Quantcast
guide CINE

10 ταινίες που αξίζει να δείτε στο 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Η γιορτή της τολμηρής κινηματογράφησης της πραγματικότητας επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη


LUBEN CREW · 7 Μαρτίου 2017

Την Παρασκευή άνοιξε αυλαία η δεύτερη μεγαλύτερη κινηματογραφική διοργάνωση του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Το 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ ήρθε με 213 παραγωγές από τις τις 3 Μαρτίου έως την Κυριακή, 12 Μαρτίου 2017.

Το Φεστιβάλ της τολμηρής κινηματογράφησης της πραγματικότητας είναι φέτος περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά γεμάτο με ταινίες, εκθέσεις, πάρτι και πηγαδάκια με τους δημιουργούς. Μάλιστα για πρώτη φορά το Φεστιβάλ έχει Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα με 12 ταινίες -τρεις από τις οποίες είναι ελληνικές- και κριτική επιτροπή η οποία θα απονείμει τον Χρυσό Αλέξανδρο και το Ειδικό Βραβείο Επιτροπής.

Όπως ανέφερε ο Ορέστης Ανδρεαδάκης “Τα ντοκιμαντέρ του φετινού μας φεστιβάλ μιλούν για τον κόσμο μας. Για όλα τα δύσκολα, τα επικίνδυνα, τα παράξενα του κόσμου μας. Αλλά και για τα όμορφα, γι’ αυτά που διασώζουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια”.

 

Ακολουθούν 10 επιλογές με ταινίες που αξίζει να παρακολουθήσετε εάν περάσετε μια βόλτα από το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

 

Αφροδίτη / Μέτε Κάρλα Άλμπρεχτσεν, Λέα Γκλομπ

Μια αισθαντική χαρτογράφηση της γυναικείας σεξουαλικότητας, μέσα από ένα παγνιώδες κινηματογραφικό πείραμα: όταν οι δύο σκηνοθέτιδες οργάνωσαν την οντισιόν για τα γυρίσματα ενός ντοκιμαντέρ με θέμα τη σεξουαλική ζωή των γυναικών ηλικίας 20-30 ετών στη Δανία, μια σεξουαλικά απελευθερωμένη χώρα, 100 γυναίκες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά τους, έτοιμες να αφηγηθούν τις φαντασιώσεις και τους προβληματισμούς τους. Δεκαπέντε από αυτές εξομολογούνται μπροστά στο φακό, που τις παρατηρεί ανέκφραστα καθώς μοιράζονται τις πιο μύχιες σκέψεις, γκρεμίζοντας τα στερεότυπα.

Η “Αφροδίτη” θα προβληθεί στο Σταύρο Τορνέ την Τετάρτη 8 Μαρτίου στις 23:30 και στο Φρίντα Λιάππα, την Κυριακή, 12 Μαρτίου στις 20:30

 


Ιχθύς / Χρήστος Καραλιάς

Η ιστορία μιας εξαμελούς οικογένειας που ζει σε ένα κτήμα με ψηλούς φράχτες έξω απ’ την Αθήνα και έχει επιλέξει έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο ανατροφής και διαβίωσης για τα Ελληνικά δεδομένα, ξεδιπλώνεται μέσα από το ντοκιμαντέρ “ΙΧΘΥΣ” θέτοντας ερωτήματα στον θεατή για το ποιος είναι τελικά ο σωστός τρόπος διαπαιδαγώγησης και ανατροφής των παιδιών.

Ο «ΙΧΘΥΣ» θα προβληθεί στο Παύλος Ζάννας την Πέμπτη 9 Μαρτίου στις 20:00 και στο Τώνια Μαρκετάκη την Παρασκευή 10 Μαρτίου στις 13:00

 

Aουστερλιτς (Austerlitz) / Σεργκέι Λοζνίτσα

Η νέα δημιουργία του καταξιωμένου Ουκρανού ντοκιμαντερίστα Σεργκέι Λοζνίτσα (The Event – 2015, Maidan – 2014), αποτελεί ένα σκληρό αλλά συμβολικό και σύνθετο πορτρέτο των τουριστών που επισκέπτονται τα πρώην ναζιστικά στρατόπεδα εξόντωσης. Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει τη σχέση αλλά και τη σύγκρουση, μεταξύ του σύγχρονου πολιτισμού και την ιερότητα του χώρου. Ο τίτλος της ταινίας αναφέρεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα που γράφτηκε από τον W.G. Sebald, αφιερωμένο στη μνήμη του Ολοκαυτώματος. Το ντοκιμαντέρ του Σεργκέι Λοζνίτσα, πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα του πέρσι τον Σεπτέμβριο στο πλαίσιο του 73ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, ενώ τον Νοέμβριο προβλήθηκε και στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ του Άμστερνταμ (IDFA).

