Quantcast
guide EVENTS

Συνέντευξη: Syeahskate_Rollerblading Crew

Μετανοείτε και πιστεύετε εν τη Παντοδύναμη Σχέα.


Moloch · 4 Ιουνίου 2013

416420_287463904646120_676600069_o

 
 

Πες μας λίγα λόγια για το crew, πόσο καιρό υπάρχει και ποιος ο σκοπός του να σχηματιστεί μία ομάδα σαν και τη δική σας;

Syeahskate ήταν αρχικά το όνομα που δώσαμε στα rollerblading videos μας, αλλά κατέληξε να σημαίνει τόσα πιο πολλά για όλους μας. H Παντοδύναμη Syeahskate δημιουργήθηκε ουσιαστικά πριν 15 χρόνια, λίγα χρόνια αφού αρκετοί από εμάς μπήκαν στην φάση των action sports και πιο συγκεκριμένα στο aggressive/stunt inline skating, ή πιο απλά rollerblading ή skate (ναι, και εμείς skate το λέμε, ο όρος skate έχει βγει από το πατινάζ του πάγου, ενώ τα πρώτα skateboards κατασκευάστηκαν με ρόδες από rollerskates, ένα γρήγορο search στο Wikipedia θα λύσει πολλές απορίες). Μετά από πολλά χρόνια κάλυψης της Ελληνικής Rollerblading σκηνής, πολλά tours στην Ελλάδα και έξω, το όνομα είναι πλέον ταυτόσημο με το Ελληνικό rollerblading. Στην παρούσα φάση έχει μεταμορφωθεί σε πλατφόρμα που αρκετοί από εμάς χρησιμοποιούν για τις δικές τους καλλιτεχνικές ανησυχίες, όπως photo/video/film/design/blogging etc, με κοινό γνώμονα αυτό που μας ενώνει όλους. Rollerblading!!

 
 

 
 

Ποιος επιμελήθηκε το logo σας;

Εγώ ο Νίκος Κούρος με την βοήθεια του Εωσφόρου και των trolls της Syeahskate.

 
 

syeahskate logo

 
 

Έχετε σπόνσορες; Θεωρείς ότι είναι αναγκαίο μία ομάδα να έχει σπόνσορες, για να εξελιχθεί; Υπάρχει κάποια υποστήριξη, πέρα από την χρηματική, που προσφέρουν;

Η σωστή χορηγία είναι κάτι που αναζητούν όλοι οι αθλητές, καλλιτέχνες κτλ. Δυστυχώς όμως δεν είναι καθόλου εύκολο να έχεις κάτι τέτοιο, και σίγουρα όχι στη χώρα μας όπου οι υποδομές των action sports είναι χαμηλού επιπέδου. Λέγοντας «σωστή» χορηγία δεν εννοώ απλά να παίρνεις τζάμπα skates ή ρούχα ή κάτι αντίστοιχο, αλλά να σου προσφέρεται η ευκαιρία να εξελιχθείς ως επαγγελματίας ή ως skater σε ερασιτεχνικό επίπεδο. Αυτό γίνεται με συμμετοχές σε διαγωνισμούς ή tours στο εξωτερικό, μισθούς, με μια συνολικά «υγιή» αντιμετώπιση του «αθλητή» κτλ. Στη δικιά  μας φάση όμως δεν θεωρώ πως κάποιος από εμάς θα άξιζε κάτι τέτοιο! Παρότι ανάμεσά μας υπάρχουν μερικά «διαμάντια», όσον αφορά το skate που κάνουν, και θα μπορούσαν σίγουρα να κυνηγήσουν ένα  τέτοιο όνειρο (δύσκολο αλλά όχι ακατόρθωτο!) παραείμαστε όλοι ρεμάλια για να έχουμε τέτοια ζωή!. Δεν έχει καμία σημασία για εμάς όμως! Τα χρήματα και η υποστήριξη από κάποια ομάδα θα ήταν αρκετά cool αλλά η έλλειψη αυτών δεν αλλάζει τίποτα, όσοι φτάσαμε ή φτάνουμε πλέον τα 30 ξέραμε από πολύ  νωρίς πως η φάση θα εξελιχθεί έτσι. Αλήθεια δεν είναι καν θέμα συζήτησης αυτό, πολλά χρόνια τώρα. Νομίζω πως υποστηρίζουμε καλύτερα εμείς μεταξύ μας αυτό που κάνουμε. Περισσότερο χρειάζομαι τους φίλους μου παρά μια χορηγία!.

