Quantcast
ORIGINALS

Όλα όσα χρειάζεται να ξέρετε για τη φάση με τις τηλεοπτικές άδειες (και ντρεπόσασταν να ρωτήσετε)

To σήριαλ της αδειοδότησης των καναλιών 1989-2016


Elder · 14 Ιουλίου 2016

 

Η οριοθέτηση του τηλεοπτικού πεδίου και αδειοδότηση των ιδιωτικών τηλεοτικών καναλιών μοιάζει να μπαίνει στην τελική της ευθεία, μιάς και η διαδικασία για τις αιτήσεις και την έκδοση των τηλεοπτικών αδειών σύμφωνα με το σχέδιο του Υπ. Επικρατείας Νίκου Παππά έχει ξεκινήσει ήδη από τις αρχές του Ιουλίου.

Μάλιστα τα υποψήφια κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας έχουν ήδη υποβάλλει τους φακέλους για να δουν εάν θα λάβουν μέρος στην τελική φάση του διαγωνισμού. Η ανακοίνωση των εταιριών που θα συμμετέχουν τελικά στη δημοπρασία θα ανακοινωθούν τη Δευτέρα 18 Ιουλίου και η δημοπρασία για την ανάδειξη των τεσσάρων σχημάτων στους οποίους θα κατακυρωθούν οι άδειες, θα ξεκινήσει στις 12 Αυγούστου και θα ολοκληρωθεί στις 17 Αυγούστου.

Βέβαια εκκρεμούν οι κύριες προσφυγές των τηλεοπτικών σταθμών πανελλαδικής εμβέλιας στο Συμβούλιο της Επικρατείας, με τις οποίες στρέφονται κατά των ρυθμίσεων της κυβέρνησης για τη χρήγηση τηλεοπτικών αδειών. Η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ αναμένεται μετά το τέλος του Ιουλιόυ.

Οι μεν Συριζαίοι ουρλιάζουν ότι ΗΡΘΕ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ ενώ οι φιλελέ και πέρα προειδοποιούν ότι θα γίνουμε κατι σαν Βενεζουέλα με καιρό Σιβηρίας και κυβέρνηση Πολ Ποτ. Τι πραγματικά συμβαίνει; Σκεφτήκαμε να το πιάσουμε από την αρχή!

infographic2

 

 

6/10/1989

Tzannis_Tzanetakis

Η Κυβέρνηση Τζανετάκη ψηφίζει τον ν. 1866/89 επεκτείνοντας την από το 1987 νομοθεσία (που επέτρεπε την ίδρυση ιδιωτικών ραδιοφωνικών σταθμών) στην τηλεόραση. Η διαδικασία αδειοδότησης περιγράφεται αρκετά γενικόλογα στο νομοθετικό κείμενο (άρθρα 4 & 5) και οι πρώτοι ιδιωτικοί σταθμοί αδειοδοτούνται προσωρινά για δοκιμαστικούς λόγους.

 

Χειμώνας 1989-90

μεγκα

Στις 20/11/89 το MEGA (δημιούργημα συνεργασίας της εκδοτικής ελίτ της χώρας) εκπέμπει για πρώτη φορά και ακολουθεί ο ANT1 στις 31/12. Ακολουθούν στις αρχές του ’90 το Κανάλι 29 και New Channel και τα επόμενα χρόνια διάφοροι άλλοι σταθμοί θα εμφανιστούν, πάντα υπό το καθεστώς της προσωρινής λειτουργίας ή ημιπαρανομίας.

 

1993-1994

ΛΕΒΕΝ

Παρότι τυπικά ακόμη ημιπαράνομοι, αρχίζουν οι αγοραπωλησίες τηλεοπτικών σταθμών και συχνοτήτων. Η οικογένεια Βαρδινογιάννη αγοράζει από τον -φαληρισμένο- Κουρή τη συχνότητα του Καναλιού 29 για να ξεκινήσει το STAR. Με τα λεφτά αυτά ο Κουρής αργότερα βάζει μπρος το Κανάλι 5 που στη συνέχεια θα γνωρίσουμε ως Alter. Την ίδια χρονιά «οι αλήτες του Μητσοτάκη και του Παπαντρέου κλείνουν το Κανάλι 67» του Βασίλη Λεβέντη.

 

3/8/1995

βενιζελος

Ο ν. 2328/95 του Ευάγγελου Βενιζέλου επιχειρεί για πρώτη φορά να βάλει μια κάποια τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο. Προβλέπει πολύ αυστηρές διαδικασίες αδειοδότησης και πως οι σταθμοί θα πρέπει να καταβάλλουν στο κράτος το 2% του ετήσιου τζίρου τους, αλλά αφήνει το παραθυράκι για ανανέωση των προσωρινών αδειών σε όσους ήδη έχουν, διαιωνίζοντας το πρόβλημα. Οι περισσότερες διατάξεις του νόμου αυτού δε θα εφαρμοστούν ποτέ.

