Quantcast
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ FOOD GUIDE 2017 ΦΑΓΗΤΟ

Το Βaratin στη Νέα Φιλαδέλφεια θα σε κάνει να νιώσεις σαν στο σπίτι σου

Αν το σπίτι σου είναι ένα γαμάτο διώροφο με αναπαυτικές μαξιλάρες, κουνιστά αλογάκια και βιβλία της Περλ Μπακ


Μαρίτα Αλημίση · 17 Οκτωβρίου 2017

Βaratin σημαίνει κους-κους κι ακόμα κι αν δεν ξέρεις λέξη στα γαλλικά, με το που μπεις στο μαγαζί θα αποκτήσεις αυτόματα την ανάλογη διάθεση. Στην είσοδο, θα σε υποδεχτεί ένα αφράτο χαλί, δανεισμένο λες από είσοδο νεοϋορκέζικου ξενοδοχείου, ενώ στον κυρίως χώρο, αναπαυτικά σκαμπό με δέρμα και καραβόπανο, φερ φορζέ τραπεζάκια και φωτιστικά αντίκες, θα σου φέρουν στο μυαλό εκείνα τα σπίτια στις ταινίες που κληρονόμησαν οι cool πρωταγωνιστές από τους ευκατάστατους παππούδες τους.

Στη μια πλευρά του μαγαζιού θα δεις την επιβλητική μπάρα -βγαλμένη κατευθείαν από την εποχή της ποτοαπαγόρευσης- ενώ απέναντι, μια ξύλινη βιβλιοθήκη με ασπρόμαυρες φωτογραφίες ΜΙΝΙΟΝ θα σε οδηγήσει στην σκάλα για το παταράκι με τους παλιούς χάρτες. Κάτω, δυο κλασικές δερμάτινες πολυθρόνες μπορούν να σε πείσουν να καπνίσεις πούρο και να πιεις μπράντι -εν έτη 2017- ενώ τα φυτά εσωτερικού χώρου ενισχύουν ακόμη περισσότερο την αίσθηση «σπιτιού» στο στέκι της Νέας Φιλαδέλφειας που το καλοκαίρι έκλεισε έναν χρόνο. Μέσα σ’ αυτό το σκηνικό συναντά κανείς φοιτητές να διαβάζουν μπροστά απ’ το λάπτοπ τους, γονείς με καροτσάκια να συζητούν, παρέες να πίνουν τον καφέ τους, ζευγάρια που απολαμβάνουν το φαγητό τους..

Εμείς επιλέξαμε να καθίσουμε στον κλειστό “κήπο” στο βάθος, αυτό με τον ξύλινο βούδα στο ενιαίο φωτεινό παράθυρο και τα μακρόστενα ράφια με τα κεραμίδια που κρύβουν αριστοτεχνικά την αποθήκη. Αφού πρώτα περάσαμε από την open space κουζίνα που όπως ενημερωθήκαμε κινείται σε βιολογικά μονοπάτια, δοκιμάσαμε το ανανεωμένο μενού του μαγαζιού παρέα με ένα ποτήρι κρασί από την ενημερωμένη κάβα του. Εδώ, αξίζει να αναφέρουμε πως ανάμεσα στις 130 ετικέτες κρασιών που θα βρεις στο Baratin, οι 35 υπάρχουν και σε ποτήρι ενώ η sommelier Φανή Κολάκη βρίσκεται κάθε βράδυ κάπου τριγύρω για να σε βοηθήσει να επιλέξεις την ιδανική ποικιλία για τα γούστα σου (αν είσαι άσχετος όπως εμείς).

Ο νεότατος σεφ Γρηγόρης Μπονιάκος μας πρότεινε να ξεκινήσουμε με την «Αποδομημένη σπανακόπιτα», την πιο χίπστερ σαλάτα που έχουμε δοκιμάσει σε όλη μας την ζωή. Με baby σπανάκι, βουτυρωμένο φύλλο κρούστας, μαλακό κατσικίσιο τυρί και βινεγκρέτ άνηθου υπήρξε η έκπληξη της ημέρας αφού δεν ήταν μια ακόμη πράσινη σαλάτα με σύνθετο όνομα αλλά όντως μας θύμισε έντονα την αγαπημένη πίτα της μαμάς μας. Η συνέχεια ήταν ανάλογη αφού το «πειραγμένο» ταμπουλέ με τους σπόρους κινόα και τον καπνιστό σολωμό -που καπνίζεται και παστώνεται στην κουζίνα του Baratin- ήταν, επίσης, θεϊκό.

Τα κυρίως πιάτα δεν θα μπορούσαν, φυσικά, να σταθούν κατώτερα των περιστάσεων. Το κριθαρότο γαρίδας με pesto βασιλικού, παρμεζάνα και βούτυρο εσπεριδοειδών έμοιαζε να προσγειώθηκε από άλλον πλανήτη ενώ ειλικρινά εντυπωσιαστήκαμε με το ρολό κοτόπουλο που ήρθε πάνω σε έναν πρωτότυπο πουρέ γλυκοπατάτας από ελληνικό καφέ, δεντρολίβανο και καπνιστό γιαούρτι. Απίστευτα πράγματα. Εκεί που νομίζαμε ότι τα είχαμε δει όλα, έσκασε μπροστά μας και το γλυκό. Ένα σπαγγέτι σοκολάτας εμπνευσμένο από την κλασσική γαλλική mousse Namelaka (#ναιμαλάκα), σερβιρισμένο πάνω σε μία σος από μάνγκο, passion fruits και crumble εσπεριδοειδών. Μια γαμάτη μπισκοτένια βάση, δηλαδή, που έκανε ακόμα πιο επικό αυτό το έπος.

Εύλογα θα αναρωτιέται κανείς πως γίνεται μετά από μια τέτοια γαστρονομική κόλαση, να έχουμε όρεξη και για cocktail. Είμαστε το luben, παιδιά. Πάντα έχουμε όρεξη για αλκοόλ. «Ηermanus», λοιπόν, με ρούμι, lime, vanilla και χυμό ανανά. Αφού δώσαμε τα credits μας στον bartender για την εκτέλεση, πληροφορηθήκαμε ότι στο Baratin μπορείς να βρεις μια τεράστια γκάμα από premium ποτά -από παλαιωμένα ρούμια μέχρι ψαγμένα γιαπωνέζικα ουίσκι -αλλά και καφέ 100% βιολογικής προέλευσης που ανήκει στην κοινότητα fair trade και έρχεται ειδικά από την Ιταλία για το μαγαζί.

Χορτασμένοι και εντυπωσιασμένοι, ευχαριστήσαμε τα παιδιά για την περιποίηση και δεσμευτήκαμε να επιστρέψουμε για να δοκιμάσουμε το brunch το οποίο το βρίσκεις καθημερινά μέχρι τις δύο το μεσημέρι και όχι μόνο τα σαββατοκύριακα όπως συνηθίζεται. Φεύγοντας δε, παρατηρήσαμε το μπρούτζινο αγαλματάκι σκύλου στην μπάρα που σου «σερβίρει» τις κάρτες του μαγαζιού, επιβεβαιώνοντας για μια ακόμη φορά τον κανόνα που θέλει τις λεπτομέρειες να κάνουν την διαφορά.

Βaratin Drink & Dine Home Bar
Λεωφόρος Δεκελείας 120
Νέα Φιλαδέλφεια
Τηλ: 21 0252 2228
Kιν: 6942 690300

Best of internet