον τρόπο που οι φονταμενταλιστικές απόψεις μπορούν να ριζώσουν και να εξαπλωθούν σα μία πυρκαγιά. Αν και η ταινία είναι γυρισμένη στη Ρωσία, μια χώρα σε αναζήτηση της νέας της ιδεολογίας, η αλήθεια που ξεδιπλώνει ο Πιστός για τους σπόρους του εξτρεμισμού, είναι καθολική. Όπως πολύ εύστοχα έθεσε η επιτροπή του βραβείου Καννών «François Chalais», «Οι εξτρεμιστές από όλες τις πλευρές, δολοφονούν εκείνους τους οποίους πιστεύουν ότι προδίδουν τον αρχικό σκοπό των θρησκευτικών στίχων και κειμένων».  

Ο Πιστός έκανε πρεμιέρα στο τμήμα «Ένα κάποιο βλέμμα» του Φεστιβάλ Καννών 2016 και απέσπασε το ειδικό βραβείο του Φεστιβάλ «François Chalais 2016» ως την ταινία που αντιπροσωπεύει καλύτερα τη σύγχρονη πραγματικότητα (βραβείο που είχε λάβει και Ο γιος του Σαούλ του Λάζλο Νέμες και το Τιμπουκτού του Αμπντεραχμάν Σισακό).

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΟΥ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ

Ο Πιστός είναι μία ταινία που δείχνει πως η θρησκεία είναι μία μορφή χειραγώγησης. Ο πρωταγωνιστής μου καταφεύγει στη θρησκεία για να μειώσει το φόβο του και τις ματαιώσεις που δέχεται από τους γύρω του, ελέγχοντάς τους μέσα από τα λεγόμενα των Γραφών. Στη Ρωσία η θρησκεία είναι παντού και έχει γίνει η δεύτερη επίσημη ιδεολογία της χώρας. Όπως στην Αμερική, οι ιεροκήρυκες έχουν καταλάβει την τηλεόραση. Οι Ρώσοι προτιμούν να έχουν έναν αρχηγό να ακολουθούν παρά να σκέφτονται οι ίδιοι για τους εαυτούς τους. Και, παρόλο που η Εκκλησία έχει διαχωριστεί από το Κράτος, η Ορθοδοξία βρίσκεται παντού: στον στρατό, στους θεσμούς, στον πολιτισμό και ειδικά στην εκπαίδευση, υπαγορεύοντας τι είναι καλό και τι είναι κακό. Έτσι και ο πρωταγωνιστής μου ανακαλύπτει ότι ο φανατισμός δίνει δύναμη. Κανείς δεν τολμά να του αντιτεθεί παρά μόνο μία άθεη καθηγήτρια.

Το σενάριο έχει βασιστεί στο θεατρικό έργο του Μάριους Βον Μαγιενμπεργκ (Marius von Mayenburg), «Μάρτυρας». Διαβάζοντας τη Βίβλο ανακάλυψε μερικές πολύ βίαιες και με διπλό νόημα προτάσεις, που θα μπορούσαν να ερμηνευτούν ως το αντίθετο της αγάπης και της αλληλεγγύης. Οι προτάσεις αυτές χρησιμοποιούνται και στην ταινία, πάντα με αναφορά της πηγής τους, ακριβώς γιατί θεωρώ πως ο θεατής οφείλει να ξέρει από πού προέρχονται, αποκαλύπτοντας συγχρόνως τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να παρερμηνευτούν τα νοήματα της Αγίας Γραφής.

Στοιχεία:

2016 Ρωσία. Έγχρωμο

Σκηνοθεσία, Σενάριο: Κίριλ Σερέμπρενικοφ

Διεύθυνση Φωτογραφίας: Βλάντισλαβ Οπελιαντς.

Πρωταγωνιστούν: Πετρ Σκβόρτσοφ, Βικτόρια Ισάκοβα, Τζούλια Ογκ.

Γλώσσα: Ρώσικα.

Είδος: Κοινωνικό. Διάρκεια: 118’.

Φεστιβάλ:

EUROPEAN FILM AWARDS 2016 – European Composer Award (Ilya Demutsky)  //  FESTIVAL DU NOUVEAU CINEMA (FNC) – Daniel Langlois Innovation Award  //  KINOTAVR OPEN RUSSIAN FILM FESTIVAL 2016 – Prize for Best Direction  // UN CERTAIN REGARD/ CANNES 2016 – Official Selection – François Chalet Prize  //  FILMFEST MUNCHEN – Competition 2016  //  KARLOVY VARY 2016 – Another View  //  57ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ – Ανοιχτοί Ορίζοντες

Βιογραφία

Ρώσος σκηνοθέτης του θεάτρου και του κινηματογράφου. Ανέβασε την πρώτη του παράσταση όταν ακόμη ήταν στο σχολείο. Οι ταινίες του διακρίθηκαν σε διεθνή φεστιβάλ (Ρώμη, Κάρλοβι Βάρι, Λοκάρνο). Από το 2012 είναι ο καλλιτεχνικός διευθυντής τoυ σύγχρονου θεάτρου Gogol Center στη Μόσχα.

2005 Bed Stories / 2006 Playing the Victim / 2008 Yuri’s Day / 2012 Προδοσία / 2016 The Student

Με την υποστήριξη του Ινστιτούτου Πούσκιν http://www.pushkin.gr/

Best of internet