 
 

crew 4

 
 

Υπάρχει κόντρα ανάμεσα σε εσάς που ασχολείστε με inline skating με όσους κάνουν είτε bmx, είτε skateboard/longboard; 

Αρχικά να αναφέρουμε πως το skateboard , bmx και όλα τα υπόλοιπα action sports γαμάνε. Σεβόμαστε οποιονδήποτε  ασχολείται σοβαρά με οτιδήποτε από όλα αυτά.Ναι, υπάρχει «κόντρα» αλλά σίγουρα όχι από την μεριά μας. Όλα άρχισαν πριν 20 χρόνια περίπου. Γενικά το stunt inline skating ή κοινώς rollerblading ή skate είχε ανέβει τρελά το 96 περίπου, όταν το sport ήταν ακόμα νέο και σίγουρα μωρό σε σχέση με άλλα ήδη εδραιωμένα action sports, όπως skateboard ή bmx, που όμως εκείνη την εποχή  είχαν χάσει τεράστιο κομμάτι της αγοράς από το inline skating. Είχε γίνει τόσο μόδα που θυμάμαι πως στα skateparks έβλεπες μόνο skates. H διαφορά μας με τα άλλα action sports όμως ήταν πως ήμασταν ένα τόσο νέο πράγμα που δεν είχαμε τα σωστά άτομα σε σωστές ηλικίες να υποστηρίξουν την φάση μας, και αυτό συνέβαινε σε παγκόσμιο επίπεδο. Όταν η συντριπτική πλειοψηφία είναι 15 χρονών μην περιμένεις μεγάλα πράγματα. Επίσης το «sport» μας ήταν τόσο νέο που το επίπεδο του skate ήταν αρκετά χαμηλό, τουλάχιστον συγκρίνοντάς το με το πόσο εξωπραγματικά υψηλό είναι τώρα. Περίπου το 1998 ήταν που άρχισε η skateboard κουλτούρα να βομβαρδίζει τη φάση μας, κυρίως μέσω των περιοδικών τους, κράζοντας χωρίς έλεος τη δικιά μας, ανώριμη ακόμη, κουλτούρα. Βοήθησε αρκετά και η στερεοτυπική εικόνα της χαζογκόμενας που κάνει πατίνια με bikini στην παραλία, χαχαχα. Μας έχουν κράξει πολύ  τα Ελληνικά skateboard περιοδικά, μας έχουν αποκαλέσει διάφοροι χορεύτριες, μπαλαρίνες (λες και είναι υποτιμητικό..).

 
 

291_33438047480_870_n

 
 

Αυτή η απόρριψη από τη μάζα ήταν το καλύτερο πράγμα που συνέβη στην κουλτούρα του rollerblading! Γίναμε underground, πιο under δε γίνεται, το sport και τα σημαντικά του μέλη μεγάλωσαν, εξελίχθηκαν σαν skaters και σαν άνθρωποι, και πλέον η κουλτούρα του rollerblading είναι τόσο δυνατή, τελείως δικιά της, και αδιαμφισβήτητα πιο αληθινή από οποιουδήποτε άλλου action sport.

