Quantcast
guide ΦΑΓΗΤΟ

Αμα θέλουμε όλα τα μπορούμε: Χαβιάρι από σαλιγκάρια έφτιαξαν μαθητές από τη Θεσσαλονίκη

Καλημέρα με αυγά από υπέροχα σαλιγκαράκια


President Creed · 17 Ιανουαρίου 2017

Τα χρήματα που έπαιζαν στις παλιές καλές χρυσές εποχές του σοσιαλισμού έχουν χαθεί προ πολλού, αγαπητοί φίλοι, αλλά ευτυχώς βρίσκονται μνημονιακές λύσεις για τις ανάγκες της Ελληνικής αγοράς σε χαβιάρι. Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, μαθητές σχολείου στη Θεσσαλονίκη κατάφεραν να φτιάξουν λευκό χαβιάρι από σαλιγκάρια.

Εντάξει, πολλοί θα πουν ότι δεν είναι σαν το χαβιάρι από σολομό ή από οξύρρυγχους, αλλά τώρα σαλιγκάρια είχαμε, οπότε να λέτε ευχαριστώ στους 30 μαθητές ηλικίας 15-18 χρονών του Επαγγελματικού Λυκείου της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής και του τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Perrotis College που κατάφεραν να σας φτιάξουν λευκό χαβιάρι από υπέροχα σαλιγκαράκια.

Όπως επισήμανε ο Κοσμήτορας της Σχολής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στην Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή, Βαγγέλης Βέργος, το λευκό χαβιάρι από σαλιγκάρια παράγεται σε μικρές ποσότητες σε ευρωπαϊκό επίπεδο μόνο στη Βρετανία, τη Γαλλία και την Ιταλία και η αξία του ανέρχεται στα 3.200 ευρώ/κιλό, ενώ το γυάλινο δοχείο των 30 γραμμαρίων αναμένεται να πωλείται στην τιμή των 150 ευρώ.

article-1382476-0BDD13AD00000578-340_468x286

Σύμφωνα με τον κ. Βέργο, η ιδέα για την παραγωγή χαβιαριού από σαλιγκάρια στη σχολή ήρθε πριν από δύο χρόνια και παρόλο που στην πράξη αποδείχθηκε ένα δύσκολο εγχείρημα “αφού δεν υπάρχει πληροφόρηση και κανείς δεν θέλησε να μοιραστεί την ενημέρωση που έχει με τους μαθητές της σχολής”, σήμερα η παραγωγή ξεπερνά τα 550 γραμμάρια. Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ:

Οι 30 μαθητές υπό την καθοδήγηση και στήριξη του καθηγητή Πέτρου Ευαγγέλου, ο οποίος και είναι απόφοιτος της σχολής, ξεκίνησαν την κλειστή ελεγχόμενη εκτροφή σαλιγκαριού, με σκοπό την παραγωγή και προπάχυνση γόνου και με παράλληλη παραγωγή λευκού χαβιαριού.

Τα 300 σαλιγκάρια-γεννήτορες του ενδημικού είδους Helix Aspersa Maxima, έχουν τοποθετηθεί σε ξύλινη κατασκευή με ελεγχόμενη θερμοκρασία, σχετική υγρασία και φωτισμό, “την οποία και έφτιαξαν οι ίδιοι οι μαθητές με βήματα αργά, αλλά σταθερά και με το αποτέλεσμα να είναι θετικό” επισήμανε ο κ . Βέργος. Οι γεννήτορες αυτού του είδους, γεννούν κατά μέσο όρο μία φορά το χρόνο, περίπου 100 αβγά, συνολικού βάρους τεσσάρων γραμμαρίων.

Ανυπομονούμε να αυξηθεί η παραγωγή για να καλύψει τουλάχιστον τις αυξημένες ανάγκες του Ελληνικού λαού σε χαβιάρι.

Best of internet