To «Αουστερλίτζ» θα προβληθεί στο Τζον Κασσαβέτης το Σάββατο 4 Μαρτίου στις 19:30 και στο Φρίντα Λιάππα την Παρασκευή 10 Μαρτίου στις 13:15

 

A Praia 607

Η Παραλία (The Beach) / Πέδρου Νέβες

Στη σημερινή κοινωνία, βομβαρδιζόμαστε καθημερινά από εικόνες όμορφων και νεανικών σωμάτων. Τα γηραιότερα κορμιά, κρυμμένα και ξεχασμένα από το πλήθος, έρχονται σε απόσταση αγγίγματος χάρη σ’ αυτή την ταινία, που είναι φωτεινή, θερμή, διεγερτική σαν τις αχτίδες του ήλιου. Σε μια παραλία της Λισαβώνας, όλα τα σώματα μοιάζουν κάτω από τον ίδιο ήλιο. Γυμνά και χαρούμενα, όμορφα και γεμάτα ζωή, λιγότερο ή περισσότερο ευνοημένα από το χρόνο, υποδέχονται την καλοσύνη των ξένων κι εκτίθενται στο βλέμμα μας, που μπορεί κι αυτό να γίνει μια ευγενική χειρονομία.

H «Παραλία» θα προβληθεί στο Παύλος Ζάννας την Τετάρτη 8 Μαρτίου στις 15:15

 

Η τελευταία παραλία / Θάνος Αναστόπουλος, Νταβίντε Ντελ Ντεγκάν

Άλλη μια ταινία με σκηνικό την παραλία, η “Τελευταία παραλία” διαδραματίζεται σε μια λαϊκή παραλία στην Τεργέστη της Ιταλίας, όπου ένας τοίχος τριών μέτρων χωρίζει ακόμα και σήμερα τους άντρες από τις γυναίκες. Μια ταινία για τα σύνορα, τις ταυτότητες, τους διαχωρισμούς και συνάμα μια “τραγικωμωδία” για την ανθρώπινη φύση.

Η “τελευταία παραλία” θα προβληθεί στο Tώνια Μαρκετάκη την Παρασκευή, 10 Μαρτίου στις 17:30

 

Sacred Water 607Ιερό Νερό (L’Eau Sacrée) / Ολιβιέ Ζουρντέν

Με οδηγό τη Βεστίν, μια πληθωρική σταρ του ραδιοφώνου, η ταινία εξερευνεί τη σεξουαλικότητα στη Ρουάντα σε μια αναζήτηση του νερού που αναβλύζει από το γυναικείο σώμα και αποκαλύπτει με χιούμορ και αυθορμητισμό το μυστήριο της γυναικείας εκσπερμάτισης. Το Ιερό νερό φέρνει τον θεατή του δυτικού κόσμου ενώπιον της τρυφερής, μύχιας πραγματικότητάς του και τον βυθίζει στην καθημερινότητα της σύγχρονης Ρουάντας, ανακαλύπτοντας εκ νέου την κληρονομιά της με τον πιο απόκρυφο τρόπο: τη γυναικεία ηδονή. Μια ωδή στη γυναικεία απόλαυση γεμάτη σεβασμό και χιούμορ, χωρίς ίχνος ντροπής.

To «Ιερό Νερό» θα προβληθεί στο Ολύμπιον το Σάββατο, 11 Μαρτίου στις 18:00 και στον Σταύρο Τορνέ την Κυριακή 12 Μαρτίου στις 16:00

 


Πύργος / Κιθ Μέιτλαντ

Την πρώτη Αυγούστου του 1966, ένας ελεύθερος σκοπευτής ανέβηκε με το ασανσέρ στον τελευταίο όροφο του Πύργου του Πανεπιστημίου του Τέξας και άνοιξε πυρ, κρατώντας την πανεπιστημιούπολη όμηρο για 96 λεπτά. Όταν επιτέλους έπαψαν οι πυροβολισμοί, o απολογισμός ήταν 16 νεκροί, πάνω από τριάντα τραυματίες κι ένα έθνος συγκλονισμένο, που προσπαθούσε να καταλάβει τι συνέβη. Το ντοκιμαντέρ αυτό, που συνδυάζει αρχειακό υλικό με ροτοσκοπικό animation μ’ έναν τρόπο δυναμικό που δεν έχει προηγούμενο στο σινεμά, αποκαλύπτει τις άγνωστες ώς τώρα ιστορίες των αυτοπτών μαρτύρων, των ηρώων και των επιζώντων της πρώτης μαζικής δολοφονίας σε σχολείο της Αμερικής – ιστορίες γεμάτες δράση, που δείχνουν πώς η σκοτεινή πλευρά ενός ανθρώπου έφερε στην επιφάνεια τη φωτεινή πλευρά τόσων άλλων.

Ο «Πύργος» θα προβληθεί στο Ολύμπιον το Σάββατο 4 Μαρτίου στις 20:30 και στο Τζον Κασσαβέτης το Σάββατο 11 Μαρτίου στις 22:30.

