Quantcast
ORIGINALS

Σκεπτικός Κάφρος #1 – To πείραμα της Φιλαδέλφεια

Το ιστορικό πείραμα stealth τεχνολογίας του Β’ Παγκοσμίου


Mikeius · 17 Δεκεμβρίου 2012

Κάθε φοιτητής που σέβεται τον εαυτό του πρέπει να πιστεύει τουλάχιστον σε μία θεωρία συνωμοσίας. Όποιος το αμφισβητεί, μπορεί να πάει σε μια φοιτητική μάζωξη σε σπίτι και να απλά να περιμένει μέχρι τις 2 το βράδυ. Εκεί που οι άδειες μπίρες σχηματίζουν πράσινα, κόκκινα και ασημί λοφάκια και η συζήτηση αρχίζει και γυρνάει “στο σοβαρό”, είναι σχεδόν νομοτέλεια ότι ο ψαγμένος της παρέας θα πεταχτεί σαν την κλανιά και θα μας κεράσει μια τέτοια θεωρία. Μετά την 11η Σεπτεμβρίου και την συγκάλυψη εξωγήινων από την κυβέρνηση, ο πιο διαδεδομένος αστικός θρύλος τέτοιου τύπου είναι φυσικά το Πείραμα της Φιλαδέλφειας. Δυστυχώς βρήκα πολλές εκδοχές της ιστορίας, τόσο σε περιοδικά όσο και στο ίντερνετ (πράγμα που πρέπει ήδη να σας βάζει ψύλλους στα αυτιά), οπότε θα σας παρουσιάσω την πιο δημοφιλή απ’ όλες.

Στις 28 Οκτωβρίου του 1943 στα ναυπηγεία της Φιλαδέλφειας, το Αμερικάνικο Πολεμικό Ναυτικό διεξήγαγε ένα πείραμα με τίτλο “Project Rainbow” πάνω στο αντιτορπιλικό USS Eldridge. Μεταξύ άλλων, το πείραμα περιλάμβανε τη δημιουργία ενός πεδίου γύρω από το καράβι που θα το έκανε αόρατο στα ραντάρ αλλά και στο μάτι. Μπροστά σε εκατοντάδες αυτόπτες μάρτυρες, κυρίως ναύτες που παρακολουθούσαν από την αποβάθρα και τα γύρω πλοία, το σκάφος εξαφανίστηκε και μετά από λίγο ξαναεμφανίστηκε στην ίδια θέση. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τοπικές μαρτυρίες, το Eldridge εθεάθη για λίγα λεπτά στην ακτή του Norfolk της Virginia. Το πείραμα λοιπόν πέτυχε, αλλά είχε σοβαρές παρενέργειες στο πλήρωμα. Μερικοί βρέθηκαν εντοιχισμένοι μέσα στο μέταλλο του σκάφους σαν τον Χαν Σόλο, άλλοι τρελάθηκαν, έπεσαν σε κώμα και κάποιοι συνέχιζαν να εξαφανίζονται και να ξαναεμφανίζονται σε τυχαίες στιγμές στην μετέπειτα ζωή τους. Το Αμερικάνικο Ναυτικό φυσικά αρνήθηκε τα πάντα.

 

