Quantcast
guide BOOZE ΦΑΓΗΤΟ

Yπάρχουν τα all-day cafe και μετά υπάρχει το Big Spoon

Περάσαμε ένα απόγευμα στο πιο “μεγάλο” στέκι της Αγίας Παρασκευής και έχουμε το ρεπορτάζ.


LUBEN CREW · 6 Οκτωβρίου 2016

O όρος “all-day cafe” έχει αρχίσει να φοριέται πολύ τελευταία, από διάφορα μαγαζιά που υπόσχονται ότι μπορούν να σε κρατήσουν χαρούμενο/η από το πρωί μέχρι αργά το βράδυ με τις γεύσεις, τις μουσικές και την ατμόσφαιρά τους. Επειδή όμως ως γνωστόν δεν είσαι ό,τι δηλώσεις, ελάχιστα απ’αυτά τα μέρη καταφέρνουν να πραγματοποιήσουν την υπόσχεσή τους, αφού συνήθως τουλάχιστον ένα από τα συστατικά του παραπάνω τρίπτυχου χωλαίνει. Aπό την άλλη, το Big Spoon, που δε συστήνεται καν ως all-day cafe, είναι ούτε λίγο-ούτε πολύ υπόδειγμα κι ένα απ’τα αγαπημένα μας μαγαζιά αυτού του τύπου στην Αθήνα. Άλλωστε για να παραφράσουμε και τη λατρεμένη μας Μάργκαρετ Θάτσερ: “Το να είσαι ι̶σ̶χ̶υ̶ρ̶ό̶ς̶  all-day cafe είναι όπως το να είσαι κυρία: Aν πρέπει να πεις στους άλλους ότι είσαι, δεν είσαι”.

_ABL2905

To Βig Spoon λοιπόν, (της γνωστής οικογενείας Spoon), άνοιξε πριν δύο χρόνια στην Αγία Παρασκεύη και σύντομα έγινε στέκι-σημείο αναφοράς, δίνοντας πνοή και χαρακτήρα σε μια περιοχή που εκείνη την περίοδο τα είχε ανάγκη. Βεβαίως, δεν είναι μόνο Αγιοπαρασκευιώτες οι θαμώνες – πολλοί είναι αυτοί που μετοικούν από άλλες περιοχές (μεταξύ αυτών και εμείς) για τα signature cocktails του, τα φοβερά brunches και για άλλους λόγους που θα αναλυθούν εκτενώς.

Αρχικά, ας μιλήσουμε για το χώρο.

_ABL2904

Untitled_Panorama1

 

_ABL3987

_ABL2941

_ABL3920

_ABL3940

_ABL3928

_ABL3933

Η αυλάρα με το μωσαϊκό-σήμα κατατεθέν δίνει από μόνη της πολλούς πόντους (τα παγκάκια είναι προφανώς το αγαπημένο μας spot) αλλά και μέσα είναι μεγάλο, φωτεινό και φιλόξενο και γεμάτο με διακοσμητικές λεπτομέρειες που δίνουν έναν αόριστα ρετρό χαρακτήρα χωρις επιτήδευση. Βασικά, είναι εμφανές ότι τα παιδιά που το έχουν, έχουν αφιερώσει χρόνο κι έχουν βάλει το προσωπικό τους γούστο σε ό,τι βλέπεις μέσα, από τα παιχνιδιάρικα κολάζ του cocktail menu μέχρι το τροπικό φόντο της μπάρας (έτερο αγαπημένο spot). Kαι μιας και είπαμε μπάρα, ας μιλήσουμε για τα φανταστικά signature cocktails των bartenders Γιώργος Γκανάπης και Γιάννης Τζήλος που δοκιμάσαμε στην πιο πρόσφατή μας επίσκεψη.

_ABL2879

Aυτό είναι το Trinidad Green Swizzle, με βάση το ρούμι. Το βάλαμε πρώτο επειδή μας άρεσε το τσίγκινο κουπάκι και λέγεται έτσι επειδή είναι κλασική συνταγή που ξεθάψανε από παλιό βιβλίο του Tρινιντάντ. Γλυκόξινο με νότες από αρωματικά bitters.

