Quantcast
POLITIX

Εντωμεταξύ, η ΕΡΤ λογοκρίνει διαφήμιση του περιοδικού Unfollow

Σαν βγαλμένη από χρονομηχανή η ΝΕΡΙΤ του ΣΥΡΙΖΑ


Bobol Gordello · 5 Μαρτίου 2016

Το ότι η ΕΡΤ του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι η ΕΡΤ για την οποία αγωνίστηκαν οι εργαζόμενοι της, όταν την έκλεισε ο Σαμαράς, το ξέρουμε εδώ και πολύ καιρό (φαινόταν πριν καν αναλάβει πρώτη φορά τα ηνία της χώρας ο Αλέξης). Το ότι η ΕΡΤ του ΣΥΡΙΖΑ φέρνει αρκετά σε ΝΕΡΙΤ του Σαμαρά επίσης το βλέπουμε εδώ και καιρό, κυρίως, φυσικά, από τη στιγμή που ο Αλέξης έγινε και με τη βούλα μνημονιακός. Το τελευταίο, όμως, σκηνικό με την ΕΡΤ να λογοκρίνει το διαφημιστικό σποτάκι του Unfollow για το μήνα Μάρτιο δείχνει ότι στο photo-finish η νέα ΕΡΤ κερδίζει τη ΝΕΡΙΤ. Δείτε γι’ αρχή το σχετικό σποτ:

Τι συνέβη: το Unfollow στέλνει το διαφημιστικό του σποτάκι στην ΕΡΤ για να λάβει, όπως διαβάσαμε στη σχετική ανακοίνωση του περιοδικού, κατόπιν καθυστέρησης την εξής απάντηση:

Λυπούμαστε για την καθυστέρηση και δυστυχώς, «Σας ενημερώνουμε ότι δεν δυνάμεθα να μεταδώσουμε το διαφημιστικό μήνυμα του περιοδικού Unfollow, που μας εστάλη σήμερα, 03.03.2016. Κρίνουμε ότι αντιβαίνει στην κείμενη νομοθεσία περί οπτικοακουστικών εμπορικών ανακοινώσεων και ιδίως στις διατάξεις του άρθρου 10 του ΠΔ 109/2010 «Εναρμόνιση της ελληνικής ραδιοτηλεοπτικής νομοθεσίας στις διατάξεις της Οδηγίας 2010/13», του άρθρου 4 της ΥΑ 609/1991 «Δεοντολογία ραδιοτηλεοπτικών διαφημίσεων», καθώς και στο άρθρο 17 του Κώδικα Δεοντολογίας της ΕΡΤ ΑΕ.»

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στην Νομική Υπηρεσία της Ε.Ρ.Τ , στο   [email protected].

Γιώργος Θελούδης

Δ/ντής Εμπορικής Διεύθυνσης

ΕΡΤ Α.Ε

Είναι προφανές ότι στην ΕΡΤ, και όχι μόνο, ενοχλήθηκαν από δυο πράγματα στο σποτάκι:

  1. την απεικόνιση της σκιάς του δημοσιογράφου ως ποντικού που εκβιάζει με πιστόλι τον άνθρωπο από τον οποίον παίρνει συνέντευξη
  2. η παραπομπή του “Δημοσιογράφοι, ΜΜΕ, πολιτικοί, όλα τα καθάρματα δουλεύουνε μαζί” στο γνωστό από πορείες σύνθημα “Μπάτσοι-TV-Νεοναζί, όλα τα καθάρματα δουλεύουνε μαζί”.

