Quantcast
ORIGINALS

Λευτεριά στο εορταστικό κιτς

Ο δεκάλογος του σωστού χριστουγεννιάτικου δέντρου.


Εφη Ζαρατουστρα · 31 Δεκεμβρίου 2012

Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’90 τα Χριστούγεννα στην Ελλάδα σήμαιναν  τρία πράγματα: Κιτς, κιτς και ούμπερ κιτς. Ποιός μπορεί να ξεχάσει τα εορταστικά σόου(ζ) της εθνικής μας σταρ Ρούλας Κορομηλά με τα πενηνταμελή μπαλέτα, τον Κάρολι Βάμος να κάνει οκταπλά άξελ  με το μπαμπάτσικο ρουλάκι στην αγκαλιά του και μετά να προσγειώνεται με σπαγγάτο από άλμα στα δύο μέτρα φορώντας….ΚΟΛΑΝ;! Τα ανελέητα κοντινά στον βιονικό καβάλο του Κάρολι που μας χάριζε ο σκηνοθέτης  έκαναν τότε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια να παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα: ΘΑ ΤΑ ΣΩΣΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ;

Στο τέλος της δεκαετίας η Ρούλα πέταξε τα μίνια και τα μπαλέτα και είπε να το γυρίσει στην πγιότητα:  έκανε πρωινάδικο και ασχολήθηκε με ζώδια και μουσακάδες. Μαζί της  χάθηκαν και όλα όσα ξέραμε για τις γιορτές. Τα μελομακάρονα, από ‘κει που ζύγιζαν 200 γραμμάρια το καθένα, έγιναν ‘μπουκίτσες’, τα συκωτάκια στη γέμιση της γαλοπούλας μετατράπηκαν σε κράνμπερις,  ενώ πολύ φοβάμαι ότι σε λίγα χρόνια θα χτυπάνε την πόρτα μας  σαρανταπεντάχρονοι για να μας παίξουνε τα κάλαντα με Theremin – το τρίγωνο είναι πια τόσο πασέ.

Σύντομα η λαίλαπα του μινιμαλισμού δεν άργησε να παρασύρει και το απόλυτο σύμβολο της εορταστικής καρακιτσαρίας: το χριστουγεννιάτικο δέντρο. Έτσι, ενώ τα δέντρα των παιδικών μας χρόνων είχαν τουλάχιστον 300 στολίδια εκ των οποίων τα 301 ήταν διαφορετικά, το νέο δέντρο είναι μονόχρωμο και σικενσιμπλ,  δηλαδή μοιάζει περισσότερο με τη Γκουίνεθ Πάλτροου παρά με Χριστούγεννα.

γκουινεθ1

Στην αρχή έβλεπες το δέντρο Γκουίνεθ μόνο στις βιτρίνες των καταστημάτων που άνηκαν στο γνωστό πολυεθνικό όμιλο (FARA,  Lershka κλπ), μετά εμφανίστηκαν στα γραφεία κάθε εταιρείας που σέβεται τον εαυτό της και πλέον τα δέντρα Γκουίνεθ έχουν αρχίσει και εξαπλώνονται σαν την πανούκλα με σκοπό να καταλάβουν τον πλανήτη.

dentra

Κανονικό δέντρο εναντίον Δέντρου Γκουίνεθ. Και αν μπορώ να ανεχτώ τα μικρά μελομακάρονα, να κάνω γαργάρα τη ξινίλα των κρανμπερίς – των οποίων την ύπαρξη δεν  καταλαβαίνω γενικότερα – και να συνεχίσω τη ζωή μου χωρίς τη Ρούλα, ΔΕ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΑΠΟΔΕΧΤΩ ΕΝΑ ΔΕΝΤΡΟ ΤΟΣΟ ΑΝΕΡΑΣΤΟ ΟΣΟ ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ ΓΚΟΥΙΝΕΘ. Γιατί;  Μα γιατί εκ των πραγμάτων η ιδέα ενός δέντρου που του ‘χουνε κοτσάρει πάνω στολίδια είναι κιτς και γελοία!  Αν θες να το παίξεις σοβαρός άνθρωπος δε στολίζεις καθόλου ή στολίζεις κανένα έργο μοντέρνας τέχνης και λες ότι κάνεις Χριστούγεννα.

