Quantcast
POLITIX

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το δημοψήφισμα που διεξάγεται σήμερα στην Ιταλία

Μπορεί να μην έχει την αίγλη εκείνου της Αγγλίας, αλλά όλα τα μάτια απόψε είναι στραμμένα στη Ρώμη και τα πέριξ αυτής


LUBEN CREW · 4 Δεκεμβρίου 2016

Μεγάλη μέρα σήμερα για την Ιταλία, καθότι ο Ιταλικός λαός προσέρχεται στις κάλπες για να ψηφίσει στο δημοψήφισμα που προκήρυξε ο Πρωθυπουργός της χώρας, Ματέο Ρέντσι, για να εγκρίνει ή όχι τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση. Και όλα αυτά γιατί οι μεταρρυθμίσεις δεν ψηφίστηκαν και από τη Βουλή και από τη Γερουσία όπως όριζε το Σύνταγμα, με το 2/3 των ψηφισάντων να είναι απαραίτητο για την έγκρισή τους. Το ερώτημα, λοιπόν, πέρασε στο λαό.

104141379-5ed1-req-italianreferendum-120116-600x400

Ποιες αλλαγές προωθούνται και τι σημαίνουν

Ο Ματέρο Ρέντσι, σε μια επιδίωξή του να δημιουργήσει ένα πιο ευέλικτο αλλά και σταθερό κυβερνητικό πλάνο, επιχειρεί να αφαιρέσει αρκετές δικαιοδοσίες από το Κονγκρέσο, μειώνοντας και τα μέλη του από 300 σε 100., σπάζοντας την ισότητα αρμοδιοτήτων μεταξύ των δυο σωμάτων του Ιταλικού Κοινοβουλίου, στο οποίο η σύνθεση εξανάγκαζε πολλάκις σε κυβερνήσεις συνεργασιών (ιδιαίτερα αν δει κανείς τον τρόπο εκλογής των γερουσιαστών). Με τη συνταγματική μεταρρύθμιση Ρέντσι, σε συνδυασμό με το νέο εκλογικό νόμο που ευνοεί το πρώτο κόμμα (ψηφισμένο το 2015), ο ηγέτης του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος προσβλέπει σε αποφυγή κραδασμών και στη δυνατότητα, αν μη τι άλλο, πιο εύκολου περάσματος επιθυμητών νομοσχεδίων, μέτρων κλπ.

js115031811_barcroft-media_silvio-berlusconi-and-matteo-ranzi-attend-a-talk-show-in-italy-large_transysmwvrrua2k5zmnfceh9lpqcugbcpxn29iymhe0hogw

Πέραν της μείωσης ου αριθμού των γερουσιαστών, αυτοί θα εκλέγονται έμμεσα από τα Περιφερειακά συμβούλια της χώρας, η Βουλή θα ψηφίζει περισσότερους νόμους, ενώ η κυβέρνηση δε θα χρειάζεται πλέον την ψήφο εμπιστοσύνης της Γερουσίας παρά μόνο της Βουλής για να στέκεται στέρεα στα πόδια της. Όλες αυτές οι αλλαγές, χώρια από την άμεση χρηστικότητα που θα έχουν, αν εγκριθούν, στα χέρια του Ματέο Ρέντσι, συνιστούν και μια υποχώρηση από το Σύνταγμα του 1948, ενός συντάγματος διαμορφωμένου κατά τέτοιον τρόπο ώστε να μπορεί να αποφευχθεί το ενδεχόμενο επανάληψης φαινομένων Μουσολίνι. Κάτι που, αν μη τι άλλο, φέρει και έναν κάποιο συμβολισμό.

Τα στρατόπεδα

ΝΑΙ: Το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα του Ρέντσι (κεντροαριστερή χριστιανόδημοκρατία και σοσιαλιστές Δημοκράτες της Αριστεράς) παρέα με τη Νέα Κεντροδεξιά που παρέμεινε ως κυβερνητικός εταίρος και τους κεντρώους του Μόντι.

1480785434828

ΟΧΙ: Οι ευρωσκεπτικιστές του Μπέπε Γκρίλο του “Κινήματος Πέντε Αστέρια” (πρωτεύουν σε δημοσκοπήσεις), μικρές κεντρώες δυνάμεις, ο Μπερλουσκόνι, οι δυνάμεις της ριζοσπαστικής και κομμουνιστικής Αριστεράς και των Πρασίνων, αλλά και οι εθνικιστές της “Λέγκας του Βορρά” του Ματέο Σαλβίνι.

ROSTA (TORINO) BEPPE GRILLO A SOSTEGNO DEL CANDIDATO SINDACO DIMITRI DE VITA. NELLA FOTO BEPPE GRILLO. FOTO ALPOZZI/INFOPHOTO

Τα επίδικα και η επόμενη μέρα

Ο Ματέο Ρέντσι παίζει σε αυτή τη ζαριά το πολιτικό του μέλλον, ή μάλλον το μέλλον του ως Πρωθυπουργός της Ιταλίας, καθότι έχει αφήσει να εννοηθεί πως θα παραιτηθεί σε περίπτωση απόρριψης των μεταρρυθμίσεων. Από την πλευρά της αντιπολίτευσης και των αντισυστημικών φωνών (ειλικρινών και μη – κάντε τις αναλογίες με την Ελλάδα, καταλαβαίνετε), δίνεται η ευκαιρία να υψωθεί μια φωνή ενάντια στις ελίτ που εκπροσωπούνται πολιτικά από τους παρόντες κυβερνώντες σχηματισμούς, στο όνομα της υποχώρησης της δημοκρατίας που θα επέλθει στο πολιτικό σύστημα της χώρας, αν εγκριθούν οι μεταρρυθμίσεις.

image-3

Μια επικράτηση του “ΟΧΙ” στα χαρτιά θα έφερνε πολύ πιο κοντά τον Γκρίλο στην εξουσία. Με ποιον, όμως, εκλογικό νόμο; Έναν εκλογικό νόμο τον οποίο ο Γκρίλο θα αναγκαζόταν να επιστρέψει σε αναλογικότερη μορφή, αναζητώντας συμμάχους που δε θα επιθυμούσε, σε μια ενδεχόμενη εκλογική νίκη του. Και γιατί να τον αλλάξει; Γιατί με τον παρόντα πρόσφατα αλλαγμένο εκλογικό νόμο και τις μεταρρυθμίσεις στον κουβά, η Βουλή θα αναδεικνύεται με αυξημένη αναλογική αλλά η Γερουσία με απλή αναλογική, με τον κίνδυνο πολιτικών αδιεξόδων να ελοχεύει.

image-2

Πάντως, το σίγουρο είναι ότι ενδεχόμενη επικράτηση του “ΟΧΙ” θα αναστατώσει την ήδη αναστατωμένη από το Brexit Ευρώπη, με τις ισορροπίες να είναι πολύ δύσκολο να βρεθούν με τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει εκτός αυτής (εκλογή Trump) αλλά και έχουν προκύψει ή θα προκύψουν εντός αυτής (επερχόμενες προεδρικές εκλογές Γαλλίας, πολιτικές ανακατατάξεις σε μικρότερες χώρες, άνοδος ακροδεξιάς).

Τα διαδικαστικά

Οι κάλπες άνοιξαν από τις 07:00 και θα μείνουν ανοιχτές μέχρι τις 23:00 ώρα Ιταλίας (08:00-00:00 ώρα Ελλάδος), με το αποτέλεσμα να είναι έγκυρο ακόμα και αν προσέλθει ποσοστό μικρότερο από το 50% επί των εγγεγραμμένων στους καταλόγους.

960x0

Best of internet