Quantcast
ORIGINALS

Όταν Σβήσει ο Ήλιος

Η καταστροφή που θα έρθει σε μερικά δισεκατομμύρια χρόνια, με εικόνες.


Normo Gin · 10 Απριλίου 2013

sun1

 
 

Σε 1,1 δισεκατομμύριο χρόνια, το υδρογόνο στον πυρήνα του Ήλιου θα αρχίσει να εξαντλείται, το κάψιμο θα επεκταθεί προς την επιφάνειά του. Ο Ήλιος θα αρχίσει να καίει περισσότερο. Αυτό θα ανεβάσει σταδιακά τη μέση θερμοκρασία της Γης απ’ τους 20 ºC στους 75 ºC. Οι ωκεανοί θα εξατμιστούν και η Γη θα μετατραπεί σε έρημο.

 
 

sun2

 
 

Στα 11 δισεκατομμύρια χρόνια, θα εξαντληθεί το υδρογόνο ολόκληρου του Ήλιου. Όταν ο Ήλιος αξιοποιεί το υδρογόνο για να παράγει ενέργεια, αυτό μετατρέπεται σε ήλιο (το). Τα κατάλοιπα ηλίου που θα γεμίζουν τον πυρήνα θα οδηγήσουν σταδιακά τον Ήλιο σε μεγέθυνση (καταλήγοντας στο 150% του αρχικού του όγκου) και η θερμότητα που εκπέμπει θα υπερδιπλασιαστεί.

 
 

Για τα επόμενα 700 εκατομμύρια χρόνια, η θερμότητα δεν θα αυξηθεί άλλο, αλλά ο όγκος του θα συνεχίσει να αυξάνεται. Θα ξεπεράσει το διπλάσιο του τωρινού όγκου και σε εκείνο το σημείο μάλιστα, θα αρχίσει να πέφτει και η θερμότητα που εκπέμπει. Απ’ την επιφάνεια της Γης, θα φαίνεται σαν μία τεράστια πορτοκαλί μπάλα στον ομιχλώδη ουρανό.

 
 

sun3

 
 

Στα 12 δισεκατομμύρια χρόνια, ο Ήλιος θα μειώσει τη μάζα του κατά 25% με αποτέλεσμα να αλλάξουν οι τροχιές των πλανητών. Κάποια στιγμή, ο ήλιος θα έχει γίνει 166 φορές μεγαλύτερος απ’ ότι είναι σήμερα και θα καταβροχθίσει τον Ερμή και την Αφροδίτη. Τα βουνά της Γης θα λιώσουν και θα μετατραπούν σε λάβα, και ένας κόκκινος Ήλιος θα καταλαμβάνει τον μισό ουρανό.

 
 

sun4

Παρότι δεν θα υπάρχει πια ζωή στους πλανήτες κοντά στον Ήλιο, θα ξεκινήσουν να εμφανίζονται νέες μορφές ζωής σε άλλους. Στην Ευρώπη, τον δορυφόρο του Δία, θα λιώσουν οι πάγοι…

 
 

sun5

…και αντίστοιχα, ο Πλούτωνας θα χαίρεται πια τη ζεστασιά ενός Ήλιου που θα εμφανίζεται ακόμα μεγαλύτερος απ’ ότι σήμερα στη Γη.

 
 

Όταν ο Ήλιος αρχίσει να τείνει στο μέγιστο μέγεθός του, ο πυρήνας θα έχει θερμοκρασία 100 εκατομμυρίων βαθμών. Όταν συμβεί αυτό, θα αρχίσουν να διαχέονται άτομα ηλίου, τα οποία θα συγκρούονται, απελευθερώντας τεράστιες ποσότητες ενέργειας. Στην αρχή θα φαίνεται σαν να δόθηκε δεύτερη ευκαιρία στον Ήλιο. Θα μειωθεί το μέγεθός του, αν και ποτέ δεν θα γίνει μικρότερο από το δεκαπλάσιο του τωρινού μεγέθους. Θα ξεκινήσει μία περίοδος 110 εκατομμυρίων χρόνων, κατά τη διάρκεια των οποίων δεν θα παρατηρηθούν μεγάλες αλλαγές.

 
 

Απ’ τη διάχυση του ηλίου θα δημιουργηθούν νέα στοιχεία. Θα δημιουργηθεί άνθρακας και οξυγόνο. Η συσσώρευσή τους στον πυρήνα του Ήλιου θα οδηγήσει σε νέες αντιδράσεις. Ο ήλιος θα ξαναδιπλασιαστεί. Κάποια στιγμή, το ήλιο στον πυρήνα θα στερέψει και δεν θα υπάρχει αρκετό οξυγόνο και άνθρακας για να ξεκινήσουν νέες αντιδράσεις.

 
 

sun6

 
 

Έχοντας ξεμείνει από καύσιμα, ο Ήλιος θα βρίσκεται στην αρχή του τέλους του. Θα γιγαντωθεί σε μεγάλο βαθμό, καθώς αποβάλλει ήλιο και υδρογόνο. Θα γίνει 180 φορές μεγαλύτερος απ’ τον Ήλιο που ξέρουμε και χιλιάδες φορές φωτεινότερος. Τεράστιες μάζες αερίων από την ατμόσφαιρά του θα φύγουν στο διάστημα, μέχρι του σημείου που θα έχει διώξει τη μισή του μάζα. Η απώλεια μάζας θα κάνει τους κατακαμμένους πλανήτες Αφροδίτη και Γη να μετακινηθούν ακόμα πιο μακριά του.

 
 

sun7

 
 

Το λεπτό κέλυφος ηλίου που περικυκλώνει τον πυρήνα θα γίνει ασταθές. Ο Ήλιος θα αρχίσει να πάλλεται βίαια, σαν σειρήνα ασθενοφόρου. Κάθε φορά που πάλλεται, θα χάνει κι άλλη μάζα. Ένας τελευταίος παλμός θα διώξει τα τελευταία υπολείμματα της εξωτερικής επιφάνειάς του. Θα μείνει μόνο ο γυμνός πυρήνας, μία σφαίρα στο μέγεθος της Γης. Θα είναι απίστευτα θερμή, αλλά θα είναι μόνο κατάλοιπα θερμότητας. Είναι σαν το κάρβουνο που καίγεται και σβήνει σιγά-σιγά μέχρι να γίνει κρύα στάχτη.

 
 

sun8

Στο τέλος, από την παγωμένη επιφάνεια της Γης, θα φαίνεται μόνο μία λευκή κουκίδα.

 
 

Εγώ ελπίζω να τη βολέψω.

 
 

[sauce]

Best of internet