Quantcast

Οι Γερμανοί Ξανάρχονται

Γερμανικός «εμφύλιος» στο Γουέμπλεϋ και οι άλλοι 3 «εμφύλιοι» του παρελθόντος

Ελευθέριος Γώγος

26 Απριλίου 2013

 
 

Όπως όλα δείχνουν η επιχείρηση Μπλιτζς θα ξαναεπαναληφθεί ξανα στις 13 Μαΐου  με τις Μπάγερν και Ντόρντμουντ να έχουν πάρει ισχυρό προβάδισμα για την πρόκριση σε ένα από τελικούς που γίνονται στο Λονδίνο. Είναι η πρώτη φορά που δύο γερμανικές ομάδες  θα συναντηθούν στον τελικό, εκτός  βέβαια γίνει κάτι σαν αυτό. Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που 2 ομάδες από την ίδια χώρα συναντιούνται σε τελικό τσου λου.

Το 1997 η uefa αποφάσισε την συμμετοχή και άλλων ομάδων πέρα των πρωταθλητών της κάθε χώρας, αυξάνοντας έτσι τις ομάδες από 16 σε 24. Μάλιστα μετά από 2 χρονιές αυξήθηκαν κατά  8 οι ομάδες του Τσάμπιονς Λιγκ και φτάσαν αισίως τις 32. Αυτό σήμαινε ότι ποδοσφαιρομάνες σαν την Αγγλία, Γερμανία, Ισπανία και Ιταλία είχαν την ευκαιρία να εκπροσωπηθούν από 2 και βάλε ομάδες.

Την πρώτη χρονιά μάλιστα που είχαμε 32 ομάδες, η μισητή Ρεάλ, πριν γίνει γκαλάκτικος, με παίκτες στην σύνθεση της όπως ο Στιβ Μακμάναμαν, ο υπέροχος Φερνάντο Ρεντόντο και με ταγάρια στην άμυνα σαν τον Ιβάν Κάμπο αντιμετώπιζε στον τελικό την μεγάλη έκπληξη της διοργάνωσης, την Βαλένθια του Μεντιέτα, του Κίλυ Γκονζάλες και του Κλαούντιο Λόπεζ (δεν βλέπουμε τέτοιες ομάδες πια). Δυστυχώς η Βαλένθια δεν μπήκε ποτέ στο ματς με αποτέλεσμα να συντριβεί με 3-0 με γκολ των Μοριέντες, Μακμάναμαν και Ραούλ.
 
 

 
 
Το 2003 είδαμε την αναγέννηση της ιταλικής μπάλας –οι κακιές γλώσσες κατηγορούν τον Μότζι για αυτό –  όμως εμείς οι ρομαντικοί φίλοι του ιταλικού ποδοσφαίρου θέλουμε να πιστεύουμε αλλιώς. Ένας από τους πιο δυνατούς και αγωνιώδεις τελικούς με μόνο μελανό σημείο, την απουσία του μεγάλου Πάβελ Νέντβεντ. Ακόμα θυμόμαστε την τεράστια απέκρουση του Μπουφόν στην κεφαλιά του Ινζάγκι.  Μπορεί γκολ να μην μπήκε ποτέ αλλά μικρή σημασία είχε. Νικητρια αναδείχθηκε τελικά η Μίλαν στα μπενάλντυ.
 
 
http://www.youtube.com/watch?v=F35xClFqYDc
 
 
Το 2008 είχαμε ίσως έναν από τους πιο boring τελικούς στην ιστορία του τσου λου. Τσέλσυ και Μάντσεστερ και τα μάτια μας να πονάνε στην βροχερή Μόσχα. Μια κόκκινη του Ντρογκμπά θυμόμαστε και το χαμένο πέναλτυ του Τέρρυ. Νικήτρια η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ μετά την ψυχοφθάρα διαδικασία της ρώσικης ρουλέτας και άλλων κλισέ που μπορούν να χαρακτηρίσουν τα πέναλντυ σε έναν τελικό.
 
 

 
 

Best of internet