Quantcast
ORIGINALS

Αθήνα, Κρανίου Τόπος

8 κλικ που συγκεντρώνουν τη φρικαλεότητα του πολέμου


σουπερ σαγιαν · 15 Ιουλίου 2013

Ακόμα και σε έναν πόλεμο υπάρχουν κλισέ. Κλισέ για το πώς θα περιγράψεις τις εικόνες και τι βαρύτητα θα συγκεντρώσουν οι λέξεις. Η Κατοχή, οι συρράξεις, και ο πόλεμος γενικότερα, προκάλεσαν ανυπολόγιστες καταστροφές: Ανυπολόγιστες, αλλά υπολογίσιμες.
Είναι όταν αναφέρεσαι στους ανθρώπους ως νούμερα. Όταν προσεγγίζεις αριθμούς νεκρών, και μιλάς για αποζημιώσεις. Όταν η ψυχρή λογιστική, σου ανακοινώνει τι δικαιούσαι. Όταν η αποτίμηση είναι ένα μάτσο χαρτιά, που έχουν βαφτίσει χρήματα, και όλα τους ανεξαιρέτως, σε πληθώρα, αξίζουν κάτι παραπάνω από ζωή.
Η ματαιοδοξία της δύναμης, το ένστικτο της επιβίωσης, το αίσθημα του καθήκοντος, η μεταφορική και κυριολεκτική ισοπέδωση, είναι μερικά μόνο απ τα χαρακτηριστικά των παρακάτω φωτογραφιών. 8 φωτογραφίες που σου κόβουν την ανάσα και σε βάζουν με εξαιρετική ευστοχία στο ανατριχιαστικό κλίμα του πολέμου, της Κατοχής και των Δεκεμβριανών. Εικόνες που το μόνο που τους λείπει είναι ο ήχος. Ο ανατριχιαστικός θόρυβος απ τις ερπύστριες, τους πυροβολισμούς, την κατάρρευση κτισμάτων και απ το ανυπόφορο γέλιο των κατακτητών στη πρωινή τους περατζάδα στην Ακρόπολη. Γι αυτούς που το έχουν ζήσει υπάρχει και ο ήχος…

7

1

8

2

6

5

4

Best of internet