Μέχρι πριν λίγα χρόνια θα σου έλεγα πως δεν ισχύει τίποτα από όλα αυτά πλέον, πως και οι haters το ξεπέρασαν, ωρίμασαν, αλλά τελικά δεν ισχύει. Το 2010 στο τελευταίο μας event στην Αθήνα, στο skatepark των Αμπελοκήπων, μια ομάδα γνωστών skateboarders αποφάσισε πως η φάση μας μάλλον δεν είναι ιδιαίτερα σημαντική και ενώ διεξαγόταν ο διαγωνισμός μπήκαν μέσα στο χώρο με το έτσι θέλω και ουσιαστικά υποβίβασαν αυτό που κάναμε, με τον χειρότερο τρόπο. Το ακόμα πιο περίεργο είναι πως αρκετά από αυτά τα άτομα φαίνονταν cool με αυτό που είμαστε και κάνουμε, μας το έπαιζαν φίλοι κτλ, αλλά όταν ήρθε η κατάλληλη στιγμή δεν δίστασαν να δείξουν τον χειρότερο τους εαυτό.

 
 

415323_10150695685623914_1198945266_o

 
 

Το κάθε crew είναι ανοιχτό στο να δεχθεί νέα μέλη; Υπάρχουν κάποια κριτήρια επιλογής για το δικό σας;

Ναι, εννοείται όποιος θέλει να είναι μέρος αυτού που λέμε Athens rollerblading, μπορεί απλά να γίνει μέλος στο facebook.com/groups/athensrollerblading/ και να αρχίσει να βγαίνει μαζί μας για πατίνια! Δεν υπάρχει κάποιο επίπεδο που πρέπει να φτάσεις ή κάποια  τελετή μύησης που πρέπει να πάρεις μέρος για να συμμετέχεις σε αυτό που κάνουμε. Βέβαια για να θεωρηθείς μέλος της syeahskate πρέπει να έχεις δώσει πολλά πίσω σε αυτή, πρέπει να είσαι διατεθειμένος να πετάξεις την ζωή σου στα σκουπίδια στο όνομα της παντοδύναμης, να λες καλά ανέκδοτα, η κάτι!

 
 

76680_470626163913_5946228_n

 
 

Από τα video πρόσεξα ότι δεν έχετε γυναίκες που να κάνουν πατίνια.Υπάρχουν γυναικείες αντίστοιχες ομάδες στην Ελλάδα;

Μάλλον δεν πρόσεξες καλά. Ενώ είναι αλήθεια πως τα τελευταία χρόνια δεν υπάρχει υλικό από γυναίκες skaters στα videos μας, το rollerblading στην Ελλάδα και συγκεκριμένα η φάση μας είχε τις περισσότερες γυναικείες παρουσίες από οποιοδήποτε αction sport, πολλές από αυτές μάχιμες, και καλύτερες από αρκετά αρσενικά!  Θα μας χαροποιούσε ιδιαίτερα να βλέπαμε καινούρια γυναικεία πρόσωπα,πάντως!

Δεν υπάρχουν αποκλειστικά γυναικείες rollerblading ομάδες, και γιατί να υπάρχουν? Δεν θα έπρεπε να είναι αυτοσκοπός αυτό, το θέμα εδώ είναι το rollerblading, όχι το φύλο. Για όσες όμως ενδιαφέρονταi υπάρχει το roller derby που είναι μόνο γυναικείο sport και συνδυάζει rollerskating με rugby!

 
 

426537_287451294647381_1220612665_n

 
 

Υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα στέκια για όσους ασχολούνται με το rollerblading? Υπάρχει κάποιος εξειδικευμένος χώρος;

Τα skate spots είναι ατελείωτα, κυριολεκτικά! Όμως δεν ενδείκνυνται όλα για πολύ κόσμο ούτε τηρούν τις προυποθέσεις για να τα επισκεφτούμε αρκετές φορές. Σε περιόδους  filming, θα πάμε σε πολλά διαφορετικά σημεία στα οποία ίσως δεν ξαναπάμε ποτέ! Γενικά εμείς μαζευόμαστε για session σε περίπου 5 μέρη, αλλά δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο spot όπου μαζεύονται rollerbladers καθημερινά. Για αυτό το λόγο δημιουργήσαμε το προαναφερθές ¨Athens Rollerblading¨. Εξειδικευμένοι χώροι υπάρχουν σε διάφορα σημεία της Αθήνας, αλλά πέρα από ελάχιστες περιπτώσεις, δεν είναι τίποτα το ιδιαίτερο. Κάτι που συγκεκριμένα εμάς δεν μας πείραξε ποτέ. Θα ήταν τέλειο να είχαμε καλά skateparks αλλά η φάση μας είναι στο street, τα καλύτερα μέρη βρίσκονται στο δρόμο.

