Quantcast
guide BOOZE

Noctua: Μια αθηναϊκή μικροζυθοποιία που μας κάνει περήφανους

Η μπύρα με την υπέροχη κουκουβάγια στην ετικέτα και την φοβερή γεύση έχει όλα τα χαρακτηριστικά ενός “success story” που εμείς γουστάρουμε


Το σπορ της ελληνικής ζυθοποιίας, όπως έχουμε ξαναπεί, ανθεί και αυτό είναι κάτι που το παραδέχονται πλέον όλοι, αγαπητοί φίλοι. Αρκετές ετικέτες με εξαιρετικά καλής ποιότητας μπύρα, από μικρά ή μεγαλύτερα ζυθοποιία, έχουν κάνει την εμφάνισή τους τα τελευταία χρόνια σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Ταυτόχρονα πολλά και διάφορα μερακλίδικα πρότζεκτ από “νομάδες” ζυθοποιιούς και μικροζυθοποιιούς έχουν αρχίσει να προσθέτουν στον χάρτη πολλά ακόμα σημεία – μιλάμε για τους ανθρώπους με το μεράκι να παράξουν την ολόδικιά τους συνταγή για μπύρα, με ανεξάρτητο, αντισυμβατικό και ιδιαίτερο χαρακτήρα.

Ανάμεσα και στις δύο κατηγορίες της νέας ελληνικής μπύρας, μια ετικέτα που ξεχωρίζει με την υπέροχα σχεδιασμένη κουκουβάγια, σύμβολο της πόλης της Αθήνας, και με την ιδιαίτερη ζωντανή γεύση είναι η Noctua.

H Noctua είναι η μοναδική μικροζυθοποιία που λειτουργεί στο κέντρο της Αθήνας από τον Αύγουστο του 2016. Ιδρύθηκε απο τέσσερις φίλους που βαρέθηκαν να πίνουν άχρωμες μπύρες μεγάλης κυκλοφορίας και επέλεξαν να αφοσιωθούν στο να φτιάξουν μπύρες που θα δημιουργούν εντύπωση με πιο πλούσια γεύση και αρώματα χρησιμοποιώντας κορυφαίες πρώτες ύλες. Βασισμένη στην Αμερικάνικη κουλτούρα μικροζυθοπιίας, και παράλληλα τηρώντας τις παραδόσεις των Βέλγων ζυθοποιών η Noctua είναι το “success story” που εμείς γουστάρουμε να βλέπουμε. Ένα προϊόν φτιαγμένο με αγάπη, καύλα, αισθητική από νέους ανθρώπους που προσπαθούν να φτιάξουν σε πολύ δύσκολες συνθήκες μια τελείως δικιά τους ιστορία.

Λίγα λόγια για τους ανθρώπους πίσω από τη Noctua

O Ιάσονας Παναγιωτόπουλος, ο Ορφέας Δημόπουλος, ο Χρήστος Βασιλειάδης και ο Δημήτρης Γιαννόπουλος είναι οι βασικοί συντελεστές πίσω απο την μπράντα. Μετά από πολλά homebrews στα σπίτια τους, άπειρες ώρες μελέτης και brainstorming, εκατοντάδες βόλτες στη πόλη και πολλές συζητήσεις κατέληξαν στις συνταγές που έχει αυτή τη στιγμή η Noctua Brewery, το όνομα του ζυθοποιείου και το κτήριο που θα στεγάσει όλα όσα έχουν ονειρευτεί.

Κρίσιμο ρόλο στην υλοποίηση της Noctua έπαιξαν δύο ακόμη βασικοί συνεργάτες, ο Νίκος Χατζάκης και ο Άντυ Παπαδάκης, Ο πρώτος, οινοποιός και ζυθοποιός έστησε τη πρώτη συνταγή και έδειξε στην παρέα πως περνάμε απο το homebrew σε μεγάλη κλίμακα. Δείχνοντας τους πως δουλεύουν τα μηχανήματα έχει τον ρόλο του συμβούλου σε επίπεδο παραγωγής και ποιότητας. Ο Άντυ απο την άλλη είναι ο άνθρωπος που δημιούργησε το Brand και τις ετικέτες της Νoctua. Έχοντας και ο ίδιος μεγάλη γνώση και πολύ προσωπικό ενδιαφέρον πάνω στο αντικείμενο της craft μπίρας, έδεσε απόλυτα με την υπόλοιπη ομάδα.

Όλοι μαζί αποφάσισαν ότι η Athene Noctua, η “νυχτερινή” κουκουβάγια, το σύμβολο της Αθήνας από την αρχαιότητα, είναι ότι πρέπει για ένα νέο, ανεξάρτητο, αντισυμβατικό και διαφορετικό ζυθοποιείο.

Σκοπός της ομάδας στο μέλλον είναι πολλές νέες και διαφορετικές γευστικές craft μπύρες και η εξάπλωση τη κουλτούρας της ωραίας μπύρας σε όσο περισσότερες και περισσότερους γίνεται. Για αυτό και το ζυθοποιείο τους βρίσκεται σε ένα πρώην συνεργείο αυτοκινήτων στο κέντρο της πόλης στην οδό Πειραιώς, για να τονίσουμε το τοπικό στοιχείο αλλά και για να μετατραπεί ο χώρος σε κέντρο δοκιμής, ενημέρωσης και εξάπλωσης της φρέσκιας, ποιοτικής craft μπύρας.

Οι πρώτες μπύρες της Noctua

Η Noctua Brewery έχει ξεκινήσει την παραγωγή της με δύο διαφορετικές ετικέτες, τη Head Twister -μια pale ale με μερικά δικά μας “twists”- και τη Night Vision – μια ιδιαίτερη black India Pale Ale. Μια γευστική ξανθιά και μια μαύρη μπύρα με έντονες ποσότητες αμερικάνικων λυκίσκων αντίστοιχα.

Head Twister, Pale Ale, 5,2% alc
Αμερικάνικοι λυκίσκοι με εσπεριδοειδή, γήινα χαρακτηριστικά και δημητριακά δημιουργούν το άρωμα και τη γεύση στη χρυσαφένια pale ale. Πικρή στη πρώτη επαφή ενώ στη συνέχεια αναδεικνύει όλα τα χαρακτηριστικά της. Με πλούσιο σώμα και έντονη επίγευση που σε κάνει να θές να ξαναπιείς

Night Vision, Black Ipa, 7,2% alc
Έντονοι λυκίσκοι στο άρωμα και τη γεύση που ισορροπούν υπέροχα με τη σοκολάτα και τη μόκα που αναδεικνύουν οι ψημένες βήνες σε μια μαύρη μπύρα. Μια τολμηρή και σκοτεινή IPA.

Στη Noctua λειτουργούν με την αρχή ότι δεν υπάρχει άνθρωπος που δεν του αρέσει η μπύρα, απλά δεν έχει ανακαλύψει ακόμα τη μπύρα που του ταιριάζει. Στόχος τους είναι να τον βοηθήσουμε να το βρει. “Be wise and drink craft beer”, όπως οι ίδιοι δηλώνουν και εμείς στο Luben Guide ως αμετανόητοι αγαπητικοί του ζύθου, φυσικά προσυπογράφουμε.


Noctua Μικροζυθοποιία Αθήνας
Πειραιώς 124, Γκάζι, Αθήνα, 11854
Τηλέφωνο: 210 3454484
www.noctua.gr
Facebook: Noctua Brewery Athens
[email protected]

Best of internet