 Ο υποπλοίαρχος Solo, φανερά μετανιωμένος για την συμμετοχή του στο Πείραμα

Ωραία ιστορία, αλλά υπάρχει ένα μικρό πρόβλημα. ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ. Ποτέ. Ένας τύπος ονόματι Καρλ Άλεν την έβγαλε ΌΛΗ από το στομάχι του το 1955, 12 χρόνια μετά το συμβάν. Ο Άλεν ήταν ένας περίεργος εκκεντρικός τάπας που ζούσε με τους γονείς του στην Πενσυλβανία, διάβαζε πολλά βιβλία για παραφυσικά φαινόμενα και γούσταρε να γεμίζει τα περιθώρια των βιβλίων με άπειρες σημειώσεις και σχόλια. Σε ένα από αυτά τα περιθώρια ενός βιβλίου για ΟΥΦΟ, ο Άλεν έγραψε την ιστορία για το πείραμα της Φιλαδέλφειας. Έλεγε εκεί ότι ο ίδιος ήταν αυτόπτης μάρτυρας και ότι είδε τα πάντα από το κατάστρωμα ενός διπλανού πλοίου, του USS Furuseth. Επίσης, έγραψε ότι είχε περάσει 2-3 εβδομάδες παρέα με τον Άλμπερτ Αϊνστάιν αυτοπρόσωπος κι ότι ο Αϊνστάιν του έκανε προσωπικά μαθήματα πάνω στην αόρατη τεχνολογία. Μόλις τελείωσε τις σημειώσεις του, ο Άλεν υπέγραψε από κάτω ως Κάρλος Αλλέντε και ταχυδρόμησε το βιβλίο στο Αμερικάνικο Πολεμικό Ναυτικό. Εκεί, οι αξιωματικοί έκαναν την ίδια δουλειά που κάνουν με όλα τα συγγράμματα που τους έρχονται. Το φωτοτύπησαν και το έστειλαν στο Γραφείο Ναυτικών Ερευνών για να περάσει αξιολόγηση κατά τα προβλεπόμενα. Μερικά αντίτυπα της έκθεσης διέρρευσαν και έτσι γεννήθηκε ο μύθος του πειράματος της Φιλαδέλφειας.

 Ο Καρλ Άλλεν

Το Γραφείο Ναυτικών Ερευνών κοίταξε τα ημερολόγια του Eldridge του Furuseth, μελέτησε αρχεία από σταθμούς ραντάρ της ανατολικής ακτής και πήρε συνεντεύξεις από ναύτες και αξιωματικούς. Το πόρισμα: Τα 2 πλοία δεν ήταν καν στην περιοχή της Φιλαδέλφειας εκείνες τις μέρες και κανένας από τους ναύτες δεν είχε ξανακούσει για αυτό το πείραμα. Χώρια που οι “δεκάδες μάρτυρες” που είδαν το Eldridge να εμφανίζεται στην Virginia δεν βρέθηκαν για να κάνουν δηλώσεις σε κάποια επίσημη έρευνα και πιθανόν δεν υπήρξαν ποτέ. Το μόνο ενδιαφέρον “στοιχείο” που βρήκα στα διάφορα Χαρδαβελικά site είναι μια φωτοτυπία από το ημερολόγιο καταστρώματος του Eldridge από τη μέρα του επίμαχου πειράματος. “Κοιτάξτε καλά τις συντεταγμένες” έγραφαν όλοι με χοντρά FULL CAPS γράμματα, λες και έπιασαν το ΛΟΤΤΟ. Ε, λοιπόν τις κοίταξα και δεν θα πιστέψετε πού με βγάζουν. Στο λιμάνι της Φιλαδέλφειας;;;

 

Αρχίδια! Με βγάζουν στην νότια ακτή του λιμανιού της Νέας Υόρκης! Δηλαδή ακριβώς εκεί που βρισκόταν το Eldridge σύμφωνα με την επίσημη αναφορά του Γραφείου Ναυτικών Ερευνών. ΚΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙΣ ΝΑ ΜΟΥ ΔΕΙΞΕΙΣ ΜΑΛΑΚΑ ΣΥΝΟΜΩΣΙΟΛΟΓΕ;

