Quantcast
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ FOOD GUIDE 2017 ΦΑΓΗΤΟ

Άμπακος : Ένα steak-house για πολλά λογοπαίγνια

Με σήμα κατατεθέν τον χασάπη της Τρούμπας


Μαρίτα Αλημίση · 20 Οκτωβρίου 2017

Είπαμε να αποφύγουμε τα προφανή λογοπαίγνια για το νέο στέκι στον Πειραιά καθώς έχουν γίνει όλα πριν πάμε εμείς. Θα μπούμε, οπότε, κατευθείαν στο ψητό (you saw what Ι did there).

Το δυνατό σημείο του Άμπακου, άλλωστε, είναι αυτό που θα έπρεπε να είναι κάθε steak-house που σέβεται τον εαυτό του. Το κρέας. Ένα γωνιακό μαγαζί με ζεστή ατμόσφαιρα και κυρίαρχο το στοιχείο του ξύλου, λοιπόν, με λίγα τραπέζια εσωτερικά και κάποια ακόμα περιμετρικά για τις καλές μέρες, έχει ανοίξει εδώ και ένα χρόνο στην Τρούμπα. Ο εντυπωσιακός κορμός ελιάς καθώς και όλα τα ιδιαίτερα φωτιστικά οροφής που θα δεις στον χώρο -και θα σου τραβήξουν αμέσως την προσοχή- είναι χειροποίητα από τον Γιάννη, τον έναν από τους ιδιοκτήτες που εμπνεύστηκαν και δημιούργησαν τον Άμπακο δίπλα στο πρώτο τους παιδί, το Lola’s.

Εμείς καθίσαμε στην ηλιόλουστη ροτόντα που βρίσκεται μέσα στο μαγαζί αλλά οι ανοιχτές τζαμαρίες σου δίνουν την αίσθηση ότι κάθεσαι έξω. Εκεί, μιλήσαμε με τον σεφ του καταστήματος Δημοσθένη Κουρογιάννη ο οποίος με θητεία στο ασιάτικο Κona Kai αλλά και στο Ledra Marriott μας ενημέρωσε για τα πάντα γύρω από την φιλοσοφία της κουζίνας.

Αν και το διασημότερο πιάτο του μαγαζιού –που κατά κοινή ομολογία τα σπάει – είναι η νοτιοαμερικάνικη πικάνια με πουρέ πατάτας και μεξικάνικη sauce τσιμιτσούρι, θέλαμε να νιώσουμε ιδιαίτεροι κι έτσι παραγγείλαμε «Το πιάτο του ΠΣΚ». Τι σημαίνει αυτό; Κάθε τριήμερο στον Άμπακο θα βρεις ένα ξεχωριστό πιάτο, ανάλογα με το τι υπάρχει φρέσκο εκείνη τη στιγμή.

Πραγματικά δεν ξέρουμε αν σταθήκαμε τόσο τυχεροί αλλά κατέφθασε μπροστά μας μια καπνιστή χοιρινή μπριζόλα –στην σωστή θερμοκρασία σερβιρίσματος- με ψητές πατάτες φούρνου, γεμιστές με τυρί φιλαδέλφεια, τζένταρ, τραγανό μπέικον και ζαμπόν. Αν δεν λιποθύμησες ακόμα, να σε ενημερώσω πως αυτή η μπριζόλα όπως και όλα τα κρέατα του μαγαζιού καταφθάνει καθημερινά ολόφρεσκη, μπαίνει επιτόπου στο καπνιστήριο (όταν το πιάτο το απαιτεί) και στη συνέχεια ψήνεται στον ισπανικό high-end φούρνο MIBRASA με ξυλοκάρβουνα που δίνουν μια χαρακτηριστική μυρωδιά καπνιστού στο κρέας ενώ ταυτόχρονα το κρατούν ζουμερό. Πολύ μπροστά.

Μαζί ήπιαμε κι ένα μπουκάλι κόκκινο κρασί καθώς ο Άμπακος διαθέτει μια τεράστια ποικιλία σε κρασιά αλλά και αρκετές εγνωσμένες ετικέτες σε μπύρες που συνοδεύουν ιδανικά το κάθε κρέας. Για ορεκτικό αν και δεν ξέραμε τι να πρωτοδιαλέξουμε, καταλήξαμε τελικά στο απάκι Κρήτης, σωτέ στο τηγάνι με άγρια ρίγανη συνοδεία της παλιάς μας γνώριμης τυροκαυτερής, λόγος που μας έκανε να νιώσουμε περήφανοι που γεννηθήκαμε Έλληνες.

Αμέσως μετά, βέβαια, έσκασε μια ποικιλία με 2 ισπανικά λουκάνικα τζορίθο, 2 ιταλικά σαλσίτσια και 1 ελληνικό με πράσο οπότε προς το παρόν αποκαταστάθηκαν και πάλι οι διπλωματικές μας σχέσεις με την Ευρώπη. Για το τέλος, δοκιμάσαμε πρώτοι το νέο γλυκό του καταλόγου, ένα εκλέρ με πραλίνα, crumble μπισκότου και δυο φράουλες για εφέ που, όμως, εμείς τις φάγαμε κι αυτές. Πρώτη φορά έχουμε δει κάτι τόσο όμορφο και δεν μας ένοιαξε καθόλου που το χαλάσαμε. Αλήθεια σου το λέμε.

Ενώ το φαγοπότι δεν έλεγε να τελειώσει, οι πιο χαρούμενοι σερβιτόροι που έχουμε γνωρίσει, πηγαινοέφερναν στα διπλανά τραπέζια διάφορα αριστουργήματα που πραγματικά μας άφησαν με το στόμα ανοιχτό αν και η επιθυμία να μασήσουμε ήταν στ’ αλήθεια μεγάλη. Όπως ας πούμε το τιτανοτεράστιο American Burger από τρεις κοπές black angus, με χειροποίητο bun, cheddar cheese, bacon και truffle mayo.

Καταλαβαίνεις, βέβαια, πως εμείς δεν μπορέσαμε να το δοκιμάσουμε ΚΑΙ ΑΥΤΟ οπότε το αφήσαμε ειδικά για ‘σένα. Kάθε Τετάρτη, μάλιστα, θα το βρεις με έκπτωση 25% όπως και όλα τα υπόλοιπα burgers. Κάνε μας περήφανους.

Άμπακος
Φίλωνος 66, Πειραιάς
Τηλ.: 21 0452 5251

Κάθε μέρα ανοιχτά 13:00 – 01:00

Ιnstagram

Facebook

 

Best of internet