Quantcast
guide ΦΑΓΗΤΟ

Όλοι στο πλευρό του Αύγουστου Κορτώ: Καρκινογόνες ουσίες ενδέχεται να περιέχει η Νουτέλα

Ούτε οι κατάρες του Βασίλη Λεβέντη δεν ήταν τόσο δυσοίωνες


LUBEN CREW · 12 Ιανουαρίου 2017

Τρομερές συνέπειες στα βιωματικά ποστ των φανατικών της Nutella πρόκειται να δημιουργήσει το ρεπορτάζ του Reuters, σύμφωνα με το οποίο, ο Ιταλικός κολοσσός “Ferrero” συμπεριλαμβάνει φοινικέλαιο στο διάσημο προϊόν Nutella. Όπως διαβάζουμε εδώ, τον περασμένο Μάιο, η Ευρωπαϊκή Υγειονομική Υπηρεσία Τροφίμων (EFSA) συμπεριέλαβε το συγκεκριμένο προϊόν στη λίστα με τις πιθανώς καρκινογόνες ουσίες. Όπως υποστηρίζει η EFSA, το φοινικέλαιο παράγει μια πιθανώς καρκινογόνα ουσία όταν εκτίθεται σε θερμοκρασίες άνω των 200 βαθμών Κελσίου.

A_28b0b89eed

Πολλές ιταλικές εταιρίες έχουν ήδη αρχίσει να αποφεύγουν και να αντικαθιστούν τη χρήση του φοινικέλαιου με άλλα έλαια, ωστόσο, παρά τις υποδείξεις του EFSA, η εταιρία Ferrero που παράγει τη Nutella υποστηρίζει ότι το προϊόν της είναι απόλυτα ασφαλές και δηλώνει ότι δεν σκοπεύει να αλλάξει τη σύσταση του.

“Φτιάχνοντας Nutella χωρίς φοινικέλαιο θα δημιουργούσαμε ένα κατώτερο υποπροϊόν, κάνοντας ένα βήμα προς τα πίσω” δηλώνει στο Reuters ο Vincenzo Tapella, Διευθυντής Προμηθειών της Ferrero. O ίδιος εμφανίζεται σε ένα τηλεοπτικό διαφημιστικό σποτ που παίζεται τους τελευταίους τρεις μήνες στην Ιταλική τηλεόραση για το οποίο του έχει ασκηθεί αρνητική κριτική από κάποιους πολιτικούς.

Το φοινικέλαιο είναι το πιο δημοφιλές φυτικό λάδι στον κόσμο, με τζίρο 44 δισ. δολαρίων ετησίως. Μάλιστα το φοινικέλαιο είναι μια αρκετά οικονομική επιλογή ($800/τόνος) σε σχέση με το ηλιέλαιο ($845/τόνος) ή το λάδι ελαιοκράμβης ($920/τόνος), πράγμα το οποίο σημαίνει ότι για τη Ferrero, η οποία χρησιμοποιεί ετησίως 185.000 τόνους φοινικέλαιου το χρόνο, το κόστος αγοράς του αντικατάστατου θα κόστιζε επιπλέον από 8 έως 22 εκατομμύρια δολάρια.

4825841_700b_v1

Η EFSA δεν είναι ο μόνος οργανισμός που έχει υποδείξει την πιθανότητα επικινδυνότητας των ουσιών που μπορούν να προκύψουν από το φοινικέλαιο, αφού ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και ο Οργανισμός Τροφίμων, Υγείας και Γεωργίας, έχουν επίσης χαρακτηρίσει τη συγκεκριμένη ουσία ως ύποπτη, αν και δεν έχουν εκδώσει προειδοποιήσεις για την κατανάλωσή της.

Best of internet