Quantcast
ORIGINALS

25 χρόνια ιδιωτική τηλεόραση: Τρομοκρατία στα Ελληνικά Σήριαλ

“Για ένα σαλάμι…”


Cherry Lou · 1 Απριλίου 2013

Οι γνωστοί και αγαπημένοι σεναριογράφοι των ελληνικών σήριαλ δε φοβούνται να ασκήσουν κριτική πάνω στην πολιτική, σε πρόσωπα αλλά και στην ίδια την τηλεόραση. Συγκρίνοντας μάλιστα με τις αμερικάνικες κωμικές σειρές (ντάξει εννοείται και αυτές τις βλέπουμε) όπου η πολιτική ορθότητα έχει κάτι παραπάνω από την τιμητική της, με πιάνει ένα τεράστιο ρισπέκτ για τους Ρέππα-Παπαθανασίου, Ρώμα-Χατζησοφιά και Ρήγα-Αποστόλου και για το θάρρος τους να τα λένε έξω από τα δόντια. Μία απόδειξη τα παρακάτω επεισόδια όπου οι τρομοκράτες, δραπέτες και “κακοποιοί” κρατάνε ομήρους τους πρωταγωνιστές της κάθε σειράς και μπλέκουν με τα κανάλια και το κυνήγι της αποκλειστικότητας.

Κωνσταντίνου και Ελένης- Πύρρος

 

Δε χρειάζεται να πω πολλά για την υπόθεση, την ξέρουμε όλοι από τα χρόνια επαναλήψεων. Για την ιστορία, ο Πύρρος, ένας Αλβανός μετανάστης κλέβει ένα σαλάμι και βρίσκει καταφύγιο στο σπίτι του Κωνσταντίνου και της Ελένης. Mετά από πολλές παρεξηγήσεις καταλήγει να στηθεί ολόκληρη επιχείρηση διάσωσης του Κωνταντίνου με τα κανάλια να είναι συνεχώς έξω από το σπίτι και τις εξελίξεις της “ομηρίας” να μεταδίδονται λεπτό προς λεπτό από το ΣΠΑΙ tv και τον κο Ευαγγελίδη. Οι δημοσιογράφοι χαρακτηρίζουν τον Πύρρο τρομοκράτη και πλέκουν διάφορα ψεύτικα σενάρια για τις προθέσεις του.

 

Τι θυμίζει όλο αυτό; Λίγους μήνες πριν την προβολή του επεισοδίου συνέβη το απίστευτο περιστατικό με τον Σορίν Ματέι. Ο δραπέτης Σορίν Ματέι στης 23 Σεπτεμβρίου του 1998 εισέβαλε σε ένα διαμέρισμα στα Κάτω Πατήσια και έθεσε ομήρους τους τέσσερις ενοίκους του σπιτιού με την απειλή χειροβομβίδας. Παράλληλα τηλεφώνησε στον τότε ΣΚΑΙ όπου σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση συνομιλούσε για τέσσερις ώρες με τον Νίκο Ευαγγελάτο που τότε ήταν κεντρικός παρουσιαστής του δελτίου ειδήσεων του καναλιού. Τελικά το ίδιο βράδυ τα καμάρια της ένδοξης ελληνικής αστυνομίας, αφού υπέθεσαν ότι η χειροβομβίδα ήταν ψεύτικη, εισέβαλαν στο διαμέρισμα. Από την έκρηξη της χειροβομβίδας που ακολούθησε σκοτώθηκε η ένοικος Αμαλία Γκινάκη και ο Σορίν Ματέι, του οποίου οι ακριβείς συνθήκες θανάτου δεν έχουν εξακριβωθεί πλήρως.

 

Ο Ρώμας και η Χατζησοφιά έκαναν ανοιχτά την κριτική τους πάνω στην υπόθεση γράφοντας ένα επεισόδιο που σχολίασε έντονα την ανικανότητα της αστυνομίας και την ανηθικότητα των μίντια. Εδώ το ντοκιμαντέρ για την  υπόθεση με αποσπάσματα από το τηλεφώνημα του Ματέι.

 

 

Δύο ξένοι- Μένιος Τσαπάρας

 

O Μένιος δραπετεύει από τη φυλακή και κρατάει ομήρους τον Κωνσταντίνο, την Ντένι, την Μαριάνθη και τη Μαρούσκα (τη Φλώρα δεν την χάλασε). Και οι Ρήγας-Αποστόλου κάνουν την κριτική τους πάνω στην υπόθεση Σορίν Ματέι. Στο 10′ σχολιάζουν ανοιχτά το ΣΚΑΙ και τον Ευαγγελάτο και την “εμπειρία” τους στις υποθέσεις ομηρίας όταν προσπαθούν να πείσουν τον Μένιο να τηλεφωνήσει στο ΣΚΑΙ.

 

Δις εξαμαρτείν – Γιάννης Τσώκας

Ο Σωτήρης Μουστάκας παίζει τον Γιάννη Τσώκα ύποπτο για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση “Ταξική Πάλη”. Απαγάγει τον ρεπόρτερ Ευγένιο, ο οποίος τον πείθει να τον ακολουθήσει στο κανάλι που δουλεύει για να τον βγάλει πρώτο θέμα στην τηλεόραση. Έτσι ο Γιάννης Τσώκας καταλήγει να ναι αυτός όμηρος του καναλιού και των διψασμένων για “λαβράκι” δημοσιογράφων. Αυτό το επεισόδιο δεν έχει σχέση με την υπόθεση του Ματέι, αφού το 1994 που παιζόταν η σειρά δεν είχε συμβεί. Οι Ρέππας- Παπαθανασίου όμως θίγουν, όπως και σε άλλα επεισόδια, την τρομολαγνεία, την παραπληροφόρηση, τις κόντρες και την υπερβολή των τηλεοπτικών δελτίων ειδήσεων. “Εμάς δε μας ενδιαφέρει αν είναι τρομοκράτης, μας ενδιαφέρει που θεωρείται τρομοκράτης” λέει η διευθύντρια ειδήσεων Άννα Ραγιά.

Best of internet