Quantcast
ORIGINALS

Ο Φαλλός του Έθνους

Το εκπληκτικό δημοσίευμα του Ιού το 1994 για τον πατριωτικό μισογυνισμό


Normo Gin · 9 Ιανουαρίου 2013

Μπορεί να κοιτάμε τώρα σαν χαζοί την έξαρση της ακροδεξιάς αλλά αυτό σε καμία περίπτωση δε σημαίνει ότι τα διάφορα φαινόμενα πέφτουν απ’ τον ουρανό. Σ’ αυτήν την τεταμένη εποχή, όπως και σε κάθε άλλη όμοιά της, η ουσιαστική κριτική συνήθως συσκοτίζεται από τον πανικό, το διεισδυτικό βλέμμα αποδυναμώνεται από τους αλαλαγμούς και η νηφάλια οπτική συνήθως μπαίνει στο παιχνίδι κατόπιν εορτής, αφού έχει καταλαγιάσει η θύελλα.

Χαρακτηριστικό της καλής δημοσιογραφίας είναι η κριτική νηφάλια ανάλυση ενάντια στις εκάστοτε αντιξοότητες. Και πιθανώς να μην υπήρξε κανείς άλλος στην εγχώρια πληροφόρηση που να το κατάφερε αυτό καλύτερα απ’ τη δημοσιογραφική ομάδα του Ιού.

newego_LARGE_t_1101_54026010

“Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες” έλεγε το ΠΑΣΟΚ επί εποχής Ανδρέα Παπανδρέου. “Αλήτη Προδότη Σαμαρά” φώναζαν οι οπαδοί του Μητσοτάκη. Οι διακηρύξεις του Μίκη Θεοδωράκη – αν εξαιρέσουμε το ζήτημα της χούντας – ποτέ δεν απείχαν πάρα πολύ απ’ αυτά που σήμερα κραυγάζουν οι χρυσαυγίτες. Η εποχή είναι Ιούνιος του 1994. Λίγους μήνες μετά το εμπάργκο του Παπανδρέου στα Σκόπια (απόφαση που οδήγησε την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο), το Μουντιάλ έχει ξεκινήσει και η πορεία της αποτυχίας της Εθνικής Ελλάδος τροφοδοτεί συνεχώς το εθνικιστικό αίσθημα. Λίγο πριν το πρώτο κρούσμα της “Κρίσης των Ιμίων”, απ’ όλες τις μπάντες της πολιτικής, της ενημέρωσης και της κουλτούρας εξαπολύονται κραυγές εθνικιστικού περιεχομένου.

Στην έρευνά του με τίτλο “Ο Φαλλός του Έθνους” (26/6/1994), ο Ιός εντοπίζει τα χαρακτηριστικά με τα οποία εκδηλώνεται ο διάχυτος εθνικισμός, τους τρόπους με τους οποίους διαπλέκεται με τον μισογυνισμό και την ομοφοβία και πώς διαβάλλει ακόμα και τις “προοδευτικές” πτυχές της κοινωνίας. Όπως λέει και στο εξώφυλλο, “στα μυαλά των θερμοκέφαλων, το έθνος το δικό μας είναι γένους αρσενικού. Τα υπόλοιπα έχουν θηλυκά χαρακτηριστικά και αξίζουν την τύχη που επιφυλάσσουν οι νταβραντισμένοι στις γυναίκες.”

Το ένθετο το έχει ανεβάσει ο ίδιος ο Ιός. Στο account τους στο scribd, όπως και στη σελίδα τους μπορείτε να βρείτε σχεδόν όλο το υλικό της πολυετούς υποδειγματικής δημοσιογραφικής τους πορείας.

Best of internet