 
 

207930_10150169927823914_4207283_n

 
 

Σχετικά με τα super 8 film που έχεις επιμεληθεί, με την πάροδο του χρόνου, εξελίσσονται σε επαγγελματική δουλειά. Φαίνεται ότι έχεις αφιερώσει πολύ χρόνο. Έχεις κάνει και κάποιες σπουδές; Με τι εξοπλισμό βγαίνεις;

Αυτό για το οποίο είμαστε πολύ περήφανοι ,είναι το υψηλό επίπεδο κινηματογράφισης και φωτογραφιών του Ελληνικού rollerblading, το οποίο πιστεύουμε ότι είναι σε ανώτερο επίπεδο από την πλειοψηφία του τι παράγει η παγκόσμια σκηνή. Νομίζω πως βοηθά το γεγονός ότι η δικιά μας φάση είναι πολύ “δικιά” μας, εννοώντας πως είναι αρκετά προσωπική υπόθεση, δεν ανταγωνιζόμαστε κανέναν ούτε προσπαθούμε να ακολουθήσουμε rollerblading ή action sports trends. Είμαστε στα αλήθεια ένα skate crew με γερές ρίζες, είμαστε βαθιά αγαπημένοι και συνοδοιπόροι σε αυτό που κάνουμε, και νομίζω πως τα films μας είναι πιο αληθινά, γι’αυτό και αγγίζουν το θεατή σε προσωπικό επίπεδο.

Το film μας “Syeah4: Αρρώστια” (2008) βρήκε μεγάλη αποδοχή από την παγκόσμια rollerblading κοινότητα και χρίστηκε  ένα από τα καλύτερα ανεξάρτητα rollerblading films των τελευταίων χρόνων.

Φιλμάρω/shoot-άρω rollerblading περίπου 15 χρόνια τώρα, και ήταν η κινητήρια δύναμη για να ασχοληθώ  μετέπειτα με το cinema και cinematography, που πλέον είναι το μεγαλύτερο κομμάτι της ζωής μου.  Πρόσφατα αποφοίτησα από το London Film School και γύρισα πίσω στην Αθήνα με σκοπό να είμαι μέρος του νέου Ελληνικού cinema, αν μπορούμε να το πούμε έτσι.

 
 

super 8 2

 
 

 Τα τελευταία χρόνια λοιπόν όταν βγαίνω για shooting, έχω μαζί μου 2 Nizo braun, 1 Nikon R10, και 2 canon (314/514) film cameras, 1 vinten tripod, πολλά accessories και περίπου 7 διαφορετικά film stocks μαζί μου. Τα film , όσο μπορούμε, τα εμφανίζουμε και ψηφιοποιούμε μόνοι μας, με σκοπό να φτάσουμε σε ένα τελικό film, κομμένο και ραμμένο «στο χέρι» με την χαρακτηριστική χροιά που έχει η εικόνα του super 8.

 
 

 
 

super 8 4

 
 

Η επιλογή του super 8 σαν format δεν είναι και η πιο κατάλληλη για skate, κυρίως λόγω του ότι κοστίζει, και έχει πλέον και το στίγμα του hipsterισμού από πίσω του, αφού οτιδήποτε «oldschool” και grainy είναι το τελευταίο οχυρό για ανεκπαίδευτους και χωρίς έμπνευση φωτογράφους/κινηματογραφιστές, που θεωρούν πως «καμένες και out of focus εικόνες είναι cool, και πως το look από μόνο του φτάνει! Λάθος! Η σωστή και καλή κινηματογράφιση υπάρχει ανεξαρτήτως format, πλην του instagram.

