Quantcast
ADVERTORIALS

Το Baratin μόλις άνοιξε στη Νέα Φιλαδέλφεια και περιμένει να γίνει το νέο στέκι σου

…για καφέ, φαγητό, κρασί ή κοκτέιλ


LUBEN CREW · 22 Ιουλίου 2016

Η λέξη Βaratin στα γαλλικά έχει πολλές έννοιες. Ανάλογα με τα συμφραζόμενα μπορεί να σημαίνει κολακεία, παραμύθι, κουτσομπολιό και διάφορα άλλα, πάντα όμως χρησιμοποιείται σε πλαίσιο που υποδηλώνει την ύπαρξη οικειότητας. Ομοίως, το Baratin που άνοιξε τις πόρτες του στη Νέα Φιλαδέλφεια, μπορεί να πάρει πολλά διαφορετικά πρόσωπα ανάλογα την ώρα και τη διάθεση, αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι θα σε κάνει να νιώσεις σαν στο σπίτι σου.

Αν δηλαδή το σπίτι σου είναι ένας τεράστιος, φωτεινός ενιαίος χώρος και η κάβα σου μετράει πάνω από 100 ετικέτες κρασιών.

_ABL9403

Συνήθως δε δίνουμε μεγάλη προσοχή στη διακόσμηση όταν επισκεπτόμαστε ένα τέτοιου τύπου μαγαζί (ίσως επειδή ούτε οι ίδιοι οι άνθρωποι που το έχουν φαίνονται να δίνουν) κι επίσης, προσωπικά έχω ένα θέμα με το καφέ ως βασικό χρωματικό μοτίβο ενός χώρου – μου πέφτει βαρύ και το βρίσκω λίγο βαρετό. Στο Baratin και τα δύο αυτά δεδομένα ανατράπηκαν, αφού μιλάμε για ένα χώρο φανταστικό που σε τραβάει να τον απολαύσεις με τις ώρες (χαρακτηριστικά, ο φωτογράφος μας δήλωσε ότι άνετα θα ζούσε εκεί), κι όσο για το καφέ, μάλλον το πρεξηγούσα τόσα χρόνια γιατί απ’ό,τι φαίνεται αν παίξεις σωστά με τις αποχρώσεις και τις υφές, και με τη σωστή δόση industri-ίλας, προσδίδει μια απίστευτη ζεστασιά.

Ρίξτε μια ματιά στις φωτογραφίες και θα καταλάβετε τι εννοούμε, αν και πραγματικά πρέπει να το επισκεφτείς για να νιώσεις τη λεγόμενη αυτόματη οικειότητα:

_ABL9384

_ABL9405

_ABL9438

_ABL9389

_ABL9583

_ABL9479

Xαλάρωση με καφέ και βιβλιαράκι μόνος; Tσεκ. Φαγητό με φίλους; Tσεκ. Τέλοσπάντων, το πιάνεις. Εμείς πάντως είπαμε να παίξουμε με τον άχαστο συνδυασμό κοκτέιλ – φαγητό και μείναμε παραπάνω από ικανοποιημένοι.

_ABL9488

_ABL9476

Στον τομέα κοκτέιλ είπαμε να είμαστε λίγο εγκρατείς γιατί ήταν κι απογευματάκι κι έτσι περιοριστήκαμε σε δύο: Στο Μonte Rey με μαστίχα και πουρέ από πεπόνι και στο ελαφρώς πικάντικο Salinas με βότκα και σιρόπι τσίλι και τριαντάφυλλο. Εξαιρετικά και τα δύο.

_ABL9515

_ABL9577

Την κουζίνα επανδρώνει μια ομάδα από νέους και πολλά υποσχόμενους επαγγελματίες, των οποίων ηγείται ο executive chef – δάσκαλος Λάμπρος Ζήσης. Είναι εμφανές ότι το Βaratin δίνει μεγάλο ειδικό βάρος στο φαγητό και τα πιάτα που μας ετοίμασαν φανερώνουν τον πολυσυλλεκτικό και εκλεκτικό χαρακτήρα του καταλόγου.

