Quantcast
POLITIX

Άγριες συγκρούσεις αστυνομίας και ιθαγενών για την κατασκευή αγωγού πετρελαίου στη Ντακότα (PHOTOS)

Καμένα λάστιχα, βίσονες και tribal αισθητική σε ένα κίνημα για την υπεράσπιση του νερού


Bobol Gordello · 29 Οκτωβρίου 2016

NODAPL_16301715940389

Εντωμεταξύ και ενόσω οι ΗΠΑ μπαίνουν στην τελική ευθεία για τις προεδρικές εκλογές, στην πολιτεία της Dakota λίγο φαίνεται να ασχολούνται με την κούρσα του πλανητάρχη. Στο Canonball, στα βόρεια της πολιτείας, έχουν στηθεί οδοφράγματα από ντόπιους ιθαγενείς που αντιτίθενται στο πέρασμα αγωγού από την περιοχή, γεγονός που θα είναι ιδιαίτερα επιζήμιο για τους υδροφόρους ορίζοντες της περιοχής. Χώρια που καταστρέφει περιβάλλον ιστορικής σημασίας για τις φυλές των ιθαγενών.

NODAPL_16301715940389

Το κίνημα #NoDAPL (Dakota Access Pipeline) ξεκίνησε από ντόπιους ιθαγενείς που κατασκηνώνουν ειρηνικά στην περιοχή εδώ και μήνες για να αποτρέψουν τα έργα για την κατασκευή του επίμαχου αγωγού. Οι αρχές, όμως, τις τελευταίες μέρες άρχισαν να κινητοποιούνται έντονα για να σπάσουν τη διαμαρτυρία. Η κατάσταση άρχισε, λοιπόν, να ξεφεύγει απ’ τον έλεγχο όταν οι ντόπιοι απέκλεισαν τον αυτοκινητόδρομο Highway 1806 και έστησαν οδοφράγματα.

Οι δυνάμεις καταστολής που προέβησαν φουλ εξοπλισμένες στο σημείο ανέρχονταν στους 100 αρματωμένους αξιωματικούς, ντυμένους με εξοπλισμό ανάλογο αυτού που έχει χρησιμοποιηθεί αρκετά τον τελευταίο καιρό στις διαδηλώσεις του Ferguson, παρέα με ένα τεθωρακισμένο φορτηγό, γερμανικά ποιμενικά και σπρέι πιπεριού. Οι συλλήψεις ιθαγενών ακτιβιστών έχουν ξεπεράσει, μάλιστα, το όριο του τριψήφιου.

Και, φυσικά, συναγωνίζονται σε βία την καταστολή στο Ferguson. Όχι απέναντι σε μαύρους αυτή τη φορά αλλά σε ιθαγενείς και γηραιούς φυλάρχους.

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, υπήρξαν αρκετές απόπειρες (μεταξύ αυτών και κάποιες επιτυχημένες) για livestreaming των επεισοδίων, αλλά η κάκιστη κάλυψη του δικτύου της περιοχής καθιστούσε το έργο των streamers πολύ δύσκολο.

Στο πλευρό των διαδηλωτών στέκονται άνθρωποι από όλη την Αμερική (όχι μόνο ιθαγενείς), αλλά και βίσονες, ιερά ζώα για τους ιθαγενείς, οι οποίοι απελευθερώθηκαν προς τη μεριά των δυνάμεων καταστολής.

Το ζήτημα τείνει να πάρει, μάλιστα, όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις, καθώς υποστηρικτές του NoDAPL έφτασαν μέχρι τα κεντρικά της καμπάνιας της Hillary για να διαμαρτυρηθούν.

Ένα πολύ ενδιαφέρον κίνημα, αν σκεφτεί κανείς πως ξεκίνησε από ιθαγενείς ενάντια σε ένα έργο δισεκατομμυρίων και έχει λάβει τέτοια διάσταση, σε μια χώρα που έχει ανάγει σε εθνικό σπορ πάνω από το μπάσκετ και το ράγκμπι την καταστολή τα τελευταία δυο χρόνια. Πόσο μάλλον κιόλας, όταν έχει καταφέρει ως τώρα να επιτύχει και την προσωρινή διακοπή των έργων. Προσωρινλη αλλά διακοπή. Respect.

29mckibbenWeb-superJumbo

Best of internet