Καταγραφή

Ας δούμε και τη σχετική νομοθεσία, στην οποία παραπέμπει η απάντηση της ΕΡΤ:

1. Οι οπτικοακουστικές εμπορικές ανακοινώσεις οφείλουν:

α) να αναγνωρίζονται εύκολα ως τέτοιες. Απαγορεύονται οι συγκεκαλυμμένες οπτικοακουστικές εμπορικές ανακοινώσεις. β) να μη χρησιμοποιούν τεχνικές που απευθύνονται στο υποσυνείδητο, γ) να μη θίγουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια,

δ) να μην εισάγουν ή προάγουν διακρίσεις λόγω φύλου, φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής, εθνικότητας, θρησκείας, πεποιθήσεων, αναπηρίας, ηλικίας ή σεξουαλικού προσανατολισμού, ε) να μην ενθαρρύνουν συμπεριφορές επιζήμιες για την υγεία ή την ασφάλεια, στ) να μην ενθαρρύνουν συμπεριφορές καταφανώς επιβλαβείς για το περιβάλλον, ζ) να μην εκμεταλλεύονται τις δεισιδαιμονίες και τις προλήψεις των ανθρώπων.

2. Απαγορεύονται όλες οι μορφές οπτικοακουστικών εμπορικών ανακοινώσεων που αφορούν σε: α) τσιγάρα και λοιπά προϊόντα καπνού,

β) φάρμακα και θεραπευτικές αγωγές που διατίθενται στην Ελλάδα μόνο με ιατρική συνταγή, γ) πυροβόλα όπλα. Κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται η διαφήμιση κυνηγετικών όπλων.

3. Οι οπτικοακουστικές εμπορικές ανακοινώσεις απαγορεύεται να θίγουν ηθικά ή σωματικά τους ανήλικους. Ειδικότερα, δεν επιτρέπεται: α) να τους παρακινούν ευθέως στην αγορά ή ενοικίαση προϊόντος ή υπηρεσίας εκμεταλλευόμενες την απειρία ή την ευπιστία τους, β) να τους ενθαρρύνουν ευθέως να πείσουν τους γονείς τους ή άλλους για την αγορά των διαφημιζόμενων προϊόντων ή υπηρεσιών, γ) να εκμεταλλεύονται την ιδιαίτερη εμπιστοσύνη των ανηλίκων στους γονείς, τους διδάσκοντες ή άλλα πρόσωπα, δ) να παρουσιάζουν αναίτια ανήλικους σε επικίνδυνες καταστάσεις, ε) να ενθαρρύνουν την υπερβολική κατανάλωση τροφίμων και ποτών που περιέχουν ιδίως συστατικά και ουσίες όπως τα λιπαρά, τα κορεσμένα λιπαρά, τα trans – λιπαρά οξέα, το αλάτι/νάτριο και τα σάκχαρα.

4. Οι οπτικοακουστικές εμπορικές ανακοινώσεις για αλκοολούχα ποτά απαγορεύεται να απευθύνονται ειδικά σε ανηλίκους και να ενθαρρύνουν την υπέρμετρη κατανάλωση των ποτών αυτών. Απαγορεύεται απολύτως η μετάδοση οπτικοακουστικών εμπορικών ανακοινώσεων για αλκοολούχα ποτά σε παιδικά προγράμματα ή κατά τη διάρκεια της παιδικής ζώνης.

