Quantcast
ORIGINALS

Η πρόταση του Luben για την Νέα Ελληνική Δραχμή

Της μιας δραχμής τα γιασεμιά


LUBEN CREW · 15 Απριλίου 2013

Έτσι όπως πάει η κατάσταση, είναι πολύ πιθανόν να βρισκόμαστε λίγο πριν την επιστροφή στην αγαπημένη μας δραχμή, τότε που το παιδικό μας χαρτζιλίκι ήταν 500 δραχμές και τα κέρματα τα κράταγαν μόνο όσοι πάνε γήπεδο. Το κοφτερό μας το ματάκι, το ΓΑΤΙΣΙΟ ζύγισε τη φάση και απεφάνθη ότι έχει αρχινίσει στα ίντερνετς ένας δημόσιος διάλογος για τη μορφή των νέων χαρτονομισμάτων, πιο συγκεκριμένα για τα πρόσωπα που θα εικονίζονται σε αυτά. Επειδή οι προτάσεις μας φαίνονται λίγο-πολύ λάθος, τις αλλάζουμε με το έτσι-θέλω και σας δίνουμε τις πραγματικά μεγάλες φιγούρες της πολιτικής, των γραμμάτων και των τεχνών που όχι απλά αξίζει, αλλά είναι χρέος μας να κάνουμε αθάνατες:

 

Δραχμαί Χίλιαι

 

Το πρόσωπο:

Ο Ευάγγελος Γιαννόπουλος ήταν πολιτικός που σημάδεψε με την παρουσία της τον πολιτισμό της Ελλάδας, τον έφερε στις πρώτες σελίδες των εφημερίδων. Πίστευε ακράδαντα ότι ο πολιτισμός είναι η βαριά βιομηχανία μας. Ότι είναι ένα σοβαρό εξαγώγιμο προϊόν και ότι έχει μεγάλη σημασία και αξία η ανάδειξή του. Ήταν αγαπητός για τον αυθόρμητο και ειλικρινή τρόπο έκφρασής του («ΤΕΝΕΚΕΔΕΣ!»), ιδιαίτερα την περίοδο που κυριαρχούσε ο ευπρεπισμός και η «ξύλινη γλώσσα» στα ΜΜΕ.

 

Απορρίφθηκαν:

Μιλτιάδης Έβερτ, Μαρίκα Μητσοτάκη

 

Δραχμαί Πεντακόσιαι

 

Το Πρόσωπο:

Ο Νίκος Σεργιανόπουλος νίκησε το θάνατο χάρη στη ζωή του. Έχει αγαπηθεί και αμφισβητηθεί από πολλούς όπως κάθε ξεχωριστή προσωπικότητα που αναδείχθηκε σε μύθο αναλλοίωτο από τη φθορά του χρόνου. Ρόλους σαν τον Κωνσταντίνο Μαρκορά δύσκολα θα ξανασυνταντήσουμε στην ελληνική τηλεόραση.

 

Απορρίφθηκαν

Γιώργος Φούντας

 

Δραχμαί Δέκα Χιλιάδαι

Το Πρόσωπο:

O Ανδρέας  Μαρνέζος a.k.a Λεκτικός Επεξεργαστής ήρθε σαν σίφουνας στη hip hop σκηνή στα τέλη των 90s. Κατάφερε εξ αρχής να γράψει δυνατούς, πρωτότυπους, αποφθεγματικούς, απλούς και κατανοητούς απ’ όλον τον κόσμο στίχους, χρησιμοποιώντας ωστόσο και πολλά λόγια στοιχεία, ενταγμένα όμως ουσιαστικά μέσα στα τραγούδια του, σαν αναπόσπαστα στοιχεία της δομής τους, που όχι μόνο δεν ενοχλούσαν αλλά φώτιζαν πολύ περισσότερο το περιεχόμενό τους.

 

Απορρίφθηκαν

Μάνος Ξυδούς, Πυροβάτης

 

Δραχμαί Εκατόν

 

Το πρόσωπο:

Ο Απόστολος Σουγκλάκος ήταν ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα του ελληνικού κινηματογράφου. Άφησε το δικό του ξεχωριστό στίγμα στον χώρο της κωμωδίας με αξεπέραστες επιτυχίες όπως το Ρόδα, Τσάντα και κοπάνα. Χάρισε απλόχερα το γέλιο, αγαπήθηκε από κοινό και συναδέλφους του. Αξιοπρεπής άνθρωπος, μετέδιδε το ήθος μέχρι τέλους.

 

Απορρίφθηκαν:

Στάθης Ψάλτης

 

Δραχμαί Πέντε Χιλιάδαι

 

Το Πρόσωπο:

Γιάννης Διαλιανίδης. Ίσως ο κορυφαίος Έλληνας σκηνοθέτης και δημιουργός, αφήνει το στίγμα του μέσα από τις τηλεοπτικές σειρές του. Κυρίως όμως αφήνει το στίγμα του μέσα απο τα έργα του και την προσωπική του αταλάντευτη καλλιτεχνική πορεία…

 

Απορρίφθηκαν:

Νίκος Φώσκολος

Best of internet