Quantcast
POLITIX

Επιστροφή στη δραχμή βλέπει γνωστός εκσυγχρονιστής φαν του ευρώ στο τελευταίο του βιβλίο

Απίστευτο plot twist εν όψει για τον άνθρωπο που μας έβαλε στην Ευρωζώνη


THE NEWSROOM · 27 Νοεμβρίου 2016

Πού να το λεγε κανείς πως θα φανταζόταν ο Κώστας Σημίτης, τότε που παρέα με τον Λουκά Παπαδήμο έβγαζε από το ΑΤΜ τα πρώτα ευρώ την Πρωτοχρονιά του 2002, πως θα έβλεπε σενάρια επιστροφής στη δραχμή 14 και χρόνια μετά.

protoxronia-2000_simitis_papadimos

Αποσπάσματα του νέου του βιβλίου “Υπάρχει Λύση;” δόθηκαν στη δημοσιότητα από το Βήμα της Κυριακής, με τον Κώστα Σημίτη να καταθέτει τις προβλέψεις του σε μορφή διαλόγου-συνέντευξης με το λατρεμένο Γιάννη Πρετεντέρη και, σε αυτά, εμφανίζεται ιδιαίτερα απαισιόδοξος για το μέλλον του τόπου.

simitis-650

Ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα:

Η αποφυγή του ναυαγίου δεν σημαίνει ότι φτάσαμε στο λιμάνι. Είμαστε στην ανοιχτή θάλασσα. Δεν ξέρουμε που ακριβώς. Έρχονται νέες θύελλες. Και είναι ακόμη άγνωστο αν το πλήρωμα και οι επιβάτες θα αντέξουν, στο σύνολό τους τις περιπέτειες.

Ο άνθρωπος που μας έβαλε στην ΟΝΕ, καθησυχάζοντας κάποτε πως η Ελλάδα είναι ¨απάνεμο λιμάνι”, τα βλέπει σκούρα τώρα στη φουρτούνα, χαρακτηρίζοντας την Ελλάδα ειδικό κράτος-μέλος μιας ευρύτερης κατηγορίας νέων μελών, που δε διαφαίνεται να δουν χαΐρι άμεσα.

Η Ελλάδα ανήκει σε μια νέα κατηγορία μελών και δεν πρόκειται να επανέλθει σε συγκεκριμένο και προβλέψιμο χρόνο στην κανονικότητα της Ευρωζώνης.

1-3

Συνεχίζοντας τις προβλέψεις του, ο φέρελπις εκσυγχρονιστής Ιωάννης Τσιλιγγίρης εκτιμά πως οι δηλώσεις Τσίπρα για έξοδο από το μνημόνιο το 2018 δε θα πάνε ταμείο, θεωρώντας παράλληλα απίθανο ένα τέταρτο μνημόνιο, καθότι οι λοιποί Ευρωπαίοι εταίροι δε θα συνεχίσουν να μας δανείζουν. Όσον αφορά το χρέος, άμεση λύση δε διαφαίνεται κατά τον πάλαι ποτέ Πρωθυπουργό, με την εκτίμηση ότι αυτή ίσως βρεθεί το 2018, όπως και έχει συμφωνηθεί.

o-kwstas-simitis-kai-oi-dromoi-tis-zwis-tou-w_hr

Το δημοσιευμένο απόσπασμα καταλήγει στο “θου Κύριε φυλακή τω στόματί του” σενάριο της εξόδου από την Ευρωζώνη, την επιστροφή στη δραχμή και την πτώχευση, αν δε βρεθούν άμεσα μπικίνια, είτε από νέο δάνειο είτε με την έξοδο στις αγορές.

Πρέπει να πονάει πολύ μόνο και μόνο στη σκέψη ότι θα τραβήξει χιλιάρικο από το ΑΤΜ.

Best of internet