Quantcast
guide BOOZE

The Cocktail Guide: Πως και που θα πιείτε το σωστό, το καλοκαιρινό, το κοκτέηλ

Ρωτήσαμε τον Ανέστη Ζαμανόπουλο για τα Do’s και τα Dont’s του σωστού κοκτέηλ και μας είπε αυτό που θέλαμε να ακούσουμε


5 Ιουλίου 2017

Το κοκτέηλ αγαπητές φίλες και φίλοι πολλοί αγάπησαν -όσο και πολλοί εμίσησαν-. Θα φροντίσουμε να αγνοήσουμε τους δεύτερους γιατί είναι μια κατηγορία ανθρώπων που μάλλον γουστάρουν να περνούν τους καλοκαιρινούς μήνες σε κάποιο σκοτεινό υπόγειο της Αθήνας και να πίνουν σκέτο κονιακ στους 45 βαθμούς, άρα ανώμαλοι, και θα επικεντρώθουμε στους πρώτους, δηλαδή σε εσάς που μας διαβάζετε τώρα. Εσείς γνωρίζετε ότι ένα από τα πιο απολαυστικά πράγματα που μπορεί κάποιος να απολαύσει για να κάνει πιο απολαυστικό το καλοκαίρι του, είναι ένα δροσερό, καλοφτιαγμένο κοκτέηλ.

Επισκεφτήκαμε 4 υπέροχες μπάρες της πόλης για να μας φτιάξουν τις δικές τους συνταγές για ένα proper θερινό κοκτέηλ. Μιλήσαμε με τον Ανέστη Ζαμανόπουλο, δημιουργό του Colombiana και διακεκριμένο μπαρτεντερ για να μας πει δυο λόγια για το ποιός έχει δίκιο, ο μπαρτεντερ ή ο πελάτης; Είπε ο πελάτης, γι’ αυτό και είμαστε εντάξει.


Είσαι ένας από τους δημιουργούς της Colombiana, μιας ελληνικής ετικέτας που παρασκευάζει Ρούμι. Πες μας δυο λόγια για την ιστορία του εγχειρήματος.

Η ιδέα ξεκίνησε από τον ένα συνεργάτη μας που βρισκόταν στην Κολομβία και αφου γύρισε μοιράστηκε την ιδέα του μαζί μας, να φτιάξουμε μια ελληνική ετικέτα ρούμι. Συνδυάστηκε με μια δικιά μου σκέψη που την είχα από την πρώτη μου επίσκεψη στην Κούβα. Παρά τις όποιες δυσκολίες της ελληνικής αγοράς, ειδικά σε αυτόν τον τομέα, έχουμε καταφέρει να καθιερωθούμε σαν προϊόν σιγά σιγά και με μικρά βήματα. Αυτή τη στιγμή έχουμε δύο προϊόντα, το Colombiana Rum & Honey και το Colombiana Negra. Αυτό που ετοιμάζουμε τώρα είναι μια συνεργασία μας το Κτήμα Σιγάλα στην Σαντορίνη, είναι ένα blend από τρία παλαιωμένα ρούμια απο κάποιες περιοχές της Καραϊβικής τα οποία τα παλαιώσαμε για λίγο ακόμα διάστημα στην Σαντορίνη, δίπλα στη θάλασσα, ώστε τα βαρέλια να πάρουν στοιχεία από αρμύρα και ιώδιο. Θα εμφιαλωθεί σε έναν περιορισμένο αριθμό φιαλών, γύρω στις 300 περίπου.

Streetwise

Streetwise
25ης Μαρτίου 102, Πετρούπολη


Beluga

Beluga
2ας Μεραρχίας, Πειραιάς


Υπάρχουν Do’s & Dont’s που ακολουθείς στην παρασκευή ενός κοκτέηλ;

Εννοείται ότι υπάρχει μια σταθερά για το πως πρέπει να παρασκευάζεται και το πως πρέπει να σερβίρεται ανα κατηγορία κάποιο κοκτεηλ. Πάντα όμως τον τελικό λόγο τον έχει ο πελάτης, δηλαδή αν μας ζητήσει να κάνουμε κάτι που τον ευχαριστεί, χωρίς να προσβάλλουμε τις αρχικές συνταγές και με «ευγενικό» τρόπο προς τα υλικά, τότε αυτό είναι το πιο ικανοποιητικό αποτέλεσμα. Προσωπικά με ενδιαφέρει να είναι ευχαριστημένος ο πελάτης.

Σχοινοβάτης

Σχοινοβάτης
Σουλτάνη 4, Εξάρχεια


Σε τι φάση βρίσκεται το αθηναϊκό bartending;

Όπως είναι γνωστό στην κατάταξη με τα 50 κορυφαία bar ανα τον κόσμο είναι δύο ελληνικά, το Clumsies και το Baba Au Rum. Αυτό από μόνο του λέει πολλά. Καθώς επίσης και οι ελληνικές συμμετοχές που έχουμε και η επισκεψιμότητα στο ελληνικό bar show ή σε άλλες παρεμφερείς εκθέσεις δείχνει ότι είμαστε σε κορυφαίο επίπεδο. Μας βοηθάει επισης η περιοχή στην οποία ζουμε, η μεσογειακή διατροφή είναι πάρα πολύ πλούσια και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η παλέτα του μπαρτεντερ να είναι πάρα πολύ μεγάλη. Η περιοχή μας παρέχει πάρα πολλά υλικά και αυτό επίσης είναι ένα ατού για την δημιουργικότητα πάνω στην μιξολογία.

Manners

Manners
Ναυσικάς 40, Παλαιό Φάληρο


Βρισκόμαστε εντός του Αθηναϊκού Καύσωνα, ένα απόγευμα, στο κέντρο της πόλης και θέλουμε να πλησίασουμε μια μπάρα ή ένα σταντ και να πιούμε ένα κοκτεηλ. Πως θα μας το έφτιαχνες;

Θα σας έφτιαχνα ένα “Banana Colada“. Είναι η παραδοσιακή συνταγή μιας Pina Colada με ένα δροσιστικό twist με μπανάνα. Έχει:

50ml Mount Gay Black Barrel Rum
15ml Crème de Banana
50ml Pineapple Juice
20ml Coconut Cream

Προσθέτουμε όλα τα υλικά σε blender μαζί με μια σέσουλα τριμμένο πάγο, αναμιγνύουμε και σερβίρουμε σε ποτήρι Ηurricane με μια κορυφή δυόσμο και καλαμακι.

Best of internet