Quantcast

Η Συρία πανηγυρίζει την πρόκριση στα προκριματικά του Μουντιάλ στο 3ο λεπτό των καθυστερήσεων

Xιλιάδες κάτοικοι της χώρας είδαν το παιχνίδι και πανηγύρισαν στη συνέχεια στους δρόμους την ιστορική νίκη

THE NEWSROOM

6 Σεπτεμβρίου 2017

Μια ιστορική νίκη πέτυχε χτες η χτυπημένη άγρια από τον εμφύλιο πόλεμο Συρία στο παιχνίδι με το Ιράν για τα προκριματικά του Παγκόσμιου Κυπέλλου 2018. Στο ματς που έγινε σε στάδιο της πρωτεύουσας του Ιράν Τεχεράνης η Συρία ήθελε πάση θυσία νίκη ή ισοπαλία για να περάσει ενώ το Ιράν είχε περάσει ήδη και ήταν αδιάφορο.

Η εξέλιξη του αγώνα είχε ως εξής: Η Συρία άνοιξε το σκορ με τον Ταμέρ Μοχάμαντ αλλά το Ιράν κόντραρε και μέχρι το 65ο λεπτό είχε κάνει το 2-1 με τον Αζμούν, προκαλώντας πρόωρη τελικά απογοήτευση στους φίλους της Συρίας. Δεν ήταν το τέλος όμως αυτό.

To 1-0

Στο 3ο λεπτό των καθυστερήσεων, ο Ομάρ Αλ Σομάχ μπήκε από δεξιά και έκανε το 2-2, στέλνοντας στα ουράνια τους οπαδούς της Εθνικής Συρίας. Ο πολύτιμος βαθμός της ισοπαλίας βοήθησε τη Συρία να πετάξει το Ουζμπεκιστάν έξω από τον όμιλο (από τον οποίο το Ιράν και η Βόρεια Κορέα πέρασαν απευθείας) και να πάρει μια ευκαιρία να περάσει στα μπαράζ, πρώτα με την Αυστραλία και μετά με τον 4ο από τη ζώνη Βόρειας και Κεντρικής Αμερικής και Καραϊβικής.

Η επιτυχία αυτή ήταν πολύ σημαντική για μια χώρα που έχει υποφέρει τα πάνδεινα από τα 6 χρόνια εμφυλίου πολέμου. Η νίκη που έφερε ο προπονητής Αϊμάν Χακίμ και ο κορυφαίος παίκτης Φιράς Αλ Κατίμπ ήταν μια μεγάλη παρηγοριά έστω κι αν είναι προσωρινή, ενώ να σημειωθεί ότι το κατάφεραν χωρίς να έχουν δικό τους γήπεδο να προπονηθούν, παρά ένα μικρό, ακατάλληλο γήπεδο στη Μαλαισία.

Οι κάτοικοι της Συρίας είδαν το ματς στους δρόμους σε διάφορα σημεία της χώρας και στους ίδιους δρόμους ξεχύθηκαν μετά για να πανηγυρίσουν με σημαίες και κορναρίσματα. Κάποιοι από τους επισκέπτες ή πρόσφυγες Σύρους είδαν το ματς και μέσα στο γήπεδο Αζάντι στην Τεχεράνη.

Την παράσταση έκλεψαν κάποιες κοπέλες από τη Συρία οι οποίες πανηγύρισαν τη νίκη της ομάδας τους χωρίς να καλύπτουν το κεφάλι τους με χιτζάμπ, όπως προβλέπει ο νόμος της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν. Πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι μεγάλη μερίδα των κατοίκων της Συρίας δεν ασπάζεται τις συντηρητικές μουσουλμανικές παραδόσεις και ούτε τέτοιος νόμος υπάρχει στη χώρα.

 

 

Best of internet