Quantcast
ORIGINALS

#OccupyERT

Και έτσι, στα ξαφνικά, στις 11 Ιουνίου 2013, η Νέα Δημοκρατία αποφάσισε να κλείσει την ΕΡΤ.


Commandante Salatista · 12 Ιουνίου 2013

Και έτσι, στα ξαφνικά, στις 11 Ιουνίου 2013, η Νέα Δημοκρατία αποφάσισε να κλείσει την ΕΡΤ.

Χωρίς πραγματικό λόγο.

Επειδή μπορεί.

Η επίσημη δικαιολογία για το κλείσιμο της ΕΡΤ, σύμφωνα με την ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Σίμου Κεδίκογλου, είναι πως αποτελεί «περίπτωση μοναδικής αδιαφάνειας και απίστευτης σπατάλης».

Πριν βιαστείτε να συμφωνήσετε, σκεφτείτε πως το ίδιο μπορεί να ισχυριστούν αύριο και για τα δημόσια νοσοκομεία ή τα δημόσια σχολεία, και με αυτή την αφορμή να τα κλείσουν κι αυτά. Καλό, ε;

Στόχος της κυβέρνησης -υποτίθεται πως- είναι η σύσταση μιας νέας ΕΡΤ, το ετήσιο κόστος της οποίας για τον Έλληνα φορολογούμενο θα είναι κατά 100 εκατομμύρια ευρώ μικρότερο. Για να έχουμε μια εικόνα των μεγεθών, το χαράτσι επιβαρύνει τους Έλληνες φορολογούμενους με 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, ενώ η πώληση του 33% του κερδοφόρου ΟΠΑΠ στην Emma Delta του κολλητού του Σαμαρά, Δημήτρη Μελισσανίδη, έγινε σε τιμή περίπου 900 εκατομμύρια ευρώ κάτω από την αναμενόμενη με βάση τα  καθαρά κέρδη του οργανισμού.

«Δεν πρέπει να κλείσει η ΕΡΤ. Η δημόσια τηλεόραση είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την δημοκρατία και τον πολιτισμό σε αυτή τη χώρα», δήλωσε με στόμφο η Φώφη Γεννηματά στην Έλλη Στάη, στο τελευταίο πιθανότατα δελτίο ειδήσεων του καναλιού. Αν ίσχυε κάτι τέτοιο, θα ήταν ένας λόγος παραπάνω για την ακροδεξιά κυβέρνηση του τόπου να θέλει να την κλείσει. Αλλά, ας είμαστε ειλικρινείς, δεν ισχύει. Μερικές φωτεινές εξαιρέσεις, όπως ο Εξάντας ή η Μηχανή του Χρόνου, δεν αρκούν για να δικαιολογήσουν έναν τέτοιο χαρακτηρισμό.

Ναι, στην ΕΡΤ -όπως και σε κάθε δημόσιο οργανισμό όπου οι προσλήψεις γίνονται ονομαστικά από την εκάστοτε κυβέρνηση- γινόταν πάρτυ. Αλλά το να πιστεύει κανείς πως η λύση είναι η διάλυση και η ανασύσταση της δημόσιας τηλεόρασης από τους ίδιους που οργάνωσαν το πάρτυ, είναι το ίδιο ηλίθιο με το να πιστεύει πως ΠΑΣΟΚ και ΝΔ θα εξυγειάνουν την πολιτική ζωή της χώρας.

Για να καταλάβετε το μέγεθος της κοροϊδίας, ο Χρήστος Γιαννούλης της ΕΤ3 κατήγγειλε στο δελτίο της Έλλης Στάη πως ο ίδιος ο Σίμος Κεδίκογλου «με επιστολή διόρισε 24 άτομα με μισθό 100+ κανονικών υπαλλήλων». Και φυσικά, δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πως με το κλείσιμο της ΕΡΤ, τα στοιχεία για αυτή την καταγγελία -όπως και για πολλές άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις- θα χαθούν.

Επίσης, αξίζει να διαβάσετε ένα απόσπασμα από μια επιστολή που δημοσιοποίησαν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ τον Μάρτιο, καταγγέλοντας προσλήψεις ημετέρων από την κυβέρνηση (ολόκληρη εδώ):

  • Ποια εργασία προσφέρει και σε ποιόν τομέα απασχολείται ο κ. Αντώνης Λιάρος; Ο κ. Λιάρος, υποψήφιος βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ στις τελευταίες εκλογές, προσελήφθη με μισθό 3.500 ευρώ αλλά δεν έχει εμφανιστεί ποτέ στην ΕΡΤ, ούτε έχει προσφέρει κανένα είδος εργασίας.
  • Ποια εργασία προσφέρει στην ΕΡΤ και πού ακριβώς απασχολείται η κυρία Ματίνα Ρέτσα; Η κυρία Ρέτσα προσελήφθη με μισθό 3.000 ευρώ ως «σύμβουλος». Η κυρία Ρέτσα, που είχε κατέβει στις εκλογές ως υποψήφια βουλευτής με τη ΝΔ στην Εύβοια, δεν πάτησε επίσης ποτέ το πόδι της στην ΕΡΤ και απασχολείται καθημερινά στο γραφείο του υφυπουργού-κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Σίμου Κεδίκογλου. Ολη η δημοσιογραφική πιάτσα το γνωρίζει αυτό.
  • Ποια εργασία προσφέρει στην ΕΡΤ και σε ποιόν τομέα απασχολείται ο κ.Χρήστος Μαχαίρας; Ο κ. Μαχαίρας προσελήφθη με μισθό 3.500 ευρώ το μήνα και επίσης δεν έχει εμφανιστεί ποτέ στην ΕΡΤ.
  • Ποια εργασία προσφέρει στην ΕΡΤ η κυρία Βούλα Κεχαγιά; Η κυρία Κεχαγιά προσελήφθη πρόσφατα με 3.500 ευρώ το μήνα και επίσης δεν εμφανίζεται ποτέ στα γραφεία της ΕΡΤ.

Η απάντηση της Νέας Δημοκρατίας σε αυτή την καταγγελία ήρθε με τρεις μήνες καθυστέρηση, δια στόματος Σίμου Κεδίκογλου.

Και πάω στοίχημα πως ο Λιάτσος, ο Λιάρος, η Ρέτσα και οι υπόλοιποι της συνομοταξίας τους, καθώς και αυτοί που τους διόρισαν, θα βρουν καινούριες θέσεις στη νέα ΕΡΤ ή σε κάποιο άλλο δημόσιο πόστο…


 

ΥΓ: Οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ καλό είναι να αναλογιστούν τη ρήση του Martin Niemöller: «Όταν ήρθαν να πάρουν τους Εβραίους, δεν διαμαρτυρήθηκα, γιατί δεν ήμουν Εβραίος. Όταν ήρθαν για τους κομμουνιστές δεν φώναξα, γιατί δεν ήμουν κομμουνιστής. […] Μετά ήρθαν να συλλάβουν εμένα, αλλά δεν υπήρχε πια κανείς να αντισταθεί μαζί μου».

Είναι τυχεροί, διότι παρά την σχεδόν ανύπαρκτη αντίδρασή τους όταν η κυβέρνηση κατασυκοφαντούσε διάφορες επαγγελματικές και κοινωνικές ομάδες (και) μέσα από τις συχνότητες της ΕΡΤ, σήμερα υπάρχουν πολλοί να αντισταθούν μαζί τους.

Να είναι ευγνώμονες.

Best of internet