Quantcast

Preacher

Σεξ και βία και θεοί και δαίμονες

felix

25 Μαρτίου 2013

preacher

 

Κακά τα ψέματα, όταν ήμουν μικρός και διάβαζα σνόμπαρα τα αμερικάνικα κόμιξ. Λίγο η θολοκουλτούρα γενικά, λίγο η πεποίθηση ότι οι αμερικάνοι είναι εν γένει βλάκες που τρώνε Mcdonalds, λίγο η βεβαιότητα ότι υπάρχουν μόνο o Superman, o Spiderman και άλλοι βαρετοί υπερήρωες, και έτσι από κόμιξ για ενήλικες ήξερα (κάποια) ποιοτικά ευρωπαϊκά, τα γιαπωνέζικα που είναι ειδική περίπτωση και ήμουν ήσυχος.

Κάποια στιγμή ευτυχώς ήρθε το internet και μέσω αυτού όπως όλος ο κόσμος έμαθα πράματα και ξεστραβώθηκα. Και ανακάλυψα με τη σειρά μου, ότι πέρα από τα γνωστά υπάρχει ολόκληρος κόσμος από θεϊκά κόμικ, με ή χωρίς υπερήρωες, ιδιαίτερα τα ανεξάρτητα και underground, αλλά και από γνωστές εκδόσεις όπως πχ η Vertigo. Και ήρθαν φοβεροί τίτλοι όπως το Transmetropolitan, το Watchmen, το αγαπημένο μου Sandman και διάφορα άλλα με τα οποία θα ασχοληθούμε κάποια στιγμή στο μέλλον. Το πρώτο που διάβασα όμως και κόλλησα ήταν το υπερβίαιο, σουρεαλιστικό, θεολογικό (!) σύγχρονο western των Garth Ennis και Steve Dillon.

preacher021411

Στο story μπαίνεις χωρίς καμιά διακριτικότητα: o αλκοολικός αιδεσιμότατος Jesse Custer αποκτά ένα βράδυ το Λόγο του Θεού = να μπορεί να διατάξει οποιονδήποτε να κάνει το οτιδήποτε (κυριολεκτικά) και μπλέκει σε μια κόντρα με το Κράτος του Παραδείσου και μια πανάρχαια μυστική οργάνωση τύπου Illuminati έχοντας σαν συντρόφους ή αντιπάλους μερικούς μοναδικούς χαρακτήρες που κυριολεκτικά αξίζουν μερικές εκδόσεις ο καθένας για πάρτη του.

rsz_325558

Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια σχετικά με το περιεχόμενο του Preacher και σας αφήνω να τα ανακαλύψετε. Το ίδιο το κόμικ είναι μια μεγάλη σουρεαλιστική αφιέρωση στο western και τη μυθολογία του, που είναι και το ίδιο μια μεγάλη αφιέρωση στην μυθολογία των Η.Π.Α. Ο αιδεσιμότατος Custer, γιος βετεράνου του Vietnam και με το φάντασμα του John Wayne να τον καθοδηγεί (!!!) είναι ο  σύγχρονος cowboy με τον σταράτο χαρακτήρα, που με κίνητρο τις αρχές του θα καθαρίσει τους κακούς με σφαίρες και one-liner ατάκες ντυμένες με ατσάλι και θα φύγει προς το ηλιοβασίλεμα μαζί με τη γυναίκα. Το Preacher όμως δεν είναι μόνο αυτό, είναι ένα pulp πανόραμα που συνδέει την western μυθολογία με κοινωνικοπολιτικές αναφορές, την σύγχρονη και πρόσφατη αμερικάνικη ιστορία με την ποπ κουλτούρα, όλα πνιγμένα σε τόνους σεξ και βίας με «κόλλα» ένα απίστευτο διαβρωτικό χιούμορ, εκφραζόμενο σε διαλόγους, καταστάσεις και χαρακτήρες, που δε χαρίζεται σε κανέναν και δεν αφήνει τίποτα όρθιο: ούτε καν το μύθο του Κurt Cobain όπως θα δείτε.

preacher (1)
Σας φαίνονται υπερβολικά αυτά; Δίκιο έχετε, το Preacher είναι μια ασύλληπτη ιερόσυλη υπερβολή  με ελάχιστες δόσεις λογικής και έτη φωτός μακριά από οποιαδήποτε σοβαροφάνεια. Και μια απίστευτα διασκεδαστική εμπειρία παράλληλα, το συστήνω ανεπιφύλακτα σε όλους τους φίλους των western καταρχάς και των αμερικάνικων comics γενικά. Η πλοκή του είναι σφιχτοδεμένη, οι χαρακτήρες ευρηματικοί, οι ατάκες θα σας μείνουν. Διαβάστε το και θα έρθετε μόνοι σας πάλι, να συζητήσουμε για την καλύτερη ατάκα και το πως ο Saint Of Killers είναι ο καλύτερος χαρακτήρας που υπάρχει. Not enough gun.

rsz_330615

 

Best of internet