Quantcast
guide EVENTS

Λίγο πριν το 2ο Break the Chain Festival, μιλήσαμε με τους ανθρώπους που βρίσκονται πίσω από αυτό

Αυτό το Σαββατοκύριακο σπάμε την αλυσίδα της ανθρώπινης εκμετάλλευσης στην Τεχνόπολη


LUBEN CREW · 21 Οκτωβρίου 2016

Με αφορμή την Πανευρωπαϊκή Ηµέρα κατά της Εµπορίας Ανθρώπων (που ήταν χτες 18/10), το φεστιβάλ Break The Chain διοργανώνεται για δεύτερη χρονιά στην Τεχνόπολη, το Σαββατοκύριακο 22 και 23 Οκτωβρίου και το Luben είναι χορηγός επικοινωνίας. Βασικός στόχος είναι η ενημέρωση σε θέµατα που αφορούν στην εµπορία και την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο (Ηuman Trafficking).  Tο πρόγραμμα περιλαμβάνει ενημερωτικές, επιστημονικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, µε τη συµµετοχή σημαντικών φορέων – εταίρων, οργανισµών και ιδιωτικών εταιρειών. Οµάδες τέχνης, δηµιουργοί, προσωπικότητες και καλλιτέχνες ενώνουν τις δυνάμεις τους σε µια «γιορτή» ενεργοποίησης, κατά της Εκμετάλλευσης Ανθρώπων.

 

break-the-chain-festival-429x600

 

Η campain manager Ελένη Ζαχαροπούλου μας τα είπε πιο αναλυτικά:

 

Στο μυαλό των περισσότερων το Human Trafficking είναι συνυφασμένο με το εμπόριο λευκής σαρκός αλλά στην πραγματικότητα ο όρος καλύπτει ένα μεγάλο εύρος παράνομων δραστηριοτήτων. Τι ακριβώς εννοούμε όταν λέμε Ηuman Trafficking;

Εμπορία και εκμετάλλευση ανθρώπων. Πέρα από –τη πιο διαδεδομένη μορφή – το sex trafficking, δηλαδή τη σεξουαλική εκμετάλλευση, υπάρχουν μορφές άλλες λιγότερο και άλλες περισσότερο γνωστές- Για παράδειγμα, η εργασιακή εκμετάλλευση που συνίσταται στην παραβίαση δικαιωμάτων – όπως η αφαίρεση με τη βία & παρακράτηση εγγράφων των ανθρώπων από τους διακινητές ή τους εργοδότες και ο εξαναγκασμός τους να εργάζονται χωρίς να πληρώνονται και χωρίς να μπορούν να ξεφύγουν. Στην Ελλάδα, η πιο γνωστή μέχρι στιγμής περίπτωση είναι αυτή της Μανωλάδας. Άλλες μορφές λιγότερο γνωστές είναι, η εμπορία παιδιών, η εξαναγκαστική εγκληματικότητα, η αφαίρεση οργάνων, κ.α.

 

Στο site σας αναφέρετε ότι η εμπορία ανθρώπων είναι "ένα έγκλημα αθέατο το οποίο είναι δύσκολο να στοιχειοθετηθεί". Εκτός από τα καταγεγραμμένα περιστατικά τα οποία είναι όντως λίγα, έχετε κάποια καλύτερη εικόνα της πραγματικής έκτασης του φαινομένου;

Δυστυχώς τα περιστατικά που μαθαίνουμε από τα ανεπίσημα στοιχεία (από ανθρώπους δηλαδή που δουλεύουν στο πεδίο) αυξάνονται δραματικά. Η σύνδεση με τις προσφυγικές εισροές είναι αναπόφευκτη. Πολλά από τα θύματα trafficking είναι πρόσφυγες, ενήλικες και παιδιά σε κίνηση, που εξαπατώνται και γίνονται ‘αντικείμενα’ εμπορίας και εκμετάλλευσης.

 

α111

 

Πες μας με λίγα (ή πολλά αν θες) λόγια, τι είναι η εκστρατεία Break the Chain, σε ποιους απευθύνεται, ποιες είναι οι βασικές δράσεις και οι στόχοι της.