_ABL2890

Παραμένουμε σε ηλιόλουστο μοτίβο και περνάμε στο California Sunshine με βάση το Hendrick’s Gin. Eπίσης γλυκόξινο με μια σπιρτάδα από κάρδαμο και αμύγδαλο – μια πιο γήινη εκδοχή του Cucumber Martini θα μπορούσε να πει κανείς.

_ABL2802

To Βliss είναι η δική τους παραλλαγή στο Aperol Spritz με γλυκές νότες και άρωμα κουφοξυλιάς (elderflower για τους αναγνώστες μας που δε μιλούν Ελληνικά). Αντάξιο του ονόματός του.

_ABL2883

Μιλώντας για παραλλαγές, το We Porn είναι ένα πειραγμένο Pornstar Martini με πουρέ από μίγμα εξωτικών φρούτων αντί για passion fruit, σπιτικό σιρόπι βανίλιας με αμύγδαλο και lime και ελληνικό λικέρ δαμάσκηνο αντί για λικέρ pasion fruit. Στηρίζουμε.

_ABL2841

Το Le Reve d’Amelie (Το Όνειρο της Αμελί για τους αναγνώστες μας που δε μιλούν Γαλλικά) έχει Βeefeater και Αperol και καταλύει τους νόμους της Φυσικής όντας δροσιστικό και καυτερό ταυτόχρονα. Βοnus πόντοι για την ελαφρώς πικρή επίγευση, if you’re into that kind of stuff.

_ABL2821

Το La Vida Loca φτιάχνεται με λευκή τεκίλα Olmeca Altos και οι λέξεις-κλειδιά εδώ είναι “κάψιμο” (απ’το τσίλι) και “καπνίλα” (απ’το μεσκάλ). Εδώ οι νόμοι της Φυσικής ισχύουν μια χαρά αφού ως γνωστόν δεν υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά, και το αντίστροφο.

_ABL2803

Το Goblin’s Clover εκτός του ότι έχει το πιο ΜΕΤΑΛ όνομα που έχουμε συναντήσει ποτέ σε κοκτέιλ είναι και ψαρωτικό με διάφορους τρόπους. H βάση είναι το Jameson, ενώ μεταξύ άλλων περιέχει και σιρόπι από μπύρα Murphy’s που φτιάχνεται στο μαγαζί και ασπράδι αυγού. Μην κάνετε περίεργους μορφασμούς, θέλουμε να είστε ανοιχτοί σε νέες εμπειρίες. Το ασπράδι του δίνει μια ιδιαίτερη μεταξένια υφή, η γεύση είναι ισορροπημένη με νότες από δαμάσκηνο και συνολικά είναι ένα εξαιρετικό, άκρως χειμερινό κοκτέιλ. Προτείνεται ανεπιφύλακτα.

_ABL2836

Κλείνουμε με το Irish Mob. Όποιος έχει δει 2η σεζόν Daredevil, ξέρει ότι η ιρλανδική μαφία είναι πολύ σοβαρή υπόθεση όπως και το εν λόγω κοκτέιλ που συνδυάζει αρμονικά Jameson με μαστίχα. Η κανέλα που καίγεται επιτόπου προσθέτει ένα ευχάριστο (ψ)άρωμα στο σύνολο.

Αυτά από κοκτέιλ. Θα θέλαμε να σημειώσουμε κάπου εδώ ότι όσα σας δείξαμε τα ήπιαμε όλα, επομένως ήταν κάτι παραπάνω από λογικό να μας ανοίξει αρκετά η όρεξη. Ας δούμε λοιπόν τι φάγαμε προκειμένου να έχουμε μια πιο σφαιρική εικόνα του καταλόγου για τις ανάγκες του ρεπορτάζ.

_ABL2786

Και προφανώς θα ξεκινήσουμε από το burger. Κοιτάξτε πόσο λαχταριστό δείχνει το Egg BBQ. Πιστέψτε μας αγαπητοί φίλοι, είναι τόσο ωραίο όσο φαίνεται. Για την ακρίβεια, είναι καλύτερο από τα burgers που έχουμε δοκιμάσει σε μερικά μπεργκεράδικα της πόλης και καταλαβαίνετε ότι όταν μια τέτοια δήλωση προέρχεται από τους τύπους που έχουν οργώσει όλα τα πιθανά και απίθανα μπεργκεράδικα εντός (κι εκτός) Αττικής, έχει όσο να’ναι μια βαρύτητα.