 

Οι Ινδιάνοι που ρόκαραν τον κόσμο / Κάθριν Μπέινμπριτζ, Αλφόνσο Μαϊοράνα

Η ιστορία ενός ουσιαστικού, ζωτικής σημασίας κεφαλαίου, που ώς τώρα δεν είχε γραφτεί, για τη βαθιά επιρροή των αυτόχθονων Αμερικανών μουσικών στην αμερικανική και διεθνή ποπ κουλτούρα. Μέσα από υλικό αρχείου από συναυλίες, ηχητικά ντοκουμέντα και συνεντεύξεις με ζωντανούς θρύλους όπως οι Ίγκι Ποπ, Τόνι Μπένετ και Μάρτιν Σκορσέζε, η ταινία αφηγείται μια ιστορία που λίγοι γνωρίζουν, γύρω από τις απίστευτες ζωές και καριέρες ειδώλων όπως οι Λινκ Ρέι, Τσάρλι Πάτον, Πίτερ Λαφάρζ και Τζίμι Χέντριξ, μεταξύ άλλων, δίνοντας έναν μοναδικό ορισμό της «κληρονομιάς». Μετά το Rumble δεν θα ακούσετε ποτέ ξανά ροκ εν ρολ με τον ίδιο τρόπο.

ΤοΟι Ινδιάνοι που ρόκαραν τον κόσμο” θα προβληθεί στο Ολύμπιον την Παρασκευή 10 Μαρτίου στις 18:00 και το Σάββατο 11 Μαρτίου στις 20:30 στο Σταύρο Τορνέ.

 

76 Minutes and 15 Seconds with Abbas Kiarostami 60776 λεπτά και 15 δευτερόλεπτα με τον Αμπάς Κιαροστάμι (76 Minutes and 15 Seconds with Abbas Kiarostami) / Σεϊφολάχ Σαμαντιάν

Το πορτρέτο ενός καλλιτέχνη, του οποίου η ασυνήθιστη προσέγγιση στην τέχνη τον καθιέρωσε ως έναν από τους πιο ένθερμους θαυμαστές της ίδιας της ζωής. Το ντοκιμαντέρ μοιράζεται μαζί μας 76 λεπτά και 15 δευτερόλεπτα από τη ζωή και το έργο του Κιαροστάμι που δεν ήρθαν ποτέ στο φως της δημοσιότητας, σε ανάμνηση των 76 χρόνων και των 15 ημερών που διήρκεσε το δημιουργικό του ταξίδι. Βλέπουμε πλάνα που επιλέχθηκαν από εκατοντάδες ώρες υλικού που γυρίστηκε κατά τη διάρκεια 25 ετών φιλίας, μέσα και έξω από το Ιράν, σε διάφορες περιστάσεις –φεστιβάλ κινηματογράφου, φωτογραφήσεις, καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, εργαστήρια– καθώς και κάποιες μοναδικές στιγμές της καθημερινής του ζωής.

Το «76 λεπτά και 15 δευτερόλεπτα με τον Αμπάς Κιαροστάμι» προβάλλεται στο Ολύμπιον την Πέμπτη 9 Μαρτίου στις 13:00 και στο Τζον Κασσαβέτης την Κυριακή 12 Μαρτίου στις 17:15

 

Σαφάρι / Ούλριχ Ζάιντλ

O πάντα ανατρεπτικός Ούλριχ Ζάιντλ ασχολείται με ένα θέμα που έχει προκαλέσει αίσθηση. Κάπου στην Αφρική. Στις απέραντες, άγριες εκτάσεις όπου βόσκουν χιλιάδες αντιλόπες, ζέβρες, γκνου και άλλα πλάσματα, άλλοι πάνε διακοπές. Γερμανοί και Αυστριακοί τουρίστες-κυνηγοί διασχίζουν τη σαβάνα, στήνουν καραούλι, παραμονεύουν τη λεία τους. Πυροβολούν, αφήνουν ένα λυγμό ενθουσιασμού και ποζάρουν μπροστά στα ζώα που σκότωσαν. Μια ταξιδιωτική ταινία με θέμα το φόνο, μια ταινία για την ανθρώπινη φύση που μόνο ο Ούλριχ Ζάιντλ θα μπορούσε να γυρίσει. Αυτό που σίγουρα μπορούμε να περιμένουμε είναι μπόλικες δόσεις ειρωνείας.

To “Σαφάρι” θα προβληθεί την Παρασκευή, 3 Μαρτίου στις 23:00 στο Σταύρο Τορνέ και την Τρίτη 7 Μαρτίου στις 20:30 στο Ολύμπιον.

 

 

Εισιτήρια: tickets.filmfestival.gr

facebook.com/filmfestival.gr

instagram.com/filmfestivalgr/

Best of internet