Quantcast
ORIGINALS

Οι ειδικοί εξηγούν: Δωρικός ή Ναζιστικός ο χαιρετισμός του Κατίδη;

Τα πράγματα ποτέ δεν ήταν ξεκάθαρα με τον χαιρετισμό που χρησιμοποίησε ο νεαρός ποδοσφαιριστής


ΤΟ ΚΟΥΛΟΥΡΙ · 19 Μαρτίου 2013

 

Μπορεί να έχουν περάσει τρεις ημέρες  από τον αμφιλεγόμενο χαιρετισμό του Γιώργου Κατίδη στο παιχνίδι της ΑΕΚ με την Βέροια, ωστόσο ο θόρυβος δεν έχει κοπάσει και οι αναλύσεις δίνουν και παίρνουν στην ποδοσφαιρική – και όχι μόνο – πιάτσα. Το «Κουλούρι», ως δημοσιογραφικό μέσο που σέβεται τον εαυτό του και τους αναγνώστες του, δεν θέλησε να αναλωθεί σε «κίτρινου» χαρακτήρα δημοσιεύματα και γι’ αυτό το λόγο απευθύνθηκε στους ειδικούς και δη στο Μαθηματικό Τμήμα του Πανεπιστημίου του Wisconsin. Εκεί, είχε την ευκαιρία να συνομίλησει με τον ελληνικής καταγωγής καθηγητή μαθηματικών και ιστοριοδίφη, David Camaropoulos.

 

 

Όπως μας εξήγησε ο καθηγητής, τα πράγματα ποτέ δεν ήταν ξεκάθαρα με τον χαιρετισμό που χρησιμοποίησε ο νεαρός ποδοσφαιριστής. «Ο Δωρικός χαιρετισμός έχει μια βασική διαφορά από τον Ναζιστικό: την γωνία του χεριού. Κοιτώντας και το γράφημα που σας έδωσα εύκολα μπορεί να διαπιστώσει κανείς με μια πρώτη ματιά πως η γωνία του χαιρετισμού του Κατίδη πλησιάζει περισσότερο στον Ναζιστικό, αλλά τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όσο φαίνονται. Υπάρχουν δυο σημεία στα οποία πρέπει να δώσουμε προσοχή και τα οποία δεν γνωρίζει ο πολύς κόσμος:

Πρώτον, η γωνία που επέλεξε ο Κατίδης δεν είναι τυχαία: Ο Όμηρος αναφέρει στην Οδύσσεια πως την ίδια ακριβώς γωνιά χαιρετισμού είχε επιλέξει και ο Οδυσσέας όταν επέστρεψε στην πατρίδα και είδε μετά από χρόνια τον σκύλο του Άργο. Η λύτρωση που βίωσε ο Οδυσσέας βλέποντας ξανά την πατρίδα του, δεν διαφέρει πολύ από την λύτρωση που ένιωσε ο Κατίδης και η ΑΕΚ όταν έσπρωξε τη μπάλα στα δίχτυα της Βέροιας στις καθυστερήσεις. Δεν θα μου έκανε εντύπωση αν ήταν αυτό το συναίσθημα που ήθελε να μεταδώσει ο νεαρός άσος στον κόσμο της ΑΕΚ που βρίσκονταν στην κερκίδα.

Δεύτερον, το συνημίτονο της συμπληρωματικής γωνίας του χαιρετισμού του ποδοσφαιριστή της ΑΕΚ έχει ένα πολύ ιδιαίτερο λεξάριθμο που ταυτίζεται με κάποιες πολύ ενδιαφέρουσες φράσεις όπως: ‘Εγώ μόνο ένα τόπι έχω μάθει να βαράω’, ‘Για να δω τι θα γίνει άμα σηκώσω το χέρι έτσι’ και ‘Θέλω μεταγραφή στη Λάτσιο’. Ίσως ο ποδοσφαιριστής ήθελε να στείλει ένα τέτοιο μήνυμα στην διοίκηση της ομάδας.»

Εξαγριωμένη εμφανίζεται πάντως και η ηγεσία της Χρυσής Αυγής. Όπως εξηγεί χαρακτηριστικά το κόμμα σε ανακοίνωσή του «Δεν γίνεται ο κάθε αγράμματος και ημιμαθής να μπερδεύει βασικά πράγματα, όπως τον Δωρικό από τον Ναζιστικό χαιρετισμό και να εκτιθέμεθαντο. Το κόμμα θα κατασκευάσει ειδικές μεταλλικές υποδοχές, μασχαλοκάλουπα κατά το κοινώς λεγόμενο, που σκοπό θα έχουν να κρατούν το χέρι αυτού που χαιρετά στη σωστή δωρική γωνία και να μην ξεφεύγει σε ναζιστικό. Οι λανθασμένοι χαιρετισμοί μας έχουν κοστίσει. Δεν γίνεται να μας κρεμούν την ταμπέλα του νεοναζί μόνο και μόνο επειδή κάποια μέλη μας έχουν μείνει λίγο πίσω στην τριγωνομετρία.»

http://www.tokoulouri.com

Best of internet