 
 

 To 2008 κερδίσατε το “Best Video Art Odysseus Award” στο “London Greek Film Festival”, τι ήταν αυτή η κατηγορία; Καταφέρατε να πάτε στο Λονδίνο;Η διάκριση αυτή σας άνοιξε κάποιο δρόμο; Κυκλοφόρησε DVD; Αν ναι πώς μπορεί να το βρει κάποιος; Eίναι η ταινία Sickness σωστά; 

To 2008 το φιλμ μας Syeah4: Αρρώστια” κέρδισε ένα video art βραβείο σε ένα Ελληνικό film festival του Λονδίνου. Το βραβείο μας χαροποίησε ιδιαίτερα, αλλά εγώ θα ήθελα το film μας να διαγωνιστεί με τα ντοκιμαντέρ, αφού κατά βάση περί αυτού πρόκειται. Ναι, κυκλοφόρησαν 2000 DVD και πραγματοποιήθηκαν 3 προβολές σε Αθήνα, Λάρισα και Λονδίνο. Στην παρούσα φάση μπορείς να δεις το film και πολλά ακόμη syeahskate edits στο διαδίκτυο.

 
 

Στο site, υπάρχει ένα teaser με το τίτλο Ζηλοφθονία, μπορείς να πεις κάτι παραπάνω για το τι αναμένετε; 

Ναι, δεν το κρύβουμε, ένα αστείο ήταν πιο πολύ, δεν μπορούσαμε να κρατηθούμε από τα να βγάλουμε ένα μικρό teaser. Φτιάχνουμε ramps μέσα σε ένα σπίτι, με σκοπό στο μέλλον να διεξάγουμε τα rollerblading events μας εδώ. Νομίζω πως το project αυτό  άρχισε επειδή θέλαμε ένα spot με στέγη, κάτι που δεν βρίσκεις εύκολα ή κάτω από ιδανικές συνθήκες. Και όχι, δεν μπορείτε να έρθετε να κάνετε!

 
 

indoor bowl

 
 

Υπάρχει επικοινωνία με τις ομάδες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για κοινές δράσεις;

Τον τελευταίο χρόνο έχω  ταξιδέψει στον Καναδά, Αυστραλία και αρκετές χώρες στην Ευρώπη, με σκοπό να κινηματογραφίσω rollerblading από διάφορα  μέλη της Syeahskate που έχουν μεταναστεύσει και των αντίστοιχων crew τους. Παντού βλέπω το ίδιο πράγμα. Πόσο ενωμένη είναι η παγκόσμια rollerblading κοινότητα από κάτι που όλοι αγαπάμε και έχουμε δώσει  πολλά για αυτό. Το τελευταίο rollerblading event στην Ελλάδα έγινε τον Μάιο, και είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που το event ήταν international για πρώτη φορά, με πολλούς φίλους skaters από τις γειτονικές βαλκανικές χώρες. Το contest να σκεφτείς διεξήχθη στα Αγγλικά. Όμως, οι περισσότεροι από εμάς μεγάλωσαν και έχουν δουλειές και υποχρεώσεις που δεν μας επιτρέπουν πολλά ταξίδια/ κάφρο-tour στο εξωτερικό!

 
 

417364_288785774513933_672827349_n

 
 

Υπάρχουν μελλοντικά σχέδια για τη SYEAH;

Το τελευταίο μας project, ο 5ος οπτικός συνουσιασμός της Παντοδύναμης Syeahskate, o οποίος θα είναι τραβηγμένος και θα προβάλλεται σε super 8 film με rollerblading από διάφορα  μέλη της Syeahskate που ζουν στο εξωτερικό και των αντίστοιχων crew τους σε πολλές χώρες τριών ηπείρων, βρίσκεται ήδη στον 4ο χρόνο παραγωγής του και αναμένεται να κυκλοφορήσει όταν οι πλανήτες σχηματίσουν μια ανάποδη πεντάλφα, και να κάνει το μυαλό σας πουρέ!

 
 

 
 

site
vimeo
Facebook
Athens Rollerblading

Best of internet