Ούτως ή άλλως, στις 22 Αυγούστου 1986 το “μυστήριο” λύθηκε. Βασανισμένος από τύψεις και ετοιμοθάνατος, ο Καρλ Άλεν τα ξέρασε όλα σε μια τοπική εφημερίδα. Παραδέχτηκε ότι η ιστορία ήταν 100% φτιαχτή και ότι υπεύθυνος για την επινόησή της ήταν μόνο αυτός και η στομάχα του. Αλλά φυσικά ήταν ήδη αργά. Μέσα από ταινίες, βιβλία και περιοδικά, ο μύθος του πειράματος είχε ριζώσει στην ποπ κουλτούρα τόσο καλά, που ακόμα και δυο δεκαετίες αργότερα, βετεράνοι του πολεμικού ναυτικού έβγαιναν κι έλεγαν ότι ήταν στον Eldridge και ότι ταξίδεψαν μέσα από την 4η διάσταση κι άλλες τέτοιες πίπες Αϊνσταϊνικού διαμετρήματος. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 1951 το Eldridge πέρασε στην κατοχή του Ελληνικού πολεμικού ναυτικού στα πλαίσια ενός Προγράμματος Στήριξης από την Αμερική προς τους συμμάχους της ενάντια στο Σοβιετικό Μπλοκ. Το αντιτορπιλικό παρέμεινε στο ΕΠΝ υπό την ονομασία Λέων μέχρι την διάλυση του το 1999, πράγμα που κάνει τον μύθο του πειράματος αρκετά δημοφιλή στην Ελλάδα ακόμα και σήμερα.

 

Το αντιτορπιλικό Λέων, πρώην USS Eldridge, με ελληνικά διακριτικά (1960).

 

Αλλά γιατί; Αν το πείραμα της Φιλαδέλφειας και όλες αυτές οι κυβερνητικές συνομωσίες είναι ψέματα, τότε γιατί έχουν τόσους πιστούς οπαδούς; Κατά τη γνώμη μου παίζουν 2 παράγοντες. Ο πρώτος είναι ψυχολογικός. Άπαξ και δεχτείς μια θεωρία συνομωσίας, μετά ότι στοιχείο και να σου φέρω που να τη διαψεύδει, το απορρίπτεις αυτόματα ως προπαγάνδα ή ως απόπειρα της κυβέρνησης να αποσιωπήσει το συμβάν. Στην ουσία παίρνεις ένα επιχείρημα κατά της συνομωσίας και το μετατρέπεις αυτόματα σε επιχείρημα υπέρ της συνομωσίας. Ο δεύτερος λόγος είναι ιστορικός. Στον Β παγκόσμιο πόλεμο, η Αμερική πολεμούσε τον Άξονα σε ανοιχτά πεδία μάχης. Όλα ήταν άσπρο – μαύρο. Εμείς είμαστε οι καλοί, οι Ναζί είναι οι κακοί. Δημοκρατία εναντίον φασισμού συγκρούονται ντόμπρα και αντρίκια και ο καλύτερος νικά. Οι πολίτες είχαν εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση. Το κράτος υποσχέθηκε ότι θα μας σώσει από τους Ναζί και το έκανε. Μετά όμως ήρθε ο ψυχρός πόλεμος. Τώρα δεν κάνουμε μάχες στα ίσα. Τώρα πολεμάμε ύπουλα, με κατασκοπεία, προπαγάνδα, δορυφόρους, ψέματα, δολοφονίες και σαμποτάζ. Τώρα μπαίνουμε στο Βιετνάμ και σκοτώνουμε γυναικόπαιδα. Ξαφνικά η εμπιστοσύνη χάθηκε. Η κυβέρνηση δεν είναι πια ο ήρωας. Είναι ο ψεύτης που κρατάει μυστικά. Το κράτος κάνει πειράματα στους ναύτες του, μας κρύβει εξωγήινους, μας παρακολουθεί με δορυφόρους, μας προπαγανδίζει με ψεύτικα ταξίδια στο φεγγάρι, μας ψεκάζει με αεροπλάνα. Και όποιος καλή ώρα τα αμφισβητεί και απαιτεί σοβαρές αποδείξεις είναι αφελής, είναι υπνωτισμένος από την προπαγάνδα ή, ακόμα χειρότερα, είναι κι αυτός κομμάτι της συνομωσίας!

Με άλλα λόγια, η βλακεία είναι ανίκητη. Και εγώ τσαντισμένος.

Best of internet