Quantcast
ORIGINALS

Το 91% των πρώτων στις Πανελλήνιες δε στερήθηκε τίποτα, δείχνει νέα έρευνα

Έρευνα έδειξε πως οι μαθητές δε διάβαζαν υπερβολικές ώρες ούτε είχαν στερηθεί το σινεμά και τους καφέδες με τους φίλους τους


ΤΟ ΚΟΥΛΟΥΡΙ · 1 Ιουλίου 2013

 

Τίποτα δε στερήθηκαν πάνω από 9 στους 10 από τους πρώτους επιτυχόντες στις Πανελλαδικές εξετάσεις, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Αθηνών που είδε το φως της δημοσιότητας. Η έρευνα κάλυψε το διάστημα από το 2004 έως και φέτος και τα ευρήματα της, σε δείγμα των 100 πρώτων κάθε χρονιάς, έδειξε πως οι μαθητές δε διάβαζαν υπερβολικές ώρες ούτε είχαν στερηθεί το σινεμά και τους καφέδες με τους φίλους τους ή τις βόλτες για ποδήλατο κάτω από το φως του φεγγαριού.

Αντίθετα, τα ευρήματα της έρευνας δείχνουν πως αυτό που έχει σημασία είναι να διαβάζει κανείς μεθοδικά και με σύστημα, να αντιστέκεται στην «παπαγαλία» διαθέτοντας κριτική σκέψη, ενώ σημαντική είναι η υγιεινή διατροφή, ο καλός ύπνος και η προσευχή. Το 73% επίσης είτε δεν έκανε καθόλου φρονιστήριο είτε το έβλεπε απλώς σαν μια επέκταση του σχολείου και στόχευε στη διεύρυνση των γνώσεων του αντί να αποστηθίζει τυφλά το «λυσάρι», ενώ το 67% δεν ένοιωθε καθόλου «φυτό» και έβγαινε κάθε Σάββατο, αποφεύγοντας ωστόσο τις κραιπάλες.

Όπως σημειώνουν οι επιστήμονες, η έρευνα δείχνει ακόμη πως τα τελευταία χρόνια μεγάλο ποσοστό των πρώτων αντλεί δύναμη από την οικονομική κρίση, έχοντας ως σκοπό να ενισχύσει μελλοντικά με τις γνώσεις και τα πνευματικά του εφόδια την πατρίδα μας, στις δύσκολες στιγμές που βιώνει.

Το «Κουλούρι» επικοινώνησε με την πρώτη των πρώτων των φετινών εξετάσεων, η οποία επιβεβαίωσε τα ευρήματα της έρευνας στην περίπτωση της, δηλώνοντας: «Φυσικά και δε στερήθηκα τίποτα, διάβαζα το πολύ 3 ώρες την ημέρα και αυτό το έβλεπα σαν χόμπι, με ενδιέφερε βασικά η γνώση και όχι τόσο οι εξετάσεις. Πάντοτε έβρισκα χρόνο να δω την αγαπημένη μου σειρά ή να μιλήσω στο τηλέφωνο με τις φίλες μου και πάντα έβλεπα την ώρα των εξετάσεων με αισιοδοξία και χωρίς άγχος». Άλλωστε, σε ερώτηση σχετικά με το πώς βλέπει την επόμενη μέρα, η νεαρή φοιτήτρια πλέον αναφέρει «η επιτυχία στις Πανελλήνιες είναι μόνο η αρχή, το ταξίδι της γνώσης μόλις τώρα ξεκινάει».

 

http://www.tokoulouri.com

Best of internet