contemporary_art

Ακολουθεί λοιπόν ο δεκάλογος του σωστού Χριστουγεννιάτικου δέντρου:

1) Το σωστό χριστουγεννιάτικο δέντρο δεν έχει ούτε δύο μπάλες ίδιες γιατί αφότου αγόρασες την τετράδα τα παιδιά σου έσπασαν τις τρεις και έμεινε μία και ξέμπαρκη.
2) Το σωστό χριστουγεννιάτικο δέντρο έχει στολίδια μόνο από τη μπροστινή πλευρά γιατί κανένα πιτσιρίκι δε θα βάλει μπάλα στην πίσω πλευρά η οποία έτσι και αλλιώς δε φαίνεται. Τα πεντάχρονα έχουν γραμμένη την ομοιομορφία στα @@ τους.
3) Το σωστό χριστουγεννιάτικο δέντρο χρειάζεται πάντα ζυγοστάθμιση.  Αφού όλα τα στολίδια είναι τοποθετημένα σε μία πλευρά, είναι επόμενο ότι θα μπατάρει μονόπαντα. Κανένα εξάχρονο δεν ενοχλήθηκε ποτέ από αυτό.
4) Το σωστό χριστουγεννιάτικο δέντρο είναι σαν δεμένο με ζουρλομανδύα γιατί κανένα πιτσιρίκι δε σκέφτεται να βάλει πρώτα τη γιρλάντα. Βάζει πρώτα τις μπάλες και μετά συνειδητοποιεί ότι αν σπρώξει τη γιρλάντα μέσα στα κλαδιά θα πέσουν οι μπάλες.
5) Το σωστό χριστουγεννιάτικο δέντρο έχει πάνω βαμβάκια από προηγούμενες χρονιές που πλέον έχουν γίνει αηδιαστικά γκρι γιατί κανένα εφτάχρονο δεν κάθισε ποτέ να βγάλει τα βαμβάκια όταν έπρεπε να ξεστολίσει το δέντρο.
6) Το σωστό χριστουγεννιάτικο δέντρο έχει πάνω  μια κάρτα που κάποτε είχε χρυσόσκονη και έπαιζε μουσική.  Σήμερα δεν έχει ούτε το ένα ούτε το άλλο γιατί  όταν είσαι έξι χρονών έχει πλάκα να ξύνεις τη χρυσόσκονη από κάρτες και να τις ανοιγοκλείνεις για να ακούσεις πενήντα φορές συνεχόμενα το τραγουδάκι που παίζει.
7)Το σωστό χριστουγεννιάτικο δέντρο  πρέπει να έχει τουλάχιστον δύο στολίδια που να σε κάνουν να αναρωτιέσαι αν είναι πασχαλινά. Πχ ένα κοτοπουλάκι ή ένα ξύλινο λαγουδάκι.  Χώσ’ τα και αυτά. Γιατί αυτό θα έκανε ένα εφτάχρονο.
8) Το σωστό χριστουγεννιάτικο δέντρο πρέπει να σε κάνει να ντραπείς αν σε επισκεφτεί στο σπίτι κάποιος σοβαρός άνθρωπος που δε γνωρίζεις καλά. Γιατί ένα πιτσιρίκι δε θα συμπαθούσε ποτέ κάποιον σοβαρό άνθρωπο, πόσο μάλλον ένα σοβαρό άνθρωπο που δε γνωρίζει καλά.
9) Το σωστό χριστουγεννιάτικο δέντρο είναι το ξεσουργελιασμένο δέντρο,  το ξεμπουρδελεμένο δέντρο, το δέντρο που αν το έβλεπε interior designer θα τίναζε επιτόπου τα μυαλά του στον αέρα. Γιατί μάντεψε τι άποψη έχουν τα μικρά για τους interior designers.

Δέκα: Το σωστό χριστουγεννιάτικο δέντρο είναι το ευτυχισμένο δέντρο. Γι’αυτό οφείλει να στολίζεται από παιδάκια. Εξάλλου αυτή είναι η δεύτερη καλύτερη μοίρα που μπορεί να έχει ένα δέντρο μετά από το να βρίσκεται στο δάσος.

Best of internet