 

30/12/1999

σημίτης

Έχοντας συμπληρώσει ήδη δέκα χρόνια ιδιωτικής τηλεόρασης χωρίς κανονική αδειοδότηση, την προπαραμονή του millenium ο ν. 2778/99 έρχεται να παρατείνει για άλλη μια φορά το καθεστώς προσωρινής αδειοδότησης των καναλιών. Τα επόμενα χρόνια, θα ακολουθήσουν κι άλλοι.

 

Φλεβάρης 2005

παυλο

Η κυβέρνηση Καραμανλή ψηφίζει τον περιβόητο ν. 3310/05 για τον «βασικό μέτοχο» με σκοπό να χτυπήσει τη διαπλοκή των καναλαρχών. Τα κανάλια βγάζουν δόντια και για εβδομάδες κρεμάνε στα μανταλάκια κάθε ρουσφετολογική πρόσληψη που είχε κάνει ο τότε αρμόδιος Υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος. Και ήταν πολλές. Προς το τέλος του χρόνου, η κυβέρνηση καταργεί ηττημένη (και από τις αντιδράσεις εντός ΝΔ) τον εν λόγω νόμο.

 

2010

court

Εικοσιένα χρόνια μετά την πρώτη εκπομπή ιδιωτικού σήματος, η Ολομέλεια του ΣτΕ  (αρ. 3578/2010) κρίνει πως η «επ΄ αόριστον ανοχή της λειτουργίας τηλεοπτικών σταθμών, οι οποίοι ιδρύθηκαν και λειτούργησαν παρανόμως, αντίκειται προς το Σύνταγμα». Τα κανάλια επισήμως θεωρούνται παράνομα, αλλά συνεχίζουν να λειτουργούν με προσωρινή άδεια, καθώς προετοιμάζεται (μετά και από παρέμβαση της τρόικας) η μετάβαση στην ψηφιακή τεχνολογία.

 

2012

uper-tis-ellinikos-xrusos-i-apofasi-tou-ste

Νέα απόφαση του ΣτΕ (αρ. 1206/2012), κρίνει οριστικά αντισυνταγματικό τον ν. 2778/99 και όλα δείχνουν ότι η διαδικασία της αδειοδότησης έχει μπει στην τελική ευθεία.

 

10/10/2013

Óôéãìéüôõðï áðü ôçí ðñþôç çìÝñá ôçò óõæÞôçóçò óôçí ÂïõëÞ ãéá ôçí ðáñï÷Þ øÞöïõ åìðéóôïóýíçò óôçí êõâÝñíçóç, ôçí ÔåôÜñôç 8 Ïêôùâñßïõ 2014// ÁÄÙÍÉÓ ÃÅÙÑÃÉÁÄÇÓ. (EUROKINISSI/ÃÉÁÍÍÇÓ ÐÁÍÁÃÏÐÏÕËÏÓ)

Με ένα άρθρο σε άσχετο νομοσχέδιο (ν. 4208/13 άρθρο 18) του υπουργείου Υγείας (υπουργός τότε ο Άδωνις Γεωργιάδης) η κυβέρνηση Σαμαρά θεωρεί νόμιμους όλους τους σταθμούς που εξέπεμπαν εκείνη τη στιγμή και τους εισαγάγει δωρεάν στην μονοπωλιακή (έχοντας ήδη ρίξει το μαύρο στην ΕΡΤ -και στα 3 ψηφιακά της κανάλια- από τις 31 Αυγούστου) ψηφιακή πλατφόρμα της Digea.

 

2014

σαμαρας

Ο νόμος προβλέπει την προκήρυξη διαγωνισμού για τη χορήγηση άδειας στους σταθμούς μέχρι τις 30/6/2014. Με υπουργικές αποφάσεις/τροπολογίες, η προθεσμία παρατείνεται αρχικά για τις 31/12/14, και μετά για τις 31/12/15. Σ’όλο αυτό το διάστημα, οι σταθμοί συνεχίζουν να εκπέμπουν «προσωρινά» και στο ψηφιακό φάσμα.

 

2015-2016

παππας

Από 1/1/2016 οι σταθμοί θεωρητικά εκπέμπουν παράνομα, εν αναμονή  του διαγωνισμού αδειοδότησης που αναγγέλθηκε στις 25/10/2015 με τον ν. 4319/15, εν μέσω ενός πρωτοφανούς νομικού πινγκ-πονγκ ανάμεσα στον Υπουργό Νίκο Παππά, την Κομισιόν, το ΕΣΡ, το ΣτΕ, την ΕΙΤΗΣΕΕ (και όλους τους άλλους συναρμόδιους φορείς) που συνεχίζεται ως σήμερα.

 

Best of internet