5. Οι πάροχοι υπηρεσιών οπτικοακουστικών μέσων οφείλουν, εντός ενός (1) έτους από την έναρξη παροχής του προγράμματός τους με οποιονδήποτε νόμιμο τρόπο, να συντάσσουν κώδικες δεοντολογίας, στο πλαίσιο ή/ και συμπληρωματικώς προς τους κώδικες του Συμβουλίου Ελέγχου Επικοινωνίας και προς τον Ελληνικό Κώδικα Διαφήμισης -Επικοινωνίας, σχετικά με τις ακατάλληλες οπτικοακουστικές εμπορικές ανακοινώσεις, οι οποίες συνοδεύουν ή παρεμβάλλονται σε προγράμματα για παιδιά και αφορούν σε τρόφιμα και ποτά που περιέχουν ουσίες με επιπτώσεις στη φυσιολογία, ιδίως συστατικά όπως τα λιπαρά, τα κορεσμένα λιπαρά, τα trans-λιπαρά οξέα, το αλάτι/ νάτριο και τα σάκχαρα, των οποίων δεν συνιστάται η υπερβολική κατανάλωση στη συνολική δίαιτα. Οι υφιστάμενοι πάροχοι υπηρεσιών οπτικοακουστικών μέσων οφείλουν να συμμορφωθούν με την ανωτέρω υποχρέωση εντός έξι (6) μηνών από τη δημοσίευση του παρόντος. Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης καλεί ανά διετία τους παρόχους υπηρεσιών οπτικοακουστικών μέσων σε διαβούλευση σχετικά με την ανάγκη αναθεώρησης των κωδίκων δεοντολογίας που έχουν συντάξει και τις πιθανές τροποποιήσεις. Επίσης, το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, κατά την αναθεώρηση των κωδίκων δεοντολογίας περί τηλεοπτικών διαφημίσεων, οφείλει να προβλέψει διατάξεις σχετικές με τα ανωτέρω θέματα.

Προφανώς, η αιτιολογία της απόφασης στηρίζεται στο (1), καθότι ούτε τσιγάρα διακρίναμε, ούτε αλκοόλ, ούτε κάτι σε λιπαρά οξέα, ούτε εμπορική ανακοίνωση που να περιέχει πυροβόλα όπλα. Το αρχικό ερώτημα είναι: πού στηρίζεται νομικά ακριβώς η εν λόγω απόφαση απαγόρευσης του σποτ;

  • Εκμεταλλεύεται τη δεισιδαιμονία ή την προκατάληψη της κοινωνίας απέναντι στους δημοσιογράφους;
  • Προσβάλλει συνολικά την αξιοπρέπεια του κλάδου;
  • Υποκινεί σε ζημιά της ασφάλειας ή της υγείας κάποιου ειδικότερα ή και γενικότερα ωθεί στη βία;

Είμαστε σίγουροι πως τα νομικά παραθυράκια, οι ασαφείς διατυπώσεις και η υποκειμενική κρίση του γράμματος του νόμου μπορούν να οδηγήσουν σε κάποια απάντηση στο παραπάνω ερώτημα. Νομικά παραθυράκια και υποκειμενικές κρίσεις που, σίγουρα, θα μπορούσαν να οδηγήσουν και σε ανάλογες αποφάσεις και για την Ακρόπολη του αξιότιμου κύριου Μαυρίκου, αλλά δεν οδήγησαν ποτέ.

ακροπολη

Ουπς, μια αναφορά στο τρίτο κόμμα, τη Χρυσή Αυγή

mavrikos3

Η ουσία του πράγματος είναι μία και η σύγκριση της ΕΡΤ Τσίπρα με τη ΝΕΡΙΤ Σαμαρά αποβαίνει αναπόφευκτη: διότι επί Τσίπρα λογοκρίθηκε σποτάκι του Unfollow, όχι επί Σαμαρά. Ο οποίος, μάλιστα, Σαμαράς (με το επιτελείο του, Ομάδες Αλήθειας κλπ.) είχε στοχοποιήσει το περιοδικό για το ακόλουθο τεύχος, που καυτηρίαζε με το εξώφυλλό του τους βασανισμούς συλληφθέντων από την ΕΛ.ΑΣ. και την κάλυψη των βασανισμών με photoshop:

periodiko-470_0

Στοχοποίηση που δεν οδήγησε ούτε σε κάποια λογοκρισία ούτε σε κάποια απαγόρευση. Και όλα αυτά επί πρωθυπουργίας του ιδίου του Αντώνη Σαμαρά.

Εμείς, από την πλευρά μας, θυμόμαστε τους αγώνες που έχει δώσει ο ΣΥΡΙΖΑ για την ελευθερία της έκφρασης και γελούμε.

syriza-ert11400417832

Best of internet