Quantcast
guide BOOKS & COMICS POPSTREAM

Ο Jo Nesbo έρχεται στην Ελλάδα για να μιλήσει για την αστυνομική λογοτεχνία, τον Χάρι Χόλε και τον «Χιονάνθρωπο»

Ο αντισυμβατικός Νορβηγός κλείνει μια 20ετή διαδρομή στη λογοτεχνία και το γιορτάζει με τους Έλληνες φανς του


Χρήστος Πρόεδρος · 3 Οκτωβρίου 2017

Είκοσι ολόκληρα χρόνια μετά την έκδοση του πρώτου του μυθιστορήματος και λίγο πριν την κυκλοφορία της πρώτης ταινίας που αποτελεί μεταφορά από βιβλίο του, ο Νορβηγός Jo Nesbo έρχεται στην Ελλάδα για να μιλήσει για όλα: για την αστυνομική λογοτεχνία, τον Χάρι Χόλε και την τύχη του, το τελευταίο του μυθιστόρημα, τη Δίψα, τη διασκευή του Μάκμπεθ, την έμπνευση, το σινεμά και την κινηματογραφική μεταφορά του Χιονάνθρωπου.

Ο αντισυμβατικός και περιπετειώδης Νορβηγός που ξεκίνησε από Ποδοσφαιριστής, οικονομικός αναλυτής και ροκ σταρ, τελικά κατέληξε να ξεκινάει το πρώτο του αστυνομικό μυθιστόρημα σε μια αεροπορική πτήση βρίσκοντας ανεπιστρεπτί την πραγματική του κλίση να γράφει για τα μοναδικά πράγματα που, όπως λέει, αξίζει να γράφει κανείς: το έγκλημα και την αγάπη.

Ήδη από το πρώτο του μυθιστόρημα «Νυχτερίδα», κέρδισε το βραβείο Riverton για το Καλύτερο Αστυνομικό Μυθιστόρημα στη Νορβηγία το 1997. Έτσι γεννήθηκε ο θρυλικός, πλέον, ντετέκτιβ Χάρι Χόλε, που φέτος γιορτάζει είκοσι χρόνια και είναι πλέον ένας από τους πιο δημοφιλείς λογοτεχνικούς χαρακτήρες. Μέσα στις δύο αυτές δεκαετίες, τα σκοτεινά, συναρπαστικά μυθιστορήματα του Nesbo, αλλά και τα σενάριά του για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση τον έχουν αναδείξει σε έναν από τους κορυφαίους εκπροσώπους της αστυνομικής λογοτεχνίας με ένα μεγάλο και ιδιαίτερα φανατικό κοινό. Μάλιστα φέτος φαίνεται να είναι η χρονιά του, περισσότερο από ποτέ, αφού μέσα στο 2017 περιμένουμε εναγωνίως τη διεθνή πρεμιέρα της κινηματογραφικής διασκευής του μυθιστορήματός του, Χιονάνθρωπος, με πρωταγωνιστή τον Michael Fassbender.

Φυσικά δεν είναι η πρώτη φορά που ο Nesbo έρχεται στην Ελλάδα, αφού κάθε χρόνο επισκέπτεται την Κάλυμνο για αναρρίχηση, όμως είναι η πρώτη φορά που έρχεται για μια πολυαναμενόμενη συζήτηση με τους φανς του, όπου στις 17 Οκτωβρίου στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση θα γιορτάσει την επέτειο της λογοτεχνικής διαδρομής του μιλώντας για τα πάντα. Η συζήτηση θα γίνει στις 19:00 το βράδυ και θα συντονίζουν οι δημοσιογράφοι Μαριλένα Αστραπέλλου και Γιώργος Νάστος.

Η πολυαναμενόμενη ταινία «Χιονάνθροπος» έρχεται από τις 12 Οκτωβρίου στις ελληνικές αίθουσες και θα είναι ένας λόγος, όχι μόνο για τους φανατικούς αναγνώστες του Nesbo να τρέξουν στις κινηματογραφικές αίθουσες, αλλά και για τους πιο σινεφίλ, αφού η σκηνοθεσία του Aldredson, η συμμετοχή του Σκορσέζε στην παραγωγή αλλά και το πολύ δυνατό κάστ δημιουργούν υψηλές προσδοκίες.

Best of internet