Quantcast

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: 10 βίντατζ ομαδάρες που λείπουν από τη Σουπερλίγκα όπως η χαίτη από το μαλλί του Τσιαντάκη

Υπέροχα ιστορικά καφενεία και φυτώρια αστέρων της ελληνικής μπάλας, από τον Απόλλωνα Καλαμαριάς και τον ΟΦΗ μέχρι τον Αθηναϊκό και την Καστοριά

Hansel

30 Οκτωβρίου 2016

Υπήρχε μια εποχή στο ελληνικό ποδόσφαιρο που οι νεόκοπες ομάδες με αλλαγμένα ονόματα δεν είχαν καμιά ελπίδα να επιβιώσουν στην Α’ Εθνική κατηγορία. Τα γήπεδα ήταν λιγότερο φανταχτερά, οι πάγκοι φτιαγμένοι από πλαστικές καρέκλες στάσης λεωφορείου και οι φίλαθλοι των “μικρών” ομάδων μετρούσαν τους βαθμούς με ευλάβεια, κάθε απώλεια σήμαινε και ένα βήμα προς την κάθοδο και αντί για μανίκια τατου η μεγάλη αλητεία ήταν ο λασπωτήρας.

Σε αυτό το μεγάλο αφιέρωμα αποτίουμε φόρο τιμής στις ομάδες που μας γέμισαν άλμπουμ της Πανίνι και θα θέλαμε να ξαναδούμε κάποια στιγμή στα μεγάλα σαλόνια.


Πανηλειακός

paniliakosfans1994

Η ομάδα από τον νομό της καρδίας μας αλώνισε αρκετά στην Α’ Εθνική κατηγόρια. Με σήμα έναν πυρσό και κερκίδα που συγκέντρωνε τα ¾ του ποινικού κώδικα. Ο Πανηλειακός, μέσα από τα τμήματα υποδομών του και το ενδελεχές scouting, ανέδειξε σημαντικές ποδοσφαιρικές προσωπικότητες, έναν παίκτη golf, μεγάλους αθλητές στις καταδύσεις και το Λουκά Βύντρα που δεν μπορεί να μπει σε κάποια κατηγορία. Πλέον η ομάδα, αφού έκανε ένα τουρ σε όλες τις μικρές κατηγορίες, δεν συμμετέχει σε διοργανώσεις της ΕΠΟ.

Αστέρες που περάσαν από δω:
Χουάν Ραμόν Ρότσα
Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς
Τάκης Γκώνιας
Βασίλης Λάκης
Μαρίνος Ουζουνίδης

Δεν ξεχνάμε: Τον ογκόλιθο Λουκά Βύντρα


Προοδευτική

Proodeftiki-sima

Η ομάδα του Κορυδαλλού έχει ένα από τα πιο κλειστοφοβικά γήπεδα που μπορεί να απαντήσει κανείς στην Ελλάδα. Η Προοδευτική δημιουργήθηκε από πρόσφυγες το 1927 και έμεινε για αρκετά χρόνια στην Β’ Εθνική μέχρι να επανέρθει για λίγες guest εμφανίσεις την πρώτη κατηγορία. Αποτέλεσε και την πρώτη ομάδα του έτερου ογκόλιθου Τάσου Πάντου

Αστέρες που περάσαν από δω:
Δημήτρης Ελευθερόπουλος
Όλεγκ Προτάσοφ
Τάσος Πάντος
Κώστας Φραντζέσκος

Δεν ξεχνάμε: O αστικός μύθος λέει πως επειδή οι φανατικοί φίλαθλοι της ομάδας επειδή δεν είχαν να διαλέξουν αριθμό κερκίδας επέλεξαν το λιτό και απέριττο “Προο – No gate”.


Καλαμάτα

Από την τριλογία των δεξιών back δεν θα μπορούσε να λείψει η πατρίδα του Νίκου Γεωργέα. Η Μαύρη Θύελλα του σπήκερ της καρδιάς μας Γεωργουντζου, αποτελούσε φόβητρο για τους πρωτευουσιάνους και μια από τις πιο καυτές έδρες στα 90s. Τα αλήστου μνήμης συνθήματα των οπαδών της και οι καρατέκα κινήσεις των αμυντικών ακόμα στοιχειώνουν τα βράδια του Ντούσαν Μπάγεβιτς.

Αστέρες που περάσαν από δω:
Φανούρης Γουνδουλάκης
Νίκος Λυμπερόπουλος
Πήτερ Οφορίκουε

Δεν ξεχνάμε: Tον αστικό μύθο ότι ο Ronaldo (το Φαινόμενο) πέρασε δοκιμαστικά για να ενταχθεί στην ομάδα του Αντώνη Σαμαρά και κόπηκε πριν καταλήξει στην Cruzeiro.


Ιωνικός

3b8ca815a6cda89cda100d51de0ad490_XL

Τo αντίπαλο δέος της Προοδευτικής. Με σταθερή πορεία για αρκετά χρόνια στη μεγάλη κατηγορία και μια συμμετοχή σε τελικό κυπέλλου, η ομάδα της Νίκαιας τα τελευταία χρόνια παλεύει με την κακοδιαχείριση και τους δαίμονες της. Ο ύμνος της ομάδας είναι ότι πιο 60s κλαρινογαμπρέικο μπορείς να ακούσεις σήμερα, δεν θα περιμέναμε τίποτα λιγότερο από την ομάδα του Νίκου Αναστόπουλου

Αστέρες που περάσαν από δω:
Νίκος Βαμβακούλας
Θοδωρής Παχατουρίδης
Φώτης Στρακόσια
Νίκος Αναστόπουλος

Δεν ξεχνάμε: Αυτή την απίστευτη κλωτσοπατινάδα.


Καστοριά

simaaa

Η Καστοριά είναι μία από τις 3 επαρχακές ομάδες που έχει κατακτήσει το κύπελλο Ελλάδος. Η έδρα της έμεινε στην ιστορία το πλάνο το πόσο χωράφι ήταν. Τέλος εάν δεν το παρατηρήσατε, χει σήμα ένα κάστορα και μια μπάλα, αυτό.

Αστέρες που περάσαν από δω:
Κυριάκος Καραταΐδης
Γιώργος Παράσχος
Νίκος Σαργκάνης

Δεν ξεχνάμε: Tην ανάδειξη του εμβληματικού αρχηγού του Ολυμπιακού Κούλη Καραταΐδη. Και το σήμα με τον κάστορα, βεβαίως βεβαίως.


Εθνικός

File0005

Το ιστορικό αθλητικό σωματείο του Πειραιά τα τελευταία χρόνια προσπαθεί να ανακάμψει από τα οικονομικά του προβλήματα. Οι οπαδοί του είναι σε μόνιμη μανούρα με αυτούς του Ολυμπιακού και έχουν θαυμάσει μερικούς από τους Έλληνες ποδοσφαιριστές στα γεννοφάσκια τους. Ο Γιάννης Μαντζουράνης, φανατικός οπαδός του Εθνικού, έχει μείνει στις συνειδήσεις των φιλάθλων σαν την προσωποποίηση της οπαδικής αγάπης.

Αστέρες που περάσαν από δω:
Τάσος Μητρόπουλος
Ανδρέας Νινιάδης
Γιάννης Αναστασίου
Δημήτρης Ναλιτζής
Ντανιέλ Μπατίστα
Ζοέλ Επαλέ

Δεν ξεχνάμε: Την υπεροχή της ομάδας στα πρώτα βήματα της Εθνικής κατηγορίας


Παναχαϊκή

2222_2490

Η ομάδα της καρδιάς των Πατρινών εδώ και κάποια χρόνια προσπαθεί για την επάνοδο της. Έχοντας φανατικούς υποστηρικτές, αρκετά εισιτήρια σε κάθε αγώνα και πρόεδρο για αρκετά φεγγάρια τον Αλέξη Κούγια βρίσκεται να παλεύει στα χωράφια της Γ’ Εθνικής κατηγορίας

Αστέρες που περάσαν από δω:
Κωστής Κατσουράνης
Γρηγόρης Γεωργάτος

Δεν ξεχνάμε: Άλλος ένας αστικός μύθος για του λάτρεις του είδους. Σύμφωνα με τις φημολογία τα χρώματα της ομάδας επιλέχθησαν επειδή οι ιδρυτές της ήταν αναρχικοί και μέσα από το αθλητικό σωματείο ήθελαν να προβάλλουν τα πολιτικά τους φρονήματα.


Αθηναϊκός

theodorakos

O Βύρωνας εκτός από καλό hiphop εξάγει και ποδόσφαιρο. Η ομάδα με σήμα το πλατανόφυλλο (;;) έχει περάσει από αρκετά σκαμπανεβάσματα και έφτασε να διεκδικεί το κύπελλο Ελλάδος το 1991 και να κοντράρει στα ίσια τη Manchester United για το Κύπελλο Κυπελλούχων της σεζόν 1991-1992

Αστέρες που περάσαν από δω:
Άγγελος Χαριστέας
Νίκος Σαργκάνης
Γιόζεφ Βάντσικ

Δεν ξεχνάμε: Κάμποσες μπούκες φανατικών στα γήπεδα των 90s. Μια πλήρης εικόνα αποδίδεται σε αυτό το επικό βίντεο.


ΟΦΗ

54be50b23e472fc2d4f297273eccf908_XL

Ο ιστορικός όμιλος του Ηρακλείου μετά από 20 χρόνια σταθερής παρουσίας στα μεγάλα σαλόνια χαροπαλεύει κάτω ένα ασαφές οικονομικό και διοικητικό καθεστώς. Και όμως, παρά τις δυσκολίες οι φανατικοί οπαδοί του ΟΦΗ συνεχίζουν να ακολουθούν πιστά την ομάδα και να γεμίζουν το Γεντί Κουλέ.

Αστέρες που περάσαν από δω:
Γιάννης Αναστασίου
Λύσανδρος Γεωργαμλής
Κώστας Φραντζέσκος
Άνχελ Ιορντανέσκου

Δεν ξεχνάμε: Λόγω της εμπλοκής της οικογένειας Βαρδινογιάννη με τον ΟΦΗ κυκλοφορούσε μια φήμη ότι η ομάδα της Κρήτης ήταν δορυφόρος του Παναθηναϊκoύ. Τις σεζόν και 2004-2005 και 2007-2008 η ομάδα της Κρήτης βάζει ταφόπλακα στα όνειρα των πράσινων για πρωτάθλημα.


Απόλλων Καλαμαριάς
ÓÏÕÐÅÑËÉÃÊÁ / ÁÐÏËËÙÍ ÊÁËÁÌÁÑÉÁÓ-ÏÓÖÐ / SUPERLEAGUE / APOLON KALAMARIAS-OLYMPIAKOS

ÓÏÕÐÅÑËÉÃÊÁ / ÁÐÏËËÙÍ ÊÁËÁÌÁÑÉÁÓ-ÏÓÖÐ / SUPERLEAGUE / APOLON KALAMARIAS-OLYMPIAKOS

H ομάδα των Ποντίων και τέταρτη μεγάλη δύναμη της συμπρωτεύουσας βρίσκεται και αυτή σε δεινή οικονομική θέση και φέτος δοκιμάζεται στη Γ΄ Εθνική κατηγορία.

Αστέρες που περάσαν από δω:
Αλέξης Αλεξίου
Γιώργος Αμανατίδης
Μαρίνος Ουζουνίδης

Δεν ξεχνάμε: Τη σεζόν 2007 – 2008 ο Ολυμπιακός τερματίζει πίσω από την ΑΕΚ στην κανονική διάρκεια. Η ομάδα του Πειραιά καταθέτει ένσταση για το ματς της 19ης αγωνιστικής όπου ηττήθηκε 1-0 από τον Απόλλωνα. Η αιτιολογία ήταν η παράνομη συμμετοχή του Ρόμαν Βάλνερ, καθώς ο παίκτης είχε αγωνιστεί ήδη σε 2 ομάδες εκείνη την περίοδο. Ο Ολυμπιακός κερδίζει την προφυγή και στέφεται πρωταθλητής.

Best of internet