_ABL2778

Το άλλο πιάτο που μας ενθουσίασε ήταν η ομελέτα Big Spoon Twister, με κοτόπουλο, μπέικον, gouda και τυρί κρέμα. Βοnus πόντοι για το αφράτο brioche και τη side salad με σως πορτοκαλιού.

Η ομελέτα είναι βέβαια παντώς καιρού, αλλά ας δούμε και μερικά πιάτα που παίζουν περισσότερο στην κατηγορία “πρωινό – brunch”:

_ABL2798

_ABL2873

_ABL2850

_ABL2845

Γενικά έχουμε φάει κι έχουμε φάει αυγά στη ζωή μας, αλλά ομολογουμένως με κυβάκια πατάτας (σωταρισμένα με μπέικον, κρεμμύδι, μουστάρδα και μαϊντανό) δεν μας τα είχαν ξανασερβίρει ποτέ. Απλό πλην σημαντικό twist, αφού το πιάτο είναι ταυτόχρονα χορταστικό αλλά και υγιεινό. Αν θες κάτι ακόμα πιο “αθώο” βέβαια, πάρε ένα γιαουρτόμελο με φρέσκα φρούτα εποχής και τραγανές μπουκιές δημητριακών να καρδαμώσεις. Aν πάλι έχεις όρεξη για κάτι πιο ξενικό, προτείνουμε Poached Eggs and Mushrooms: Aυγά ποσέ με σοταρισμένα μανιτάρια και υπερ-τραγανό μπέικον σε φρυγανισμένο χωριατικό ψωμί. Ποίηση. (Σημείωση: Tα αυγά ποσέ και γενικώς τα πιάτα του brunch σερβίρονται μόνο το Σαββατοκύριακο).

_ABL2916

Mετά από αυτό το γευστικό όργιο, ένα γλυκάκι είναι ότι πρέπει κι αν δε συμφωνείς δεν είσαι άνθρωπος εσύ. Εμείς πήραμε ένα Μars Cheesecake το οποίο είναι αυτό που καταλαβαίνεις απ’το όνομα και για άλλη μια φορά μπράβο για την επιλογή μας γιατί τα σπάει.

_ABL2811

Ε ντάξει τώρα, αν δεν πιστεύεις ότι μετά το γλυκάκι τραβιέται κι ένας καφές, μάλλον δεν ξέρεις να εκτιμάς τα καλά πράγματα στη ζωή αγαπητέ φίλε. Παραθέτουμε την παρακάτω φωτογραφία αφενός για το latte art, αφετέρου επειδή ο ποιοτικός καφές του Big Spoon είναι ένα από τους λόγους που έχει αγαπηθεί τόσο (Taf Speciality Coffee για τους λάτρεις του σπορ).

_ABL2892

Για το τρίτο μέρος του τρίπτυχου γεύσεις-ατμόσφαιρα-μουσική, θα πρέπει να τους κάνεις μια επίσκεψη προκειμένου να έχεις ολοκληρωμένη άποψη. Εμείς σε διαβεβαιώνουμε ότι  στα DJ sets του Big Spoon θα συναντήσεις εκλεκτούς δισκοθέτες (και κάποιους στενούς φίλους του Luben – γιατί να το κρύψωμεν άλλωστε) και σε συμβουλεύουμε να τσεκάρεις τακτικά τη σελίδα τους στο Facebook για να ενημερώνεσαι για τα επερχόμενα sets και events γενικώς, γιατί όπως θα διαπιστώσεις κάνουν πολλά και ενδιαφέροντα πράγματα.

Αυτά από εμάς. Ελπίζουμε να ήμασταν κατατοπιστικοί. Χρησιμοποίησε σωστά τα όσα έμαθες σήμερα και τα λέμε εκεί έξω.

_ABL4036

Βig Spoon
Aγίου Ιωάννου 65, Αγία Παρασκευή.

Τηλ: 21 0601 9405
Facebook: Big Spoon

 

 

Best of internet