Το Break the Chain, είναι μία συλλογική εκστρατεία κοινωνικής αφύπνισης, η οποία με όχημα την Τέχνη, τον Πολιτισμό και την Εκπαίδευση, στοχεύει στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού ενάντια στην εκμετάλλευση και στην εμπορία ανθρώπων. Απώτερος στόχος; Η σταδιακή αλλαγή της κοινωνίας και η μείωση της ζήτησης. Οι βασικές δράσεις της εκστρατείας είναι:

  • Εκπαίδευση/ κατάρτιση: εκπαιδευτικές δράσεις σε σχολεία και προγράμματα κατάρτισης σε επαγγελματίες/εργαζόμενους για την ανίχνευση πιθανών θυμάτων trafficking.
  • Συνεργασίες με ιδιωτικούς φορείς στο πλαίσιο της Εταιρικής κοινωνικής Ευθύνης με σκοπό την θωράκιση των προμηθευτικών αλυσίδων των εταιριών (supply chains) από φαινόμενα εκμετάλλευσης και τη δημιουργία καταναλωτικής συνείδησης μηδενικής ανοχής, πως δηλαδή μαθαίνουμε να μην αγοράζουμε ανθρώπους ή προϊόντα που προέρχονται από καταναγκαστική εργασία.
  • Φεστιβάλ: φέτος, για 2 η χρονιά, διοργανώνουμε το Break the Chain Festival στην τεχνόπολη. ‘Ένα διήμερο πολυθεματικό φεστιβάλ – μια ‘γιορτή’ κατά της εμπορίας και εκμετάλλευσης ανθρώπων. Για εμάς είναι πολύ σημαντική η διοργάνωση αυτή καθώς αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία να φέρουμε όλους τους φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών ‘στο ίδιο τραπέζι’ , να αναδείξουμε φορείς και δράσεις που αφορούν στο Human Trafficking, και να προσφέρουμε στο κοινό –σε ανθρώπους κάθε ηλικίας- δράσεις πολιτιστικού περιεχομένου που στοχεύουν στην ευαισθητοποίησή τους για το φαινόμενο αυτό.
  • Το Break the Chain λειτουργεί ως ομπρέλα που ‘αγκαλιάζει’ τόσο θεσμικούς φορείς, οργανώσεις, ιδρύματα και ινστιτούτα, όσο και ανεξάρτητους καλλιτέχνες και καλλιτεχνικές ομάδες και σκοπό έχει να αναδείξει δράσεις και έργα αναφορικά με το Human Trafficking.

 

H παράνομη εργασία και η δουλεία είναι μορφές human trafficking. Πώς μπορεί να ενημερωθεί κάποιος σχετικά, ώστε να μη γίνεται συνένοχος μέσα από τις καταναλωτικές πρακτικές του;

Μπορεί να συμμετέχει στο workshop της Fair Trade Hellas στο οποίο θα προβληθεί η ταινία “The Dark side of chocolate” που αφορά στις άδικες συνθήκες εργασίας για τα παιδιά σε κακαοφυτείες της Γκάνας. Θα ακολουθήσει διαδραστική συζήτηση για θέματα υπεύθυνης κατανάλωσης και δίκαιου εμπορίου με στόχο να ευαισθητοποιήσει το κοινό σχετικά με την παιδική εργασία και την καταπάτηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και με ποιο τρόπο αυτά συνδέονται με τις καθημερινές καταναλωτικές μας συνήθειες. Παράλληλα θα υπάρχει και φωτογραφική έκθεση από την Fair Trade με τίτλο “Το Γλυκόπικρο Ταξίδι του Παγωτού”.