_ABL9523

Αρχή με το πλατό τυριών. Γραβιέρα Νάξου, Μετσοβόνε, Παρμεζάνα, Blue Cheese και Κασέρι Ελασσόνας, συνοδυόμενα από τσάτνεϊ πράσινου μήλου και φρέσκα και αποξηραμένα φρούτα. Κάπου εδώ μετανιώσαμε που δεν είχαμε παραγγείλει (και) κρασί. Το είπαμε ότι έχουν πάνω από 100 ετικέτες;

_ABL9535

Συνεχίσαμε με κεφτεδάκια με σουσάμι και γλυκόξινη σάλτσα πάνω σε βελούδινο πουρέ πατάτας. Μια πολύ δημιουργική προσέγγιση πάνω σ’ένα κλασικότατο ελληνικό πιάτο.

Untitled_Panorama2

Κι από την Ελληνική παράδοση περάσαμε στην Ινδονησιακή με τα Satay sticks. Τριλογία από φιλετίνια (κοτόπουλο, χοιρινό και μοσχάρι) με κρούστα ασιατικών μπαχαρικών και γάλα καρύδας συνοδεία τριών διαφορετικών πουρέδων: φάβας, πατάτας και σελινόριζας με ginger. Προτείνεται οπωσδήποτε για τη μέση – το κρέας λιώνει στο στόμα (συγγνώμη για την υπερκλισέ έκφραση αλλά αυτό ακριβώς συμβαίνει) και δεν ξέρουμε τι ακριβώς συμβαίνει με τη φάβα τους, αλλά παρόλο που κανένας μας δεν είναι ιδιαίτερα φίλος της, η συγκεκριμένη συνταγή μας έκανε να επαναροσδιορίσουμε τις γαστρονομικές φιλίες μας με συνοπτικές διαδικασίες.

Untitled_Panorama1

_ABL9543

Φινάλε με μενταγιόν από χοιρινό φιλέτο σωτέ με χαλούμι και ρόκα, σιγομαγειρεμένο σε κενό αέρος με μαρινάδα μυρωδικών, σε coulis από καπνιστή πιπεριά Φλωρίνης και συνοδευόμενο από πολέντα, tian λαχανικών και ρυζοκροκέτες. Και μόνο με την περίγραφη αυτή άρχισαν να υγραίνονται οι σιελογόνοι μας – είχαμε ξαναδοκιμάσει χοιρινό μενταγιόν μαγειρεμένο με παρόμοιο τρόπο οπότε προϋπήρχε μια άλφα συμπάθεια προς το συγκεκριμένο πιάτο , αλλά η άψογη εκτέλεση και επιλογή συνοδευτικών ξεπέρασε τις προσδοκίες μας.

_ABL9463 _ABL9460

Η Luben ετυμηγορία μας είναι ότι το Baratin ανέβασε από μόνο του τον ποιοτικό μέσο όρο των μαγαζιών της Ν. Φιλαδέλφειας κατά αρκετές μονάδες. Είναι από εκείνες τις σπάνιες περιπτώσεις που ευθυγραμμίζονται οι πλανήτες και όλα τα απαραίτητα συστατικά για το στήσιμο ενός νέου χώρου (εμπειρία, αγάπη, γούστο που να συντονίζεται με το δικό μας) βρίσκονται εκεί, επομένως ήδη ξέρουμε που θα περάσουμε πολλές από τις μέρες μας το χειμώνα (και το υπόλοιπο καλοκαίρι).

_ABL9590

Baratin
Λεωφόρος Δεκελείας 120, Νέα Φιλαδέλφεια

Τηλ: 210-2522228
Facebook: Baratin Drink & Dine Home Bar

Best of internet