Quantcast
POLITIX

Η πτήση Pan Am 103, η βομβιστική επίθεση του Lockerbie και τα μαύρα Χριστούγεννα του 1988

Σήμερα είναι η τραγική επέτειος μιας από τις πιο αιματηρές τρομοκρατικές επιθέσεις


danaouki-hime · 21 Δεκεμβρίου 2013

21 Δεκεμβρίου 1988. 25 χρόνια έχουν περάσει από τη μέρα που η πτήση Pan Am 103 απογειώθηκε από το Heathrow του Λονδίνου με προορισμό τη Νέα Υόρκη, όπου δεν έφτασε ποτέ. Λίγη ώρα μετά την απογείωση και ενώ το αεροπλάνο βρίσκονταν πάνω από μια μικρή πόλη της Σκωτίας, το Lockerbie, οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας έχασαν το στίγμα του από το ραντάρ. Μια βόμβα που ήταν κρυμμένη στο χώρο αποσκευών διέλυσε το αεροσκάφος, σκοτώνοντας 259 άτομα στον αέρα και 11 στο έδαφος, στο σημείο της συντριβής. Τα θύματα ήταν κυρίως Αμερικανοί που επέστρεφαν στην πατρίδα τους για τις γιορτές.

Μετά από τρία χρόνια κοινών ερευνών των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ και της Σκωτίας , ως βασικοί ύποπτοι κρίνονται το Νοέμβρη του 1991 δύο Λίβυοι, πράκτορες των αντίστοιχων μυστικών υπηρεσιών. Ο αρχηγός της Λιβύης, στρατηγός Μουαμάρ Καντάφι, αρνήθηκε πεισματικά οποιαδήποτε ανάμειξη της χώρας του στο συμβάν και αρχικά δε δέχτηκε να παραδώσει τους ύποπτους για να δικαστούν σε διεθνές δικαστήριο. Η στάση του αυτή είχε ως αποτέλεσμα την επιβολή κυρώσεων στη χώρα από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ το 1992.

Πάνω από δέκα χρόνια πέρασαν από την επίθεση μέχρι να υποκύψει ο Καντάφι στη διεθνή πίεση και να παραδώσει στις αρχές τους δύο υπόπτους, το 1999. Το 2001 καταδικάστηκε επιτέλους ο Abdelbaset al-Megrahi για την τρομοκρατική επίθεση, ενώ αποζημιώσεις αποδόθηκαν στις οικογένειες των θυμάτων το 2003, όταν ο Καντάφι προσπαθούσε με κάθε δυνατό τρόπο να βελτιώσει τις σχέσεις του με τη Δύση.

Δυστυχώς οποιαδήποτε δικαίωση μπορεί να ένιωσαν οι οικογένειες των θυμάτων ήταν προσωρινή, καθώς ο Megrahi αφέθηκε ελεύθερος το 2009, έχοντας εκτίσει μόνο 8 χρόνια από τα 27 της καταδίκης του, αφού κρίθηκε ότι θα πέθαινε μέσα σε διάστημα λίγων μηνών από καρκίνο του προστάτη. Στη Λιβύη τον υποδέχτηκαν σαν ήρωα, γεγονός που εξαγρίωσε τις ΗΠΑ και τις Δυτικές κυβερνήσεις, οι οποίες απαίτησαν την επιστροφή του.

Με το θάνατο του Megrahi τον Μάιο του 2012 χάθηκε οποιαδήποτε πιθανότητα σύνδεσης της αλλοτινής κυβέρνησης της Λιβύης με την τρομοκρατική επίθεση στο Lockerbie και ταυτόχρονα εξαλείφθηκε μια πιθανή αιτία τριβών με τη νέα προσωρινή κυβέρνηση που προέκυψε από τις εξεγέρσεις της Αραβικής Άνοιξης, με την οποία η Δύση διατηρεί καλές μέχρι στιγμής σχέσεις.

Η τραγωδία της πτήσης Pan Am 103 παραμένει μέχρι και σήμερα το πιο θανατηφόρο αεροπορικό συμβάν και η πιο αιματηρή τρομοκρατική επίθεση, στο Ηνωμένο Βασίλειο. Εκατοντάδες οικογένειες ακόμη θρηνούν, παρά το γιορτινό πνεύμα των ημερών, τους αγαπημένους τους που χάθηκαν

Best of internet