 

AFISA-PAGOTOY-458x458

 

To διήμερο του φεστιβάλ είναι γεμάτο δρώμενα. Θα μπορούσες να μας δώσεις ένα πλάνο για την κάθε μέρα για να βοηθήσουμε τους επισκέπτες που δε θα ξέρουν που να πρωτοπάνε;

Ωραία, θα προσπαθήσω να το σκιαγραφήσω.. Καταρχήν υπάρχουν οι μόνιμες και σταθερές εκθέσεις, που θα είναι ανοιχτές στο κοινό όλη τη μέρα, από τις 12.00 το πρωί ως τις 23.00 το βράδυ. Εκθέσεις φωτογραφίας, εικαστικών, έργων από την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, έργα γραφιστικής..

Το Σάββατο ξεκινάμε το Φεστιβάλ με μια Ημερίδα από τις 10.30 – 18.00 περίπου. Στη πρωινή ζώνη επίσης –μέχρι και αργά το μεσημέρι- υπάρχουν workshops σε διαφορετικούς χώρους της Τεχνόπολης.

Το απόγευμα ξεκινάει το πολιτιστικό πρόγραμμα με θεατρικές παραστάσεις , performances, παραστάσεις χορού, λογοτεχνικό αναλόγιο με συγγραφείς από το εξωτερικο, αφηγήσεις.. live art project & sound project καθώς και βιωματικά installations. Μετά τις 19.00 ξεκινούν οι προβολές, το κινηματογραφικό αφιέρωμα μέχρι αργά το βράδυ. Οι εθελοντές του BtC θα βρίσκονται εκεί κατά τη διαρκεια του φεστιβάλ, για να ενημερώνουν το κοινό και να το κατευθύνουν αναλόγως. Φυσικά, μπορείτε να μπείτε και στο site μας (breakthechain.gr) που έχει αναρτηθεί αναλυτικά το πρόγραμμα.

 

Εντάξει οι ευαισθητοποιημένοι ενήλικες – αν έρθει ένα παιδάκι στο φεστιβάλ, μήπως βαρεθεί; Tι δραστηριότητες για παιδιά υπάρχουν στο πρόγραμμα;

Πιστεύοντας πως όλα είναι θέμα Παιδείας και στοχεύοντας σε μια αλλαγή της συμπεριφοράς της κοινωνίας, δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε δράσεις για παιδιά- δράσεις εκπαιδευτικές, που μέσα από την Τέχνη, οι μικροί μας φίλοι ευαισθητοποιούνται σε θέματα όπως τα Δικαιώματα του Παιδιού, το προσφυγικό και η εμπορία ανθρώπων. Για παράδειγμα λοιπόν, πέρα από τη θεατρική παράσταση «Ειρήνη- Η ιστορία ενός παιδιού πρόσφυγα», υπάρχει το εργαστήρι κατασκευής μάσκας, το εργαστήρι δημιουργίας κόμικ, αλλά και παραστάσεις από παιδιά για παιδιά όπως η παράσταση με τίτλο “Σε ξένο Τόπο” από το 2ο Γυμνάσιο Αλίμου.

 

Υπάρχει δυνατότητα να βοηθήσει κάποιος προσφέροντας είδη πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες, χρήματα κτλ;

Φυσικά. Μαζι μας θα είναι την Κυριακή από τις 12:00 ως τις 20:00, η Earth Refugee για να συγκεντρώσει τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες των Δομών Φιλοξενίας Λαυρίου και Σκαραμαγκά. Συγκεκριμένες ανάγκες είναι οι εξής:

  • Βρεφικές πάνες Νο1 έως και 8
  • Μωρομάντηλα
  • Γάλα εβαπορέ
  • Βρεφικό γάλα σε σκόνη Νο1 έως και 4
  • Ταλκ
  • Ζάχαρη
  • Τσάι
  • Σαμπουάν για βρέφη
  • Σαμπουάν
  • Αφρόλουτρα
  • Υγρό σαπούνι
  • Ξυραφάκια μίας χρήσης
  • Αφρός ξυρίσματος
  • Αθλητικά ανδρικά παπούτσια μεγέθους 37 έως και 45

Περισσότερες πληροφορίες για το φεστιβάλ και την εκστρατεία Break the Chain μπορείτε να βρείτε εδώ.

Best of internet