Quantcast

Λάμπρος Χούτος: Μια ωδή στην Porsche που δεν τα κατάφερε στις χωμάτινες πίστες του Αγίου Δομίνικου

Από τη Ρόμα στους Διασήμους και από τη μπάλα στο kickboxing, μια πορεία γεμάτη καλτίλα και ατυχίες

Bobol Gordello

20 Απριλίου 2017

 

Έκλεισε, το λοιπόν, η πορεία του Λάμπρου Χούτου στον Άγιο Δομίνικο απόψε. Πώς τα φέρνει η ζωή καμιά φορά, έτσι αγαπητοί φίλοι; Ο πάλαι ποτέ αστέρας του Ολυμπιακού, της Ίντερ, της Ρετζίνα και αρκετών άλλων Ιταλικών ομάδων οδηγήθηκε σε διακοπή συμβολαίου κατόπιν λαϊκής απαίτησης, ενώ στην ομάδα των εναπομεινάντων Survivors παραμένει ο πρώην αμυντικός του Εθνικού Αστέρα και λαϊκό παιδί, Γιώργος Αγγελόπουλος.

 

Ας δούμε, όμως, πώς έφτασε μέχρι την παραλία των Διασήμων στον Άγιο Δομίνικο ο μοναδικός Έλληνας διεθνής που έπαιξε και δε σκόραρε σε 4 διαφορετικές ομάδες της Serie A.

 

 

Έχοντας φύγει από μικρός από τις ακαδημίες του Παναθηναϊκού για εκείνες της Ρόμα, αναγνωρισμένος ως πολύ μεγάλο ταλέντο από τους Ιταλούς, ντεμπουτάρει σε ηλικία 17 ετών (στις 2 Απριλίου του 1996 με αντίπαλο τη Νάπολι) στο Καμπιονάτο, χωρίς, όμως, να κάνει τις πολλές εμφανίσεις στην τρίχρονη εκεί παρουσία του. Αυτό που, ίσως, θυμάστε, είναι ένα μπαλάκι που χε πετάξει σε ένα φιλικό με τον Ολυμπιακό που χε λήξει 6-1 στη Ρώμη, το 1999.

 

 

Ο κόσμος τον ήθελε, ο τότε πρόεδρος του Ολυμπιακού, Σωκράτης Κόκκαλης, σκάει 3 χαρτιά (όχι και λίγα για την εποχή) και φέρνει το Λάμπρο στον Ολυμπιακό (σαν μπακ-απ για τον τραυματία Τζιοβάνι), ανοίγοντας το δρόμο για να μπει ο Χούτος στο μεγάλο καλτ στερέωμα του ελληνικού ποδοσφαίρου.

 

 

Τι ακολούθησε; Ένας σχετικά καλός χρόνος και μετά ένας βαρύς τραυματισμός στο γόνατο σε ματς με τον Εθνικό Αστέρα. Και μετά το χάος. Ο ίδιος είχε να το λέει πως ο τότε γιατρός του κανε ζημιά (ωθώντας τον σε πολλαπλά χειρουργεία μετέπειτα), ο τραυματισμός, πάντως, ήταν σίγουρα το turning point για τη αρχή της πρόωρης πτώσης του Λάμπρου Χούτου.

 

 

Τα γκολ του Λάμπρου με την ερυθρόλευκη (πλην κάποιων χαρακτηριστικών, όπως αυτά με τη United και τον ΠΑΟΚ στη Ριζούπολη) δεν είναι αυτά για τα οποία τον θυμούνται οι ποδοσφαιρόφιλοι. Αντίθετα ποιος ξεχνά:

 

Τον μάνατζερ-πατέρα του, αντιπρόσωπο της Porsche στην Αθήνα

Ο πατέρας του Λάμπρου (Παναθηναϊκός κατά τις κακές γλώσσες) βρισκόταν συνεχώς σε διένεξη με τη διοίκηση του Ολυμπιακού. Διένεξη που απογειώθηκε όταν κάποτε ο μάνατζερ Χούτου διαμαρτυρήθηκε που ο γιος σκούπιζε τον πάγκο για να παίζει ο Αλεξανδρής, αποκαλώντας το γιο του Porsche και τον Αλέκο φιατάκι.

 

 

Τη βρωμερή ανάσα του Μαντζουράκη

Την τακτική μάνατζερ Χούτου φαίνεται πως ακολουθούσε και ο ίδιος ο Λάμπρος, ερχόμενος συχνά σε κόντρα με τους εκάστοτε προπονητές του. Αποκορύφωμα πρώτο κανένα άλλο από την ατάκα Χούτου για τον κόουτς Μαντζούρ, ο οποίος δεν ψηνόταν, μάλλον, για Trident και «βρωμάγανε τα χνώτα του».

 

 

Την αλλαγή στην αλλαγή στο Κύπελλο με τον Παναθηναϊκό

Τελικός το 2004 στη Νέα Σμύρνη, σε μια υπέρτατη προπονητική στιγμή του Νικόλα του Αλέφαντου, ο Χούτος αλλάζει το Γεωργάτο στο 15’ γιατί το 2004 ήταν πολύ χίπστερ να παίζεις με έναν επιθετικό (Τζιοβάνι) και ο Ολυμπιακός βρισκόταν πίσω στο σκορ με 1-0 από το 3’. Η φάση δεν κύλησε όπως την είχε στο μυαλό του ο κυρ-Νίκος και στο 53’ αλλάζει την αλλαγή του για την υποτιμημένη παλτουδιά Μάρτσιν Κούζμπα.

 

 

Το εξώφυλλο του FIFA 2002

Ελληνική έκδοση FIFA με περιγραφή Μανώλο Μαυρομάτη το 2002, κάτι που δεν πρέπει να λείπει από τη συλλογή κανενός μύστη του ελληνικού ποδοσφαίρου.

 

 

Η συνέχεια στο εξωτερικό

Το καλοκαίρι του 2004, ο Λάμπρος Χούτος ψάχνει την ποδοσφαιρική του ανάσταση και ο δρόμος τον φέρνει πίσω στην Ιταλία και την Ίντερ. Και όσο αναστήθηκε το ελληνικό ποδόσφαιρο με το Γιούρο εκείνου του καλοκαιριού, άλλο τόσο αναστήθηκε και η καριέρα του Λάμπρου. Παρέα με Ιμπραίμοβιτς, φωτογραφίες με κάνα τίτλο αλλά μόνο τρεις συμμετοχές και μηδέν γκολ με τους Νερατζούρι και απανωτοί δανεισμοί σε Αταλάντα, Μαγιόρκα και Ρετζίνα. Εκ των οποίων μόνο με τη Μαγιόρκα σκόραρε και αυτό δυο φορές. Fun fact: με τη φανέλα της Ίντερ σκόραρε τελικά, σε φιλανθρωπικό φιλικό στο Μπερναμπέου ως παλαίμαχος πια κάποια χρόνια μετά.

 

 

 

Η Επιστροφή στα πάτρια εδάφη

Το εξωτερικό δε φάνηκε να βγαίνει στο Λάμπρο και, έτσι, επανήλθε στα πάτρια εδάφη, στη Νέα Σμύρνη για λογαριασμό του Ιστορικού. Εκεί, βρήκε για μια ακόμα φορά εκλεκτή παρέα. Και είναι αλήθεια πως για λίγο καιρό ο Λάμπρος βρέθηκε σε ένα πλαίσιο που απέπνεε μια κάποια υγεία και αρκετή καύλα, καθότι ο Πανιώνιος των Ρεκόμπα-Εστογιανόφ-Χούτου είναι από τα πιο όμορφα πράγματα που έχουμε δει αυτή τη χιλιετία στη Σουπερλίγκ.

 

 

Κι αφού κάθισε εκεί για 1,5 χρόνο, άρχισαν οι οικονομικές δυσκολίες για τον Ιστορικό και οι κόντρες του Λάμπρου με το τεχνικό τιμ. Αποτέλσμα; Ανεβαίνει Σαλόνικα για να πάρει ένα καλό συμβόλαιο και να κάνει άλλη μια προσπάθεια σε υψηλό επίπεδο, στην Τούμπα και τον ΠΑΟΚ. Εις μάτην. Ένα γκολ στα χασομέρια και πρόωρο κρέμασμα παπουτσιών τον επόμενο χρόνο, μετά από μέτριο μονοετές πέρασμα από την τρίτη κατηγορία της Ιταλίας και την Πεσίνα Βάλλε, σε ηλικία μόλις 31 ετών.

 

 

Ντάξει, δεν τα κρέμασε και απευθείας, καθότι ένα χρόνο μετά έγινε παίκτης-μάνατζερ στο Β’ τοπικό Βοιωτίας με την ομάδα του κουμπάρου του, ΠΑΟ Κυριακίου. Και αυτό ήταν το κύκνειο άσμα για το Λάμπρο, άδοξο για το ταλέντο που είχε, αλλά ποιος είπε ποτέ ότι η μπάλα είναι δίκαιη;

 

 

Fun fact: μετά την αποχώρησή του από το ποδόσφαιρο, ο Χούτος άνοιξε ένα κέντρο airsoft. Όπου έπαιξαν τέτοιου επιπέδου καλτίλες.

 

 

Η Πόρσε, πάντως, δεν ανέχτηκε από τον εαυτό της να κλειστεί σε μια μάντρα αυτοκινήτων τόσο εύκολα, και αφοσιώθηκε στα καπάκια στο κικ-μπόξιν, τη δεύτερη μεγάλη αγάπη του. Αρρωστάκι από μικρός με τις πολεμικές τέχνες (μια αφίσα Μπρους Λι απέναντι από εκείνη του Μαραντόνα στο παιδικό του δωμάτιο) βρέθηκε σε ηλικία 36 ετών στο πρώτο του ριάλιτι σόου, το Enfusion στην Ταϊλάνδη, ένα ριάλιτι με θέμα το κικ-μπόξιν και με το Λάμπρο να φτάνει στον τελικό, με αντίπαλο τον παλιό του συμπαίκτη στην Ίντερ, Ζε Μαρία.

 

 

Και, κάπως έτσι, χτύπησε και την πόρτα των Διάσημων στον Άγιο Δομίνικο. Όντας ένας ευχάριστος τύπος μέχρι που έμπλεξε για τα καλά με την κλίκα Χανταμπάκη, κάτι που φαίνεται ότι θα του κοστίσει και την παρουσία του στο παιχνίδι, συνέβαλε με την ταχυδύναμη, όπως θα λεγαν οι σπορτκάστερς, και το παρελθόν του στη μπάλα σε αρκετές νίκες των Διάσημων.

 

 

Κάτι που του αναγνωρίστηκε στη Wikipedia, αλλά οι αντμίν της στερούνται χιούμορ, με αποτέλεσμα οι σχετικές προσθήκες να απαλειφθούν.

 

 

Τι θα κάνει ο Λάμπρος μετά το παιχνίδι; Σίγουρα ένα τουρ σε ελληνικά τοκ σόου για τη μεταφορά του βιώματος στον Άγιο Δομίνικο και την επεξήγηση των φάσεων της κλίκας. Το αν θα βρει θεσούλα σε κάνα πάνελ, όπως εικάζουμε ότι θα γίνει με μπόλικους παίκτες του σόου, δεν το ξέρουμε. Άλλωστε, ο Λάμπρος ο Χούτος είναι εδώ και κάποιο καιρό μάνατζερ παικτών και φιλοδοξεί να γίνει και κόουτς. Προδιαγραφές Πόρσε δεν ξέρουμε αν έχει για αυτό το νέο κύκλο, αλλά καλό θα είναι να αποφύγει τις κακές παρέες από τούδε και στο εξής. Οι κλίκες, άλλωστε, μακροπρόθεσμα δεν ωφέλησαν ποτέ κανέναν στη μπάλα. Και η προϋπηρεσία σε πρώιμο Ολυμπιακό των 00s και Διασήμους θα πρέπει να του γίνουν μάθημα.

 

Best of internet