Quantcast

Δικαίωση: Αθωώνει τους οπαδούς της Liverpool για το Hillsborough η απόφαση του δικαστηρίου

27 χρόνια μετά η Εξεταστική Επιτροπή αποφάσισε πως η ευθύνη για την τραγωδία ανήκει στην Αστυνομία

LUBEN CREW

26 Απριλίου 2016
Όσα χρόνια κι αν περάσουν και παρότι καμιά δικαστική απόφαση δε θα φέρει κανέναν άνθρωπο από τους 96 πίσω, η δικαίωση είναι δικαίωση και μια παρηγοριά στους συγγενείς τους θα τη δώσει. Και επίσημα, πλέον, αθώοι θεωρούνται οι οπαδοί της Λίβερπουλ για την τραγωδία του Hillsborough το μακρινό 1989. Όπως διαβάζουμε εδώ:

Η 9μελής Επιτροπή που είχε συσταθεί και εξέταζε τη μεγαλύτερη δικαστική υπόθεση στα χρονικά της νομικής της Βρετανίας, αποφάσισε και ανακοίνωσε πως υπάρχουν φταίχτες, είχαν σημειωθεί παραλείψεις και ουσιαστικά θα μπορούσε με πολύ καλύτερο προγραμματισμό να έχει αποφευχθεί αυτή η τεράστια τραγωδία του Χίλσμπορο…

Ουδεμία ευθύνη είχαν οι οπαδοί για τα όσα τραγικά εκτυλίχθηκαν στις εξέδρες του Χίλσμπορο και τον τρομερό συνωστισμό που προκλήθηκε με αποτέλεσμα την τραγωδία.

Η ευθύνη ανήκει λοιπόν στην Αστυνομία, αλλά και στην ομάδα στην οποία ανήκε το γήπεδο, τη Σέφιλντ Γουένσντεϊ:

Η Αστυνομία όφειλε να κάνει πολύ καλύτερη προετοιμασία για εκείνο τον ημιτελικό Κυπέλλου με τη Νότιγχαμ Φόρεστ, τη 15η Απριλίου του 1989, ενώ ακόμα και την ημέρα του αγώνα με την είσοδο των οπαδών στο γήπεδο, δεν λήφθηκαν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας ούτε ακολουθήθηκαν οι απαραίτητες διαδικασίες για να βρεθούν άπαντες ασφαλείς στις θέσεις τους.

Hillsborough

Παράλληλα, ευθύνες καταλογίζονται και στους ανθρώπους της Σέφιλντ Γουένσντεϊ, κυρίως για τον τρόπο προετοιμασίας του γηπέδου ενόψει του παιχνιδιού αλλά και την ελλιπή μέριμνα, αφού η κατασκευή του Χίλσμπορο έπρεπε να έχει περάσει από έλεγχο. Επιπλέον, έγινε γνωστό ότι η χωρητικότητα δεν ήταν αυτή που πίστευαν οι άνθρωποι του συλλόγου του Σέφιλντ και δεν είχαν ανανεωθεί τα στοιχεία από το 1986.

Hillsborough-memorial-at-Anfield

Eφόσον λοιπόν ξεκαθάρισε αυτό, είναι ώρα να αναζητηθούν οι πραγματικοί ένοχοι, όσα χρόνια κι αν έχουν περάσει:

Πλέον, σειρά παίρνουν οι εγκληματικές κατηγορίες που αναμένεται ν’ απαγγελθούν από την Εισαγγελική Υπηρεσία στους υπεύθυνους, κάτι για το οποίο μίλησε η επικεφαλής Εγκλήματος και αντιτρομοκρατικής δράσης, Σου Χέμινγκ: «Πλέον θα εξεταστούν όλα τα ενδεχόμενα ώστε ν’ απαγγελθούν κατηγορίες έπειτα και από τη Δικαστική απόφαση. Θα επεξεργαστούμε όλα τα στοιχεία της υπόθεσης». 

Δε χρειάζεται να σας πούμε πόσα πράγματα σημαίνει αυτό για τους οπαδούς της Λίβερπουλ. Το δείχνουν